[ annonse ]
Åndehus befinner seg ute. Innvendig har man husalter, som sees her. Åndehus befinner seg ute. Innvendig har man husalter, som sees her. Ill: TT
1. juli 2023

Livet i Thailand: Hva er åndehus og husalter?

Skrevet av 
[ annonse ]

Har du lurt på hva et åndehus er? Da er du ikke alene. Her gir vi litt innblikk i saken via en konkret hendelse i landsbyen vår, hvor et feilplassert åndehus var roten til alt ondt for vår nabo Dam. 

 

Vår nabo Dam har krasjet pickupen rett utenfor huset sitt hele fire ganger. Det er ikke normalt – spesielt siden Dam i egne øyne er en av landsbyens beste sjåfører. Han kjører gjerne forbi 4–5 biler i strekk, så det går på stoltheten løs når han skraper opp bilen i sin egen innkjørsel.

 

Noe måtte gjøres, men hva? For å få vite svaret ble et av landsbyens medier tilkalt. Hun har kontakt med ånder, demoner, hel- og halvguder. Et rituale ble stelt istand, hvor det ble skjenket sterke drikkevarer, delt ut sigaretter og ikke minst ofret et svinehode med røkelsespinner stikkende ut fra neseborene.

 

Etterpå fikk Dam svaret: Åndehuset sto for nært opptil den rette linja som føttene peker ut når han og kona sover. Men det var ikke bare å flytte åndehuset, Dam måtte gå til anskaffelse av et nytt åndehus. Men hvor skulle det plasseres? Nok en gang måtte åndene konsulteres.

 

[ annonser ]

Løsningen ble å tilkalle søsteren. Hun ble skjenket passe full og danset til Khmer-musikk til hun segnet om etter halvannen time. Der hun falt om var stedet for det nye åndehuset, åndene hadde styrt henne til rett plass.

 

Det gamle åndehuset ble strippet for klenodier og kjørt bort til en egen lagringsplass under et svært tre. Husene kan ikke uten videre dumpes hvor som helst, nemlig. En vet aldri når en ånd slår følge med huset. 

 

Det nye huset kom på plass. Nå gjenstår det å se om åndene slutter å sette gjerdestolper, betongblandere og andre hindre i veien når Dam skal parkere bilen. Vi  håper det, for det var selvsagt farangpenger involvert her – selv om farangen er ateist og ikke tror på verken ånder eller demoner. Åndehus er ikke gratis, og både munker og medier forventer konvolutter med litt innhold for å hjelpe til.

 

Hvis åndehuset er feil plassert kan det resultere i mer enn bare riper i lakken. En annen nabo, Lung Deng. fikk alvorlige problemer. Familien ble rammet av sykdom og butikken gikk dukken. Sønnen bevilget seg et skoleår i Bangkok – som i ettertid viste seg å ha vært et regelrett friår. 

 

En av landsbyens magiske menn fant forklaringen. Lung Deng hadde på egen hånd bygget et åndehus som sto delvis under husets tak. Det var respektløst, og det samme som å ikke gi åndene et eget hus. Åndehuset er nå skiftet ut og det nye er plassert en meter lengre ut mot soien. Lung Deng føler nå at helsa er bedre, og sønnen har funnet inntektsbringende arbeid. 

 

Thailandske hus skal ikke bare ha et åndehus på utsiden, det skal også være et husalter innvendig. En kan nemlig ikke forvente at selve husets ånder beveger seg ut av huset for å bo i åndehuset som tilhører en helt annen gruppe ånder. Det innvendige alteret kan være enda vanskeligere å plassere korrekt. Det skal ikke stå i nærheten av et toalettet, det ville være respektløst. Åndene skal også spares for halvnakne mennesker som kommer ut av badet. Bare soverommet er et verre valg, for ingen ånder setter pris på å overvære mennesker som lever ut kjødets lyster.

 

Er en fattig og ikke har nok plass til at åndene kan få sitt eget rom, så skal alteret plasseres lengst mulig bort fra bad og toalett, og helst uten utsikt dit. Er det en seng i rommet bør denne skjules bak en skjerm, av tidligere nevnte årsaker. Siden åndene foretrekker stillhet, bør en ta hensyn til dette slik at TV-en ikke står like ved alteret. Gjør en alt riktig vil en ha hell og lykke med seg, for eksempel i neste runde med kortspill. Bare sørg for at åndene ikke ser kortlaget. Det man ikke ser har man ikke vondt av. Det gjelder også for ånder.

Observatøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

(© Thailands Tidende 1. juli 2023. Basert på artikkel fra utgave 12/2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)