[ annonse ]
Filmen «Victoria», basert på Knut Hamsuns roman, kan du se i Bangkok søndag 1. oktober. Filmen «Victoria», basert på Knut Hamsuns roman, kan du se i Bangkok søndag 1. oktober.
15. september 2017

Nordisk film inntar Bangkok

Skrevet av 
[ annonse ]

Siste helgen i september kan du se åtte nordiske filmer helt gratis i Bangkok. Det er de fire lands ambassader som ønsker å gjøre nordisk film mer kjent her via sin nye filmfestival.

 

Nordiske filmer opplever stor popularitet og godt omdømme i mange land, til og med i selve «filmlandet» USA. Den nordiske fortellerstilen og karakteroppbyggingen har tatt store deler av verden med storm. Men hva med Thailand?

En liten rundspørring viser at selv thaier som har bodd i Norge i mange år har mangelfulle kunnskaper om norske filmproduksjoner. Vi forhørte oss også med tolv thaier i Thailand, og ingen av dem kunne huske å ha sett eller hørt om en eneste norsk – eller nordisk – film. Tre av de tolv er for øvrig thailandske filmarbeidere!

Denne manglende viten ønsker nå de nordiske ambassadene i Thailand å gjøre noe med, og inviterer til Nordic Film Festival fra torsdag 28. september til søndag 1. oktober. Filmfestivalen avholdes i Quartier CineArt i det luksuriøse handlesenteret EmQuartier, kun noen hundre meter unna den norske ambassaden i Bangkok. Målet er å vise filmer som har hatt suksess på vestligere breddegrader. 

Visningstider

Oversikt over filmer og visningstider på EmQuartier i Bangkok.

 

– Lett å gå seg vill i naturen... og i kjærligheten

Festivalen – som har gratis adgang på alle visninger – arrangeres som et samarbeid mellom Danmark, Finland, Sverige og Norge. Norsk ambassadør Kjetil Paulsen forteller at grunnen til at filmen «Victoria», basert på Knut Hamsuns roman, og familiefilmen «Operasjon Arktis» ble plukket ut til å representere Norge var at de viser vår nærhet og kjærlighet til naturen. 

[ annonser ]

– De åtte filmene som skal vises har blitt utvalgt for å vise mangfoldet i de nordiske samfunnene når det gjelder kultur og samfunn, med sterke karakterer og historier. Innholdet i filmene fokuserer på natur, kjærlighet, likestilling og dramatiske elementer som representerer hvert land. 

Paulsen poengterer at det er lett å gå seg vill, både i naturen og i kjærligheten. De norske filmene som vises handler om nettopp det. 

– Det handler om hvordan man finner veien ut av ensomhet og fortvilelse når man er omgitt av overveldende natur.

Operasjon Arktis

Familiefilmen Operasjon Arktis vises i Bangkok.

 

Nordisk filmeksport

Danmarks ambassadør Uffe Wolffhechel mener thaienes store filminteresse gir gode muligheter for nordisk filmeksport:

– Thailand er et land bestående av filmelskere, og konsumet av filmer er veldig høyt pr. innbygger. En nordisk filmfestival er derfor en utmerket måte å fremme de nordiske landene og deres filmproduksjoner, sier ambassadøren. 

Staffan Herrström, som er Sveriges ambassadør. mener at også turismen i de nordiske landene kan øke ved å vise det unike vi har å by på i filmene:

– Nordisk filmindustri har en fremtredende rolle i verdensmarkedet, og er også et lovende område for fremtidig eksportvekst, og det å på en god måte promotere de nordiske landene som turistdestinasjoner.  

 

Spår fullstappede fly

Finlands ambassadør Satu Suikkari-Kleven melder litt spøkefullt at det nå blir det trangt på flyene fremover. 

– Vi bør merke oss at disse filmene sannsynligvis fører til at kinogjengerne umiddelbart bestiller flyreise til Finland! Jeg tror filmfestivalen vil være et kvantesprang i retning av økt interesse for nordisk film. 

Filmene vil bli vist med engelsk teksting. Visningene er gratis, og billetter kan hentes en halv time før filmene starter ved Quartier CineArt. Det velkjente nordiske konseptet «først til mølla» gjelder i forhold til hvem som får billetter.

Nordiske ambassadører

De nordiske ambassadørene omgitt av noen støttespillere, fra venstre Michael Shum (Adm. dir. Jotun Thailand), Uffe Wolffhechel (Danmarks ambassadør), Satu Suikkari-Kleven (Finlands ambassadør), Kjetil Paulsen (Norges ambassadør), Staffan Herrström (Sveriges ambassadør), Narute Jiensnong (Markedssjef, Major Cineplex), Boondharika Kaweewong (Salgsdirektør, ECCO) og Aina Eidsvik (Finansdirektør Aibel Thailand og president i handelsstandsforeningen)

 

– Norsk film, hva er det?

Vi spurte fire thaier med lang fartstid i Norge om hvordan det sto til med filminteressen. Nederst har vi stilt de samme spørsmålene til en dame i filmindustrien i Bangkok.

1. Hvilken norsk film er din favoritt?

2. Hvilken thailandsk film er din favoritt?

3. Når var du sist på kino?

4. Hvilken film så du da?

 

Oilza (29), Kristiansand:

Oilza

1. Norske film? For å være ærlig så har jeg ingen peiling på norske filmer... 

2. Jeg liker best filmen «Yam Yasothon», som er en musikalkomedie. 

3. April i år var jeg sist på kino. 

4. Da så jeg «The Fate of the Furious 8».

 

Parinya (38), Enebakk:

Parinya

1. Det må bli «Flåklypa», og se den sammen med barn i julen. 

2. «Pee Mak Phra Khanong» er veldig bra. 

3. For fire-fem år siden. 

4. Det tror jeg var «Transformers». 

 

Nattida (32), Enebakk:

Nattida

1. Jeg kan ikke navnet på noen norske filmer. 

2. Skrekkfilmen «Annabelle». Jeg liker alt med spøkelser. 

3. Ikke så lenge siden. 

4. «Annabelle». 

 

Krongkarn (41), Oslo:

Krongkarn

1. «Hodejegerne» synes jeg er en veldig fin og spennende film. 

2. Alle filmer med Paul Walker... 

3. For noen dager siden. 

4. En skummel eventyrfilm som heter «Dark Tower».

 

Kanjana (29), Bangkok:

Kanjana

1. Jeg jobber med filmproduksjon, men kan ikke navn på noen norsk film dessverre. 

2. «Hello Stranger», som er en thailandsk kjærlighetskomedie alle burde se. 

3. For bare noen uker siden. 

4. «Bad Genius», en thailandsk krimkomedie.

 (© Thailands Tidende 15. september 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)