[ annonse ]
Valgets vinner Pita Limjaroenrat feirer. Valgets vinner Pita Limjaroenrat feirer. Faksimile: Khaosod English
15. mai 2023

Stor valgseier til opposisjonspartier

Skrevet av 
[ annonse ]

Det kan bli protestaksjoner i Thailand hvis ikke valgets vinner, Pita Limjaroenrat fra Move Forward, blir landets neste statsminister. 

 

Med 99 prosent av stemmene opptalt etter valget i går, er resultatene på linje med det valgmålinger viste.

 

Valgets vinner er Move Forward, med statsministerkandidat Pita Limjaroenrat. De ligger an til å få 151 av 500 seter i Underhuset i nasjonalforsamlingen.

 

Pheu Thai, partiet utgått fra tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, ligger an til 141 seter.

 

Phumjaithai, med sin leder Anutin Charnvirakul, mye omtalt helseminister under landets forrige regjering, ligger an til 71 seter.

[ annonser ]

 

To generaler fra den avtroppende regjeringen utgått fra militærvesenet havner på fjerde og femte plass.

 

Palang Pracharat, regjeringspartiet, med sin statsministerkandidat visestatsminister Prawit Wongsuwan, ligger an til 40 seter.

 

Avtroppende statsminister Prayuth Chan-Ocha, som stiller for partiet United Thai Nation Party, ligger an til 36 seter.

 

Demokratene, et tidligere storparti i thailandsk politikk, ligger an til sjette plass med kun 25 seter. Partiets leder har signalisert at han går av.

 

Statsministerkandidat Pita Limjaroenrat har nettopp sagt at de jobber med en fem-parti koalisjonsregjering bestående av hans parti Move Forward, samt Pheu Thai Party og tre småpartier, Prachachart, Thai Sang Thai og Liberal Thai.

 

Det vil gi koalisjonen 308 seter.

 

Det er et solid flertall i Underhuset, men med dagens grunnlov er Senatet, som er utpekt av den tidligere militærregjeringen, også med å stemme for statsminister. Senatet består av 250 senatorer.

 

Det vil si at for å være helt sikker, må koalisjonen ha 376 seter i Underhuset. Det ser ikke ut til å gå med dagens valgresultater.

 

Pita Limjaroenrat har derfor i dag uttalt at de 250 senatorene bør følge folkets vilje og stemme i henhold til valgresultatene.

 

Mange kommentatorer tviler på at senatorene vil gå for en fornyet militærregjering, for det er å be om demonstrasjoner og protestaksjoner. Men i skrivende stund er ingen ting avgjort.

 

Man har også valgkommisjonens etterforskning av Pita Limjaroenrat, for å ha eid for mange aksjer i medieselskaper, som ligger som en sak i bakgrunnen som fort kan få betydning.

 

En erfaren kommentator i avisen Khaosod English stiller spørsmålstegn ved om de 250 senatorene til syvende og sist vil følge folkets vilje. En årsak er Move Forward-partiets program når det gjelder loven om majestetsfornærmelse. Partiet vil endre lovgivningen på dette området.

 

Lese majeste-loven beordrer politiet til å etterforske alle beskyldninger om majestetsfornærmelse i Thailand. Maksimal fengselsstraff er 15 år. 

 

Så har man cannabis-politikken, som også kommer inn i dette regnestykket. Bhumjaithai var partiet som jobbet for avkriminalisering av salg av cannabis. Og de fikk gjennom sin flaggsak i regjeringen sammen med general Prayut Chan-ocha.

 

Pheu Thai er motstander av avkriminalisering av cannabis.

 

Move Forward ligger an til å vinne 32 av 33 seter fra Bangkok. Hvis ikke Pita blir landets neste statsminister kan det fort bli protester i hovedstaden.

 

(© Thailands Tidende. 15. mai 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)