[ annonse ]
Mekongelven er en av mange favorittmotiver for Trond Hermansen. Mekongelven er en av mange favorittmotiver for Trond Hermansen. Foto: Trond Hermansen
20. november 2022

Slik har du aldri sett Isan før

Skrevet av 
[ annonse ]

Fotograf Trond Hermansen har reist og fotografert mye både i og utenfor Thailand. Men Isan er et av favorittområdene. Under ser du 20 av hans utvalgte bilder, med hans egne kommentarer.

 

Han liker best å ta bilder av landskaper, men det sniker seg inn noen mennesker i bildene også, og man ser med en gang at man befinner seg i det svære nord-østre Thailand kalt Isan. Her bor 32 prosent av Thailands befolkning, og de fleste driver innen landbruk.

 

Så har regionen også etter hvert fått mange ettertraktede turistattraksjoner.

 

Trond Hermansen har opphavsrett til alle bildene vi viser her, så ikke kopier dem med mindre du har fått skriftlig tilltalse først.

 

Under bildene finner du et intervju med Hermansen, her med det selvportrettet han pleier å bruke i fotosammenheng:

[ annonser ]

 

© Trond Hermansen

Trond Hermansen (selvportrett).

 

Her kommer bildekavalkaden. Klikk på et bilde for å se en større versjon!

 

© © Trond Hermansen
The great Mekong
En av verdens store vannveier er sentral i Ubon Ratchathani-provinsen. Den mektige Mekongelven skjærer rett gjennom hjertet av Sørøst-Asia, renner gjennom seks land totalt og huser mye dyreliv, landskap og kulturer langs bredden.

 

© Trond Hermansen
The Hidden World Of Mekong River
Sam Phan Bok kan oversettes enkelt som «3000 hull». Det er et naturfenomen der tusenvis av hull har blitt slitt bort i bakkens overflate. I slutten på den tørre årstiden kan du gå langs kantene av elven og se dette fantastiske synet.

 

© Trond Hermansen
Air View Of Khu Duea Beach
Ubon Ratchathani. Bildet ble tatt fra flyturen til Ubon, og viser elven Mun River, med det populære bade- og spisestedet Hat Khu Duea Beach som ligger i Mueang District 12 km utenfor hovedstaden.

 

© Trond Hermansen
A Nice Playground
Dette er et sted hvor folk i Ubon Ratchathani-provinsen liker å oppholde seg. Dette er ikke bare fordi maten her smaker veldig godt, men også fordi utsikten er fin og hyggelig, spesielt i den tørre sesongen, når tidevannet til Mun-elven er på vei ned.

 

© Trond Hermansen
Bikers on The Way To Laos
Motorsykkelturer er en populær aktivitet i Thailand, ikke bare blant thaier. Disse gutta var på vei til Chong Mek og Vang Tao grensen mellom Thailand og Laos, som ligger mellom Ubon Ratchathani-provinsen i Thailand og Champasak-provinsen i Laos.

 

© Trond Hermansen
The Old Thai
Traskende rundt på grensemarkedet til Laos, fikk jeg se denne karen, som muligens noe skeptisk, lot meg forevige ham.

 

© Trond Hermansen
The Boarder Line
Tambon Noung Yat, Nakhon Phanom. Mekongelven.

 

© Trond Hermansen
Siam Tulips
Pa Hin Ngam Nasjonalpark i Chaiyaphum er kjent for sine spesielle fjellformasjoner, fossefall og ikke minst ville blomster som Siam Tulips. Her i denne nasjonalparken arrangerer de en årlig Tulipan Festival. Du kan se disse blomstene i juni, juli og august.

 

© Trond Hermansen
A Strong Lady
Dette er bare en av de mange spesielle fjellformasjonene i Pa Hin Ngam Nasjonalpark. Slike fjellformasjoner finnes ikke så mange steder i Thailand.

 

© Trond Hermansen
Sirindhorn Dam - A Nice Playground
Øst for Ubon Ratchathani City ligger Sirindhorn Dam. Sirindhorn har en flott natur og tilbyr alle tjenester turister kan be om, overnatting, golf resort, vannaktiviteter og utmerkede restauranter.

 

© Trond Hermansen
Nong Khai - Sala Kaew Ku Historical Park
Helt nord i Isan ligger provinsen Nong Khai. Denne parken fyller haven med sine enorme steinfigurer. Sentralt ser man en gigantisk mangehodet slange. Hagen er full av religiøse skulpturer fra buddhistiske og hinduistiske kulturer.

 

© Trond Hermansen
The Red Lotus Sea
Ligger ved Nong Han-sjøen i Kumphawapi-distriktet i Udon Thani-provinsen. Innsjøen omfatter fredede våtmarker på omtrent fire kvadratkilometer, og besøkes best med båt, siden de vakre lotusblomstene og deres flytende blader ofte er nesten usynlige for de som står ved bredden av innsjøen.

 

© Trond Hermansen
An Ocean Of Wonderful Red Water Lillies
Lotusblomstene blomstrer tidlig, og som et resultat vil opplevelsen av å besøke innsjøen være mest minneverdig når den gjøres om morgenen.

 

© Trond Hermansen
Nong Phok District, Roi Et.
Thailand har om lag 45 000 templer, og det er vanskelig å ikke bli imponert av de arkitektoniske storslåtte mesterverk, gull og glitter og den kulturelle viktigheten de har for Thailands befolkning.

 

© Trond Hermansen
Evening Cliff View
Tat Ton Nasjonalpark i Chaiyaphum-provinsen har mange ting å tilby. Her er et bilde tatt oppe på en klippe med en fantastisk utsikt over en sen solnedgang.

 

© Trond Hermansen
Tat Ton Waterfall
Mueang Chaiyaphum, Tat Ton Nasjonalpark, dekker noen deler av Phu Laen Kha-fjellkjeden. Her finnes det flere vakre fossefall, men dens navnebror Namtok Tat Ton, er den beste. Vannet her, som fosser nedover brede fjellplatåer, er en del av en fantastisk utsikt, spesielt i regntiden når det er rikelig med vann.

 

© Trond Hermansen
A Geniun Isan Lady
Hva ville en samling med bilder fra Isan vært uten bilde av en av alle de genuint vakre damene som kommer herfra. Jeg har vært så heldig å ha truffet mange.

 

© Trond Hermansen
Risdyrking i Isan
Asiatisk ris dyrkes i Isan, på kystland, elvedeltaer og elvesletter i tropiske, subtropiske og tempererte områder. Man sår frøene i klargjorte bed. Etter at de er 25 dager gamle, men før de blir 50 dager gamle, må de plantes i en rismark som står under vann. Vannet må være 10 cm dypt så lenge plantene vokser.

 

© Trond Hermansen
On The Road
Ris dyrkes over alt, og det er ikke uvanlig at rismarkene ligger tett til inntil hovedferdselsårer. Her var det bare å stoppe bilen for å forevige disse sterke thaidamene i deres strevsomme arbeide med å plante ris.

 

© Trond Hermansen
A Popular Playground
Denne store fossen ligger i Pha Taem Nasjonalpark i Ubon Ratchathani provinsen. En kort spasertur i regnskogen fører til en fallende foss, med naturlige svømmebassenger ved bunnen. Fossen har vann året rundt, og faller ca. 20 meter nedover en klippevegg.

 

– Jeg fikk mitt første fotoapparat i gave fra min far før jeg begynte på barneskolen i 50-årene, forteller Hermansen.

 

– Det var et russisk apparat, hvis navn jeg dessverre har glemt, og jeg angret bitterlig på jeg kastet det. Min fars hobby og store lidenskap var oljemaling, og jeg husker godt at vi stadig hadde besøk av velrenommerte kunstnere hjemme. 

 

Hermansen forteller at faren lærte ham tidlig mye om regler for komposisjon av bilder, og at de samme regler er svært viktige for fotografering.

 

– Spesielt i dag, hvor du med forskjellige billedbehandlingsprogrammer gjøre ting som var mer eller mindre umulig for noen å siden.

 

Hermansen drev mye av sin yrkesvirksomhet innen golfmiljøet i Norge, hvor han var ansvarlig for utgivelse av baneguider for golfspillere.

 

– De siste 15 årene har jeg stort sett opphold meg i Thailand, og tilfeldighetene ville det slik at jeg sammen med felles venner kom til å bruke mer og mer tide på det jeg kaller Verdens Beste Hobby.

 

Hermansen sier at fotografering i dag er blitt langt mer enn bare å la fotoapparatet eller mobiltelefonen gjøre jobben.

 

– Et enormt antall bildebehandlingsprogrammer gjør at man skape sin egen stil, særpreg , uttrykk, atmosfære og farger. I dag kan vi forbedre og endre , skape og formidle et fotografi på måter man ikke kunne for få år siden, og ofte har du fått en god dose mosjon og frisk luft gratis med på kjøpet. 

 

Hermansen anbefaler spesielt nettstedet 100ASA for fotografer. Der må man bidra med å vurdere andres bilder før man kan laste opp sine egne, noe han sier er ekstra spennende og lærerikt. 

 

Her er hans konto hos 100ASA og 500px.

 

(Thailands Tidende. 20. november 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)