Et imponerende, midlertidig byggverk reises på Saman Luang for kremasjonen. Et imponerende, midlertidig byggverk reises på Saman Luang for kremasjonen. Foto: Xiengyod
13. oktober 2017

Ny sørgeperiode – dette bør du være oppmerksom på

Skrevet av 

Dagen i dag markerer ettårsdagen for Kong Bhumibols død. Det er også starten på en 17 dager lang ekstra sørgeperiode. Utelivet tones ned, og stenger minst én dag. Noen stenger tre dager. En musikkrestaurant i Buriram er blitt bedt om å stenge i ni dager.

 

Den ett år lange sørgeperioden som ble erklært etter kongens død 13. oktober i fjor er utvidet med 17 dager, til og med søndag 29. oktober. Mange thaier vil ikle seg sort – eventuelt sort og hvitt – i disse dagene. De utlendinger som vil vise sympati kan gjøre det samme, men det er ikke noe krav fra noe hold om dette. Unntaket er hvis du deltar i noen av arrangementene rundt om i landet til ære for kongen. Ut over dette er det normal folkeskikk som gjelder.

Konn Bhumibol var en viktig person i mange thaiers liv, og de ønsker å vise ham den siste respekt. Mange profilbilder på Facebook blir endret i disse dager.

FOR ETT ÅR SIDEN: Kong Bhumibol er død – ett års sørgeperiode

FAKTA: Thailands kongefamilie

LES INTERVJU MED JAN OLAV AAMLID: Kongen ville vite om norske forhold

Kremasjon

Avdøde Kong Bhumibol Adulyadej. (Foto: Den thailandske stat).

[ annonse ]

 

Stengt i Bangkok

Det er i Bangkok kremasjonen skjer, på ettermiddagen den. 26. oktober. Den dagen er det mye som er stengt, inkludert restauranter, barer og enkelte kjøpesentre, etc. Tesco Lotus stenger alle sine butikker kl. 14 den dagen.

Mange veger er stengt i Bangkok i perioden 25– 28. oktober. De som skal delta på kremasjonen må parkere et godt stykke unna, men det er gratis offentlig transport. Med mindre man er en erfaren thailandsfarer er det ikke anbefalt for utlendinger å overvære kremasjonen på Saman Luang. Det er lett ved en feiltakelse å ikke vise den tilstrekkelige respekt som anledningen krever.

Websiden Thaivisa har en oversikt over hva som er stengt. De melder at barområdet i Soi Cowboy stenger i perioden 25–27. oktober.

 

Terje Salvesen

Terje Salvesen ved Kåres Partybar skrur ned lyden. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Kåres: Lav lyd, stengt en dag

Det varierer, avhengig av hvor i landet du er, hvor mye av utelivet som er åpent i denne perioden. I Pattaya har myndighetene gått ut og sagt at det er forbudt med høy lyd og underholdning utendørs. Vi spurte Terje Salvesen ved Kåres Partybar:

– Har dere fått noen signaler fra politiet ang. sørgeperioden? Noe snakk om alkoholforbud?

– Kun lav lyd og ingen dansing ute, ikke lov med liveband ute heller.

– Blir det stengt noen av disse dagene?

– 26. oktober  regner jeg med at det er helt stengt.

Gogo-barene i Pattaya driver stort sett som normalt, men de ansatte som står utenfor er gjerne ikledd sort. Politiet er rundt og sjekker forholdene litt oftere enn hva som er normalt. 

I Chiang Mai er det ifølge Thaivisa stengt kun én dag, 26. oktober. Enkelte bareiere i Hua Hin har sagt at de vil stenge tre dager, 25–27. oktober. 

Pattaya Walking Street

Sortkledde dørvakter i Pattaya nå. (Foto: Dag A. Ekeberg)

 

Ikke alkoholforbud

Det har ikke utgått noe dekret om alkoholforbud i sørgeperioden. I Thailand er det alkoholforbud på viktige buddhistiske høytidsdager og valgdager. Helligdager som har med de kongelige å gjøre har ikke alkoholforbud, selv om det er for tidlig å si hva som blir tilfellet på årets ekstra helligdag den 26. oktober.

For øvrig er også 23. oktober en helligdag. Det er fødselsdagen til Rama V.

 

Oan Buriram

Personellansvarlig Oan sier at det er tøft for enkelte ansatte å miste lønn. (Foto: Helge Heyerdahl)

 

Ni dager stengt i Buriram

Vi var innom en musikkrestaurant i Buriram med navn Tawan Ngam. Der snakket vi med personellansvarlig, ved navn Oan. Hun kunne fortelle at politiet hadde kommet og bedt dem stenge i ni dager, fra 21. til 29. oktober.

– Hva om dere ikke hadde etterfulgt denne oppfordringen?

– Da hadde de beordret oss til å stenge.

– Er det noen problemer med å stenge i ni dager?

– De ansatte har sine forpliktelser, som billån etc, så ja, det er problemer for dem.

Matservering er jo ikke forbudt under sørgeperioden, men steder som Tawan Ngam, med levende musikk, blir klassifisert som underholdsbransje og da gjelder andre regler. Men stengetiden i Buriram var lengre enn det vi hører om fra turiststedene.

 

Jonas Anderson

Berømt svensk sanger har fri denne måneden grunnet kremasjonen.

 

Frimåned for Jonas

Vi spurte også den kjente lukthung-sangeren Jonas Anderson om hvordan sørgeperioden påvirket ham. 

– Jeg har ingen show denne måneden, helt og holdent på grunn av den kongelige kremasjonen. Men i november blir det flere spillejobber, forteller Anderson, som blant annet blir å finne på barnehjemmet Baan Jing Jais veldedighetskonsert på Tiffany Show i Pattaya den 4. november.

Den første måneden etter kongens død var det også en ekstra streng sørgeperiode, men barer og restauranter var åpent som vanlig og det var ikke alkoholforbud, kun forbud mot høy lyd og levende underholdning utendørs.

Mandag 30. oktober er det normal hverdag igjen, og sørgeperioden er over. Ansatte i offentlig virksomhet, bank og større firmaer har gått på jobb kun i sorte klær i et år, nå kan de ta frem resten av garderoben.

(© Thailands Tidende 13. oktober 2017)

Sist redigert 17. oktober 2017 - 23:27

Lik Thailands Tidende og få varsel om nye artikler:

Les også

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang til denne utgaven. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Bil kjøpes
( / Ønskes kjøpt)

Bil kjøpes

Kjempetilbud Jomtien
( / Leilighet selges)

Kjempetilbud Jomtien

Toyota Hilux Vigo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Vigo

Thailand i Norge