[ annonse ]
En helt ny type melding dukket opp hos UDI 8. mai. En helt ny type melding dukket opp hos UDI 8. mai. Faksimile: udi.no
11. mai 2023

Behandlingsstopp for familiegjenforening i tre måneder

Skrevet av 
[ annonse ]

Frem til 1. august vil UDI kun jobbe med saker innsendt i 2021 og tidligere. UDI opplyser til oss at de ikke vet hva ventetidene vil bli fremover.

 

8. mai dukket det opp en ny melding for folk som sjekker ventetidene i UDI. Tidligere ble det oppgitt antall måneders ventetid. Det står ikke lenger.

 

For eksempel var et thai-norsk ektepar forespeilet en saksbehandlingstid på 4 måneder for oppholdstillatelse i Norge for den thailandske parten. 

 

Lesere har kontaktet oss etter å ha sett denne endringen. De er i villrede.

 

Vi tok kontakt med Saber Baili, enhetsleder i UDI Opphold: 

[ annonser ]

 

– Det sto tidligere i vår at det var 4 måneders behandlingstid for thai-norske ektefeller. Kan vi da anta at det nå er 7 måneders behandlingstid for de som leverer søknad nå, siden tiden frem til 1. august brukes på gamle saker? Eller kan man anta at det blir en opphopning av nye søknader, slik at det vil bli lengre enn 7 måneders behandlingstid?

– Vi vil oppdatere ventetidene i august. Vi vet ikke på nåværende tidspunkt hva ventetidene vil bli. Når vi blir ferdig med de gamle sakene vil det være flere saksbehandlere som kan jobbe med søknadene levert i 2022 og senere, slik sett er det ikke gitt at det blir en opphoping av saker. Søkere bør følge med på www.udi.no for informasjon om ventetidene.

 

– Hva er årsaken til at det nå plutselig skal prioriteres gamle saker? Er dette en administrativ avgjørelse i UDI eller skyldes det lovendringer eller pålegg fra regjeringen?

– Mange som har søkt om familieinnvandring har ventet veldig lenge på svar. Derfor vil vi i en periode bare behandle saker hvor det er søkt før 1. januar 2022.

 

– Tidligere har en person som er gift med en nordmann kunnet søke om D-visum (innreisevisum) for å komme raskt til Norge mens søknaden om opphold behandles. Vil dette fortsatt være mulig, eller må også disse søknadene vente til 1. august?

– Det er ingen endringer i reglene for D-visum. Det er fortsatt ambassadene som i første omgang vurderer disse søknadene.

 

Det gjøres unntak for to grupper når det gjelder behandlingsstoppen, nærmere bestemt for søknader om foreldrebesøk i inntil 9 måneder og barn som søker alene.

 

Alle andre må finne seg i å vente til 1. august før saken kommer opp for behandling.

 

UDI ber opprinnelig i meldingen om at folk venter til 14. juli med å ta kontakt. Men deretter skriver de:

 

I perioden fra 1. juli til 14. august 2023 vil vi ha normal sommerferiekapasitet, slik som tidligere år. På grunn av ferieavvikling vil vi ha redusert kapasitet til å svare på telefon og e-post, slik at vi også opprettholder kapasitet på saksbehandling.  

 

Så de ber nederst i meldingen om at folk venter til tidligst 1. august (ikke 14. august) med å ta kontakt.

 

Et annet problem visumsøkere nå har, er at søkeportalen til visumsenteret VFS ikke fungerer som normalt. Dette har pågått anslagsvis et par måneder, ifølge opplysninger vi har.

 

Ledige timer forsvinner. Her er et eksempel: Vi logget oss på i begynnelsen av mai. Da var det ledige timer hele måneden. Da man skulle bestille time dagen etter var første ledige time plutselig 29. mai. Man ventet en dag og logget på igjen. Da var alle de ledige timene tilbake, men plutselig var det ikke mulig å endre en allerede bestilt time. Man fikk kun feilmelding.

 

Tidligere i vår var det store kapasitetsproblemer i datasystemet til VFS. Mange opplevde at de ikke fikk logget seg på i det hele tatt. Nå har VFS lagt inn en robotsjekk før man logger inn. Det har gjort kapasiteten bedre, men fortsatt eksisterer de samme problemene med datasystemet, hvor uforståelige feilmeldinger dukker opp. 

 

(© Thailands Tidende. 11. mai 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)