[ annonse ]
Asiaviter: Japan rasler med sablene og legger passiviteten bak seg Faksmile. Google Map
5. januar 2023

Asiaviter: Japan rasler med sablene og legger passiviteten bak seg

Skrevet av 
[ annonse ]

ASEAN-landene har kunnet regne med Japan som et pasifistisk naboland i tiden etter annen verdenskrig. Men det er ikke nødvendigvis tilfellet lenger.

 

 – Det må være klart i dag at det Japan som Sørøst-Asia har vært kjent med gjennom etterkrigsårene ikke lenger er det samme, skriver asiaviter og journalist gjennom nærmere 40 år Kavi Chongkittavorn. Han er nå seniorforsker ved  Institute of Security and International Studies ved Chulalongkorn University i Bangkok.

 

– Landets siste forsvarsstrategi viser at Tokyo blir mer aktiv og mer selvsikker i sin forsvarsstrategi. All Japans tidligere pasifistiske retorikk tilhører arkivene. De tre dokumentene som regjeringen nettopp har godkjent, vil endre Japans forsvarspolitikk, skriver han i en kommentar i det statlig eide Thai PBS.

 

Han skriver videre:

 

«Som lovet gang på gang, vil Japans forsvarsbudsjett nå øke til omtrent 2 % av dagens BNP, det samme som i noen vestlige land. Det er interessant å merke seg at hoveddelen av budsjettet vil gå til anskaffelse av amerikanske Tomahawk-missiler, offensive våpen som vil øke Japans evne til å angripe fiender på deres baser.»

[ annonser ]

 

Kavi Chongkittavorn advarer om at denne trenden med økt forsvarsbudsjett kan føre til at gamle flammer blusser opp igjen i regionen.

 

Under andre verdenskrig led Sørøst-Asia av Japans militarisme. Siden den gang har Japan vært i stand til å bistå regionen med teknologi og utvikling. 

 

Chongkittavorn skriver videre:

 

«I år vil Japan og ASEAN feire 50-årsjubileet for sine diplomatiske forbindelser. Det er en god mulighet til å bekrefte Japans forpliktelse til fred og stabilitet i Sørøst-Asia. På grunn av den russiske invasjonen av Ukraina og Japans stilling i krigen, har Tokyo vært den sterke stemmen i Asia for å fordømme Russland.»

 

«Det gjenstår å se når Japan ønsker å heve samarbeidsnivået med ASEAN, fra strategisk partnerskap til neste nivå, et omfattende strategisk partnerskap (CSP). I forrige måned, på ASEAN-toppmøtet, ble USA og India de tredje og fjerde slike partnerne, etter Kina og Australia, som ble tildelt statusen i 2021.»

 

(© Thailands Tidende. 5. januar 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)