[ annonse ]
Forskningsgruppen i Pandasia-prosjektet har startet arbeidet i Thailand. Prosjektleder Hans J. Overgaard sitter i midten med brun skjorte. Forskningsgruppen i Pandasia-prosjektet har startet arbeidet i Thailand. Prosjektleder Hans J. Overgaard sitter i midten med brun skjorte. Foto: Pandasia
24. februar 2023

Norge og Thailand samarbeider om prosjekt for å redusere risiko for pandemier

Skrevet av 
[ annonse ]

Veterinærinstituttet på Ås leder et nytt forskningsprosjekt med fokus på Thailand. Målet er å forhindre fremtidige pandemier, og den hyppige nærkontakten mellom mennesker og dyr i Sørøst-Asia er en årsak til at Thailand er valgt. 

 

Forskningsprosjektet er finansiert via EU og skal pågå i fire år. Tre thailandske universiteter er med i prosjektet, i tillegg til Veterinærinstituttet, Umeå Universitet, to tyske og et britisk universitet. Se flere detaljer om prosjektet «Pandasia» nederst i artikkelen. 

 

Prosjektet startet offisielt denne måneden med et møte i Thailand, og Veterinærinstituttet forklarer i en pressemelding om målsetningen:

 

Målet er å utvikle forebyggende tiltak og funnene vil bli brukt til å forbedre helsekunnskapen til ulike målgrupper og lokalsamfunn i Thailand og Europa, og forhåpentligvis forhindre neste pandemi.

 

Der spør seg: Hvordan utvikler en lokal pandemi seg til en global trussel og hvordan kan denne prosessen unngås eller stoppes i tide?

[ annonser ]

 

– Veterinærinstituttet skal hovedsakelig bidra med økologisk og evolusjonær modellering av dynamikken i virus, som kan være i ferd med å utveksles mellom ville dyr, husdyr og mennesker. Arbeidet innebærer flere skalaer og tilnærminger. På lokal skala gjelder det med smitterisiko basert både på teoretiske studier og på feltarbeid som gjøres i Thailand. Når det gjelder stor-skala, så handler det om regional og global spredningspotensiale, og hvordan adaptiv (evolusjonær) dynamikk former virusene i prosessen, forteller forsker innen epidemiologi ved Veterinærinstituttet Kyrre Kausrud, som er med i prosjektet.

 

Sørøst-Asia er hotspot for fremveksten av nye zoonoser, ifølge instituttet.

 

– Nye infeksjonssykdommer forårsaket av zoonotiske patogener, som virus og bakterier som overføres mellom dyr og mennesker, utgjør en økende trussel mot global helse. Slike zoonoser oppstår først og fremst der ville dyr og mennesker kommer i jevnlig kontakt. På grunn av artsmangfoldet, befolkningstettheten og bevegelsesmønster, regnes Sørøst-Asia som hotspot for fremveksten av nye zoonoser og påfølgende pandemier. Klimaendringer og tap av biologisk mangfold øker risikoen for nye pandemier.

 

Forskere skal ta prøver av flaggermus, rotter og mygg. Prøvene skal vise hvilke virus som faktisk finnes i et område og hvilke dyrearter de finnes i. Samtidig skal forskerne ta blodprøver av mennesker.

 

De skal utvikle løsninger for hvordan befolkningen kan lære mer om hva som er farlig og om hvordan de kan beskytte seg. 

 

– Målet med prosjektet er å undersøke opprinnelsen til pandemier veiledet av Én helse-tilnærmingen, altså hvordan mennesker, dyr og miljø påvirker hverandre helsemessig og sosialt, sier Hans J. Overgaard, professor ved NMBU og prosjektleder for Pandasia, i pressemeldingen.

 

Deltakere i prosjektet er biologer, veterinærer, matematikere, sosiologer og leger. Målet er å forstå dynamikken til zoonotiske infeksjoner, og å utvikle et prediktivt rammeverk med effektive forebyggende tiltak.

 

Forskerne skal samle inn data fra lokalsamfunn i Thailand for å finne ut hvordan de eksponeres for dyreliv og husdyr. Spesialister på biologisk mangfold vil ta prøver av dyr og insekter, som virologer deretter vil undersøke for virus som har potensial til å smitte over på mennesker. Basert på disse dataene skal det utvikles modeller som tar sikte på å forutsi risikoen for spredning av nye smittsomme sykdommer.

 

– Deretter vil forskerne utvikle en plan for pandemiberedskap og forebyggingskompetanse, som skal brukes til å forbedre kunnskapen og praksisen til lokalsamfunn og slik at de kan redusere og forhindre smitte fra dyr til mennesker. Dermed vil de redusere risikoen for at lokale utbrudd blir globale pandemier.

 

Partnerne i Pandasia-prosjektet tar sikte på å utvide sin egen forståelse av driverne for nye infeksjonssykdommer og samspillet mellom virus, mennesker, dyr og miljø.

 

Professor Overgaard, som oppholder seg i Thailand, ble intervjuet (gratisartikkel) nærmere om prosjektet i Aftenposten tidligere denne uken.

 

FAKTA OM PROSJEKTET

- Prosjektet varer fra 2023 til 2027 og har fått 3,5 millioner euro i støtte fra EU-programmet Horisont Europa.

- Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) koordinerer prosjektet.

- Øvrige partnere inkluderer:

Veterinærinstituttet (Norge)

Universitätsklinikum Heidelberg (Tyskland)

Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung (Tyskland)

Umeå Universitet (Sverige)

Queen Mary University of London, Storbritannia

Khon Kaen University (Thailand)

Chulalongkorn University (Thailand)

Mahidol University (Thailand) og Supa71 (Thailand).

 

(Thailands Tidende. 24. februar 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)