[ annonse ]
Thaier får ikke lenger visum for å plukke skogsbær i Finland Illustrasjonsfoto: Pickpik.com
16. mars 2024

Thaier får ikke lenger visum for å plukke skogsbær i Finland

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter flere år med nyhetsoppslag har Finlands utenriksdepartement nå satt en stopper for bærplukkere fra Thailand, Kambodsja og Myanmar.

 

De mange avisoppslagene har for det meste handlet om at bærplukkere har blitt utnyttet i Finland. De har jobbet hardt og sittet igjen med lite penger etter at alle utgifter er dekket, ifølge oppslagene.

 

Så er det da noen som spør hvorfor det hvert år likevel dukker opp tusenvis av bærplukkere både i Finland og Sverige, hvis forholdene er så dårlige som det blir hevdet.

 

Uansett har det finske utenriksdepartementet nå satt en stopper for virksomheten, opplyste de i en pressemelding i går.

 

Det er 18 år siden de første thailandske bærplukkerne dukket opp i Finland og Sverige, ifølge en artikkel tidligere i år i avisen The Nation. Hittil har det dreid seg om ca. 110 000 personer, ifølge avisen. 

[ annonser ]

 

Det finske utenriksdepartementet opplyser i pressemeldingen at bærplukkerne har pleid å ankomme med ordinært besøksvisum, ikke visum som sesongarbeidere. De har benyttet den allmenne ferdselsretten til å plukke bær, og kan da ifølge finsk lovgivning selge bærene til hvem de ønsker. 

 

I praksis har de imidlertid ikke kunnet selge til hvem som helst, men kun til de som har arrangert turene for bærplukkerne. Dette har nå finske myndigheter innsett – etter 18 år.

 

«Det har kommet Utenriksdepartementet for øre at bærplukkerne har hatt arbeidsavtaler», står det i gårdagens pressemelding.

 

Videre skriver finske myndigheter:

 

«Anklagene og mistankene knyttet til grov menneskehandel involverer hundrevis av ofre. Den klare og alvorlige risikoen for utnyttelse og handel med mennesker må tas i betraktning når visumsøknader vurderes.»

 

Finsk UD har opprettet en arbeidsgruppe for å finne «en helhetlig og langsiktig løsning på inntoget av bærplukkere i Finland fra høstsesongen 2025 og utover». 

 

Så da kan det bli mange uplukkede skogsbær kommende høst i Finland. Mens virksomheten etter planen kan starte opp igjen i 2025 – under nye vilkår

 

(© Thailands Tidende. 16. mars 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)