[ annonse ]
Statsminister Srettha Thavisin. Statsminister Srettha Thavisin. Foto: Pheu Thai
22. november 2023

Srettha: – Lov om homofile ekteskap vedtas i desember

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand ligger an til å bli første land i regionen som tillater homofilt ekteskap. Både regjeringen og det største opposisjonspartiet er enige i denne saken.

 

Oppdatering 30. desember 2023: Loven er ikke vedtatt ennå, men har overveldende støtte i parlamentet, ifølge Reuters. Red.

 

Dermed ligger det an til et stort flertall for det nye lovforslaget fra regjeringens side. Statsminister Srettha Thavisin sier at lovforslaget vil gå til avstemning i parlamentet i desember måned. 

 

Hvis lovutkastet blir godkjent av parlamentet og får kongelig samtykke, vil Thailand bli det første av de 11 ASEAN-landene som får en slik lovgivning. 

 

Thailand vil videre bli det tredje landet i Asia som anerkjenner homofilt ekteskap. Taiwan endret lovverket i 2019 mens Nepal gjennomførte endringen i juli i år.

[ annonser ]

 

I verden ellers er det ifølge Wikipedia 34 land som anerkjenner homofilt ekteskap, deriblant mange europeiske land og de nordiske landene. Norge kom med sin kjønnsnøytral ekteskapslov i 2008.

 

Begge partiene Move Forward og Pheu Thai hadde likekjønnet ekteskap som valgsaker før valget i mai i år. Til sammen fikk disse partiene 68 prosent av stemmene. 

 

Militærvesenet kan også å ha vært på vei mot en mer liberal holdning til homofili. Tidligere utenriksminister Don Pramudwinai undertegnet i hvert fall i fjor en erklæring sammen med sin amerikanske kollega Antony Blinken som omhandlet homofil inkludering. 

 

LES: USA og Thailand enige om frie valg, grønn politikk og homofil inkludering (12. juli 2022)

 

Det er likevel et faktum at under ni år med militært styre så skjedde det lite i forhold til homofilt ekteskap. Men det skulle ikke mer enn drøyt tre måneder med sivilt styre til før saken nå kommer opp til avstemning.

 

Parlamentet debatterte i fjor fire ulike lover om homofil inkludering og ekteskap, men det kom aldri til noen enighet. Også dagens forslag er utsatt for kritikk om at det ikke dreier seg om hundre prosent likestilling mellom homofile og heterofile ekteskap.

 

Første gang parlamentet forsøkte å lage en slik lov var under Pheu Thais forrige regjering under Yingluck Shinawatra. Det skjedde i 2013. Året etter ble hun styrtet av militærvesenet. 

 

Besøkende til Thailand noterer at thaier stort sett har en liberal holdning til homofili og transgender-personer. Et fenomen i Thailand er utbredt, nemlig menn som opptrer som kvinner. De kalles kathoeyer.

 

Statsminister Srettha ønsker ifølge Reuters at Bangkok skal være vertskap for World Pride-arrangementer i 2028.

 

(© Thailands Tidende. 22. november 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)