[ annonse ]
Underhuset stemte overveldende for homofile ekteskap Illustrasjonsfoto: Pexels.com
28. mars 2024

Underhuset stemte overveldende for homofile ekteskap

Skrevet av 
[ annonse ]

400 av 415 representanter i det thailandske underhuset stemte i går for legalisering av homofile ekteskap. Det var et langt steg på vegen til at Thailand blir først i ASEAN på dette området. 

 

Nå gjenstår det behandling i det uvalgte senatet samt godkjenning fra Kongen. Deretter kan loven tre i kraft etter 120 dager.

 

Så det kan bli homofile ekteskap inngått i Thailand i løpet av 2024. Det har gått litt tregere enn statsministeren trodde. Han mente det skulle vedtas allerede i desember i fjor, slik vi meldte i november:

 

Srettha: – Lov om homofile ekteskap vedtas i desember (22. november 2023)

 

Ingen av nabolandene her – de ti ASEAN-landene – tilbyr slike rettigheter til homofile. Det er også dårlig i resten av regionen, men unntak av Taiwan og Nepal.

[ annonser ]

 

Lovforslaget som ble vedtatt i går hadde støtte fra alle Thailands store partier, men det tok likevel mer enn ti år med arbeid med en slik lov for å få den gjennom underhuset i parlamentet. 

 

Reuters skrev følgende om gårdagens vedtak: «Lovforslagets vedtak markerer et betydelig skritt mot å sementere Thailands posisjon som et av Asias mest liberale land når det gjelder lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, med åpenhet og progressive holdninger som sameksisterer i samfunnet sammen med tradisjonelle, konservative buddhistiske verdier».

 

Loven gir fulle rettigheter i forhold til arv og adoptering av barn.

 

Nada Chaiyajit, en LHBT-advokat og jusslektor ved Mae Fah Luang University, sa at lovforslaget var et positivt skritt, men det var noen uløste problemer.

 

LHBT-forkjempere som satt i parlamentskomiteen hadde under onsdagens debatt uten hell presset på for at begrepene «far» og «mor» skulle endres til kjønnsnøytrale «forelder» i henvisninger til familieenheten, for å unngå komplikasjoner i spørsmål som adopsjon.

 

«Jeg er virkelig glad, men dette er ikke en full likestilling, det er bare ekteskap av samme kjønn», sa Nada. «Retten til ekteskap er gitt, men ikke full rett til familieetablering.»

 

(© Thailands Tidende. 28. mars 2024)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)