[ annonse ]
1. mars 2017

Bilmekanikk uten arbeidstilsyn

Skrevet av 
[ annonse ]

De tre karene fra Buriram reparerer avanserte automatiske girkasser. De er selvlærte og klager ikke på arbeids- og boforhold som umiddelbart ville ført til stengning av et norske arbeidstilsyn.

 

Høsten 2016 inspiserte Arbeidstilsynet et stort antall bilverksteder rundt om i Norge. Flere ble stengt på dagen. Andre fikk beskjed om å rette opp avvik vedrørende ansettelseskontrakter, spiserom, arbeidstidsplaner samt manglende verneombud, HMS-plan, opplæring etc.

Dette norske regimet står i sterk kontrast til thailandske forhold, så vi bestemte oss for å ta et besøk på et verksted i Bangkok for å sjekke tilstanden der, og se om de ansatte led noen nød på grunn av mangel på arbeidstilsyn.

I Thailand er det å opprette en egen liten forretningsdrift helt vanlig, og det er først når virksomheten når en viss størrelse at myndighetene for alvor bryr seg – og da gjerne i form av et ønske om å innkreve skatt, ikke for å sjekke forholdene for arbeiderne.

 

Reparerer automatgirkasser

Vi tok turen til Maha Nakhon vest i Bangkok. Dette er et område med en mengde små og store verksteder. Verkstedet vi besøkte reparerer automatgirkasser. De har både privatpersoner og andre verksteder som kunder. De er kun tre ansatte, inkludert eieren.

[ annonser ]

Det er ikke alltid mulig å reparere en havarert girkasse. Men det betyr ikke at de kastes. De tas vare på i tilfelle man senere trenger deler. Mens vi er tilstede kom det faktisk et par menn innom. De var på jakt etter reservedeler, og fikk beskjed om å kikke rundt i de ulike haugene med havarerte girkasser. Her er det selvbetjening.

 

Ingen pauserom

I Norge er kravene til en arbeidsplass strenge. Det skal være pauserom hvor de ansatte kan spise.

– Vi spiser her, sier Ton og peker på gulvet mellom en benk og en haug med deler fra girkasser.

De tre mekanikerne er alle fra Buriram. De bor på små rom i tilknytning til verkstedet. Kvaliteten på rommene ville neppe tilfredsstilt Arbeidstilsynets krav, og brannvesenet ville neppe godkjent beliggenheten midt i verkstedet mellom hauger av reservedeler, oljepytter og inntørket olje. De har selvsagt ingen brannvarsler.

Et par små hunder rusler rundt. De gjør nok bedre nytte som lodotter enn som vakthunder. Men sjefen har bestemt at de skal være der.

 

Selvlærte mekanikere

Ton og kollegaen Bang er begge selvlærte. De har begge jobbet for verkstedet i over ti år. Utdannelsen er grunnskole hjemme i Buriram. Alt de kan har de lært på verkstedet.

– Når vi får inn en girkasse demonterer vi den her på gulvet. Når vi finner ut hva som er galt ser vi om vi kan finne reservedeler som passer. Men det hender vi må bestille deler, sier Ton. Han bemerker at mange er svært glade over å få billige brukte deler.

Ton og Bang tjener 16.000 baht i måneden for å jobbe 8–9 timer seks dager i uka. Begge jobber overtid så ofte som mulig. Det for å spare til hjemreiser. Bang har også fått seg en kone og et lite barn, så pengebehovet er stort.

 

Uten standarder

I Thailand finnes det mange moderne bilverksteder – spesielt merkeverksteder – hvor det er helt andre krav til standard enn i dette lille verkstedet. Men det finnes også utallige små verksteder som det vi har besøkt.

Vi spør Bang om det ikke er vanskelig å reparere moderne automatiske girkasser med mye elektronikk under så enkle forhold som de har på verkstedet.

– Nei da. Vi finner ut hvordan vi gjør det, svarer han. Han tar frem en drill med en pusseskive på og rengjør noen deler. Det er bare en liten pussejobb. Det er ingen tegn til vernebriller.

Dette og mange andre liknende verksteder ville nok umiddelbart blitt stengt av Arbeidstilsynet hvis de lå i Norge.

 

Bryter alle norske regler

Hva om dette verkstedet hadde ligget i Norge og måtte forholde seg til norsk regelverk?

En liten gjennomgang viser at det mangler garderobe og spiserom. Olje og andre kjemikalier oppbevares på farlig måte. HMS-planer finnes ikke. Bedriftshelsetjeneste er ukjent, arbeidstidsplaner finnes ikke, og ingen har ansettelseskontrakter.

Verneutstyr er det like sparsommelig med. Spesielt arbeidstøy finnes ikke. Brannfaren er stor, ikke minst sett på bakgrunn av høy lufttemperatur og oljesøl. Verneombud finnes ikke.

De har et skilt som sier «Safety First» på engelsk, men det er uklart om mekanikerne er innforstått med hva det betyr.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2017 – 1. mars 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)