[ annonse ]
Fra Central Festival ved inngangen ved Tops på Chaweng Beach. Fra Central Festival ved inngangen ved Tops på Chaweng Beach. Foto: Roy Nicolaisen
8. januar 2017

Flom i syd: Kaos på Koh Samui

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har snakket med nordmenn i Karon (Phuket), Hua Hin og Koh Samui. På de to førstnevnte stedene regner det, men det er lite tegn til flom. Koh Samui opplever imidlertid den verste flommen i manns minne og folk kjemper om de få ledige flysetene vekk fra øya. I kommende uke vil også Bangkok og østkysten kunne få smake regnværet.

 

Regnværet har minket litt nå i helgen, men det er fortsatt varsler om regn fremover. Regnværet som har herjet Syd-Thailand beveger seg nordover mens det minker i styrke. Ifølge meteorologimyndighetene blir det utsikter til regn både i Bangkok, sentrale Thailand og på østkysten i kommende uke. I Pattaya regnet det litt i dag morges, men ellers er det foreløpig ganske tørt. Det har dog vært overskyet de to siste dagene.

Lavtliggende områder i mange provinser i Syd-Thailand er sterkt rammet av flom. Nakhon Si Thammarat er en av de hardest rammede provinsene. Skoler og sykehus er i stor grad stengt. Tusenvis av landsbyer i hele landsdelen står under vann. 700.000 innbyggere skal være direkte rammet av flommen.

De hardest rammede provinsene er Phetchaburi, Prachuap Khiri Khan, Chumphon, Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Phang Nga og Ranong. Følgende provinser er også rammet, men i mindre grad, ifølge avisa Khaosod: Phuket, Krabi, Phatthalung, Narathiwat, Yala and Pattani.

 

Roy Nicolaisen

[ annonser ]

Roy Nicolaisen på Penny Lane Samui har ikke sett maken på sine 22 år på øya. (Foto. Dag A. Ekeberg)

 

Samui verst

Blant de kjente turiststedene er det øyene Koh Tao og Koh Samui som er hardest rammet. Roy Nicolaisen, som driver baren Penny Lane på Chaweng Beach på Samui, skrev følgende til sine gjester på Facebook på fredag:

– På mine snart 22 år på Samui har jeg er aldri opplevd maken til det jeg nå ser her. Vi har siden tirsdag igjen hatt mer eller mindre konstant regn. Det er også vind og store bølger på sjøen.

Vi spurte ham i dag:

– Har regnet gitt seg, eller er flommen like ille nå?

– Ja, det har vært temmelig ille siden regnet og stormen startet på tirsdag. De som bor eller ferierer i spesielt utsatt strøk eller nær havet har nok opplevd det som skremmende. Enkelte områder har også vært uten strøm og internett og noen har kanskje ikke kommet i kontakt med omverdenen. Vi er så heldige at vi ligger høyere enn områdene rundt oss og vi har god drenering i gata. Derfor er det en tålmodighetsprøve mer enn noe annet. Det er bare å holde seg i ro og ikke gå ut med mindre man må.

 

Kaos på flyplassen, folk vil vekk

Nicolaisen synes synd på korttidsturistene, spesielt barnefamilier og soltilbedere:

– Det har vært totalt kaos på flyplassen her. Dusinvis av avganger har vært kansellert eller forsinket i en periode da veldig mange skal hjem og på jobb etter jule- og nyttårsferie. Og det hjelper jo ikke at hundrevis av mennesker dro til flyplassen for å prøve å komme med på stand-by. De vil vekk fra uværet og til andre feriemål lenger nord i Thailand.

Det er tegn til lysning nå:

– Det har vært adskillig mindre regn i går og i dag. I går var det opphold i flere timer på dagen, men det kom noen heftige skurer på kvelden.  I dag regner det også, men ikke mye. I følge prognosene skal det klarne opp i løpet av tirsdag. Så vi får tro og håpe ar det verste er over.

 

Ingen flom i Hua Hin og Karon

Rolf Vågene, som driver Aladdin Bar i Hua Hin, opplyser at det har småregnet de siste tre dagene. Provinsen er listet som flomrammet, men det gjelder tydeligvis områder lengre syd enn Hua Hin.

– Noen flom har det ikke vært i går eller i forgårs, opplyser Vågene. – Akkurat nå er det grått men ingen nedbør. Temperaturen har sunket til 25 grader.

SISTE (9. januar 17:00): Vågene opplyser nå at det har regnet tett i Hua Hin helt siden i går kveld. Det er imidlertid fortsatt ingen alvorlige tegn til flom i byen.

Arnulf Fagerhaug, som driver 2 Vikings Guest House på Karon Beach i Phuket, opplyser til oss at det regner mye, men at de er skånet for flom. Han sier at Patong er mer utsatt enn Karon.

 

Fra tørke til flom på Samui

Det har vært merkelig vær på Samui i høst. I oktober var det avisoppslag om tørke og vannmangel. Reservoarene var tomme og folk måtte kjøpe vann fra tankbiler til ågerpriser. Så kom det noen dager med kraftig monsunregn i slutten av oktober, og det problemet var løst.

Så var det igjen tørt i november. Det er statistisk sett den måneden med mest regn, så det var unormalt. I begynnelsen av desember kom det igjen 4–5 dager med monsunregn, og tilhørende oversvømmelser, opplyser Nicolaisen.

Frem til over nyttår har det vært vekslende vær, mye solskinn men også regnværsdager.

– Vi snakket om at regntida kom sent, sier Nicolaisen. – Januar er normalt en måned med mye sol her, men en av de siste dagene kom det mer nedbør enn hva som er det historiske gjennomsnittet for hele januar.

Nicolaisen trøster seg med at det i hvert fall ikke er kaldt. Og aktiviteten på baren går tilnærmet som normalt. Han anbefaler gjestene å ta taxi til baren. Den levende musikken måtte imidlertid melde pass på fredag. Flere av musikerne ble sittende fast i flommen.

(8. januar 2017. © Thailands Tidende)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Phileas Fogg i Pattaya
( / Til salgs)

Phileas Fogg i Pattaya

Thailand i Norge (kart)