[ annonse ]
Når det først regner, så regner det skikkelig. Her fra Pattaya. Når det først regner, så regner det skikkelig. Her fra Pattaya. Foto: Pxhere.com
19. juli 2023

Livet i Thailand: Det alle spør om, regner det når jeg kommer på ferie?

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg får stadig henvendelser fra nordmenn som vurderer å feriere i Thailand. Det alle vil vite, er om det regner mye på stedet de planlegger å feriere, og nærmere bestemt i den tiden de skal være her.

 

Nordmenn spør om dette fordi de er vant til at en hel ferie i Norge kan ødelegges av grått skydekke i dagevis, akkompagnert av kaldt regn.

 

Her i Thailand er det annerledes.

 

Hvis du er ekstremt uheldig, risikerer du at det er gråvær i 2–3 dager i strekk. Dette kan skje i regntiden (mai – oktober) og spesielt i Syd-Thailand. Men det er sjelden.

 

Koh Samui er kjent for å ha en ganske fuktig regntid. Bortsett fra at værfenomenet El Nino i år har gjort at det faktisk er tørke og lav vannstand i vannmagasinene.

[ annonser ]

 

Dette etter at El Niño i tre år har sørget for mer enn normalt mye regn i regntiden, slik vi har rapportert:

 

LES: El Niño gir tørke i Thailand og kan true verdens risproduksjon (5. juli 2023)

 

Phuket har også ganske mye regn i regntiden. Men det betyr ikke at det er kaldt, og heller ikke at det er gråvær hele dagen.

 

Standarden i regntiden er at du våkner opp til strålende solskinn. Så skyer det over på ettermiddag og det kan komme noen skurer.

 

Men det er jo tropiske temperaturer selv om det regner, så mange mener det kun er forfriskende med litt regn etter en het dag på stranda.

 

Det regner mer i Syd-Thailand enn ellers i landet. Dette er et tropisk område, mens resten av landet er subtropisk. Unntaket her er provinsene Chantaburi og Trat på østkysten, som har en klima som likner mer på Syd-Thailand, med en god del mer nedbør enn naboprovinsene Rayong og Chonburi.

 

Det kan også regne i den tørre årstiden, selv om dette er mer sjeldent.

 

Syd-Thaland ligger på i overkant av 1500 mm nedbør pr år. Ranong er priovinsen hvor det regner mest, gjerne rundt 2000 mm nedbør pr år.

 

Når man beveger seg oppover kysten i Thaibukta, kommer man til steder som Hua Hin, og Pattaya på andre siden av bukta. Dette er steder hvor det regner mindre, normalt rundt 1000 mm nedbør pr år. Så er det også tilsvarende lite nedbør i en korridor i innlandet nordover fra Bangkok.

 

Thailands Tidende hadde et dypdykk i nedbørstallene via et besøk hos den meteorologiske stasjonen på Pratamnak i Pattaya i 2015. 

 

Det er noen år siden, men når vi sjekker statistikken nå så har lite endret seg. Det er fortsatt slik at Pattaya egentlig ikke har en lang, sammenhengende regntid, men snarere mest regn i starten og slutten på regntiden.

 

LES: Kun to måneders regntid i Pattaya (1. november 2015)

 

Faktum er at været i Thailand ikke er så mye å bry seg om. Det viktigste er at det er tropiske temperaturer hele året. Med unntak av nordre og nordøstre (Isan) deler av landet, hvor det kan bli  kjøligere i perioder på vinteren, dvs. i desember og januar. 

 

La meg si det slik: Hvis jeg ikke hadde lest i media at kloden er i ferd med å smelte grunnet klimaendringer, ville jeg ikke hatt noen anelse om dette. Jeg har bodd i Chonburi siden 2000 og klima og vær har vært det samme hele tiden. Med de endringer man forventer fra år til år.

 

Det er tørt klima på vinteren. Noen ganger er det er par uker med «streng kulde», til og med i Bangkok og omliggende provinser, dvs. under 20 grader nattestid, som betyr at det ifølge norsk terminologi ikke lenger er en tropenatt. Ellers er det godt og varmt. Noen år starter regntiden i april, andre år starter den i mai. Noen år slutter den i oktober, andre år i november.

 

Men det som kalles «regntid» er ingen ting turister bør bekymre seg for mye om. Det er stort sett sol uansett om man snakker regntid eller ei.

 

Redaktøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

(© Thailands Tidende. 19. juli 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)