[ annonse ]
Installering av utvendig enhet av aircon. Installering av utvendig enhet av aircon. Foto: Dag Ekeberg
28. desember 2023

Livet i Thailand: Håndverkere 20 ganger billigere enn Norge!

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg kjøpte nettopp en brukt aircon for 8500 Baht. Prisen inkluderte installasjon. Tre karer jobbet i tre timer og jeg måtte reflektere over hvordan firmaet i det hele tatt kunne tjene noe på denne handelen.

 

Jeg trengte en aircon som ikke skal brukes så mye, så hvorfor kjøpe nytt? Min vane er å reparere ting, aircon, vannpumper, kjøleskap etc. istedenfor å kaste og kjøpe nytt. Så det var logisk å tenke «brukt».

 

Det var tydeligvis ikke så mange deltakere på dette bruktmarkedet, for jeg fikk tilbud om en svær 18 000 BTU aircon av det kjente merket LG for 8500 Baht. Airconen virket å være lite brukt. 

 

Thailands Tidende

LG 18 000 BTU. (Foto: Dag Ekeberg).

 

[ annonser ]

Prisen inkluderte installasjon, og det var et godt salgsargument. 

 

Sjefen i firmaet ville først selge meg en ny aircon til 15 500 Baht. Det var også billig, men dreide seg om et kinesisk merke som var ukjent for meg.

 

Er det noe jeg har lært i Thailand, er det å kjøpe kjente merkevarer og droppe «nye» merker på markedet som ofte kommer fra Kina og gjerne forsvinner i løpet av noen år. 

 

Jeg får anta at jeg fikk en spesielt god pris siden jeg bestilte etter at «vinteren» nettopp hadde ankommet Thailand, med 2–3 gradere kaldere temperatur og – ikke minst – langt mindre luftfuktighet enn sommerstid.

 

Hadde dette vært i april ville jeg nok ikke fått denne prisen, og heller ikke fått ferdig installasjonen dagen etter. Folk venter gjerne til de nærmer seg heteslag før de bestiller en aircon…

 

Tre karer som jobbet i tre timer virket mye. Men en faktor var nok at det var en brukt aircon, så de måtte jobbe en del med den utvendig enheten før den ble stillegående nok. Jeg har en seks måneders garanti i tilfelle det dukker opp problemer.

 

Så til timepriser:

 

Håndverkere i Norge er ikke akkurat blant de billigste i verden, selv om det er vanskelig å finne nøyaktig statistikk som sammenligner ulike land. Sammenlignet med Thailand er de imidlertid 20 ganger så dyre.

 

Regnestykket med timepris er enkelt:

 

Mindre thailandske firmaer forlanger ofte 1000 Baht pr dag for en håndverker, f.eks. en elektriker, det er 125 Baht pr time. Og ja, hvis du finner en elektriker på egen hånd, uten å gå via firma, så kan du få ham for 500 Baht pr dag.

 

Når det er sagt kan det nok også tenkes at folk i Thailand betaler mer enn 125 Baht pr time hvis de går via firmaer. Men muligheten for å slippe unna med 125 Baht eller mindre er i hvert fall tilstede.

 

Etter å ha undersøkt prisene i Norge, så har jeg for denne sammenligningens skyld lagt meg på et lavt nivå, nemlig 600 kroner pr time. Pluss moms blir det 750 kroner pr time.

 

Det er med dagens kurs ganske nøyaktig 2500 Baht pr time, altså 20 ganger så dyrt som Thailand.

 

Faktum er at de fleste nordmenn nok betaler mer enn dette. 

 

Et norsk firma skriver dette på sin hjemmeside:

 

«Timespris hos en elektriker ligger vanligvis på et sted mellom 700 kr til 1100 kr (eks. mva), og er avhengig av hvor i landet du befinner deg.»

 

Thailands Tidende

Faksimile fra boligsmart.no.

 

Boligsmart.no skriver: 

 

«Gjennomsnittlig startpris hos et utvalg elektrikere i Oslo er på rundt 800 til 850 kroner kr, men prisene (inkl. mva.) varierer fra rundt 1.100 kroner hos Fixel til rundt 500 kroner hos Elektrikern Oslo.

 

Kun arbeidet (tre karer i tre timer) ville i Norge kostet 6750 kroner, eller 23 000 Baht med dagens kurs.

 

Så må man jo legge til at et norsk firma ikke ville sendt tre personer for å installere en aircon. Her i Thailand er arbeidskraften billig, så de sender tre personer.

 

Og det var jo ikke tre erfarne elektrikere som dukket opp, det var én erfaren elektriker og to som nok var mer eller mindre under opplæring. 

 

Men sjefen for teamet, som har vært hos meg tidligere, er i hvert fall godt kvalifisert. Han holdt et skarpt øye med alt som foregikk og hadde tydeligvis litt moro av å kjefte på de to andre medhjelperne.

 

Jeg ga ham 9000 Baht, som betød en driks til ham på 500 Baht, men følte meg likevel som en landeveisrøver etterpå.

 

Dette er en fordel med å bo i Thailand. Du har faktisk råd til å drive litt med eiendom. Du kan pusse opp og bestemme ting selv, ikke bare følge miljøkrav fra myndighetene. Eiendom er billig her – med mindre man vil bo midt i storbyen eller på en fin strand – og eiendomsskatten er også behagelig lav.

 

Men selv dette lave prisnivået er ikke godt nok for enkelte. Spesielt de som driver litt stort, f.eks. bygger condominiumer, synes thailandsk arbeidskraft er altfor dyrt. De hyrer inn folk fra Kambodsja og Myanmar til halve prisen…

 

Redaktøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

(© Thailands Tidende. 28. desember 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)