[ annonse ]
Livet i Thailand: Trollmann med tre koner og dårlig karma
14. september 2019

Livet i Thailand: Trollmann med tre koner og dårlig karma

Skrevet av 
[ annonse ]

Landsbyens trollmann har klienter fra hele landet. Men nå har Sangphet et problem med å forklare hvorfor en trollmann med direkte linje til Shiva plutselig har fått så dårlig karma. Risen visner bort og kone nummer to nekter å flytte ut etter hans siste ekteskap. 

 

De få som fortsatt dyrker ris har gått og skottet opp på himmelen i hele sommer. For et par uker siden kom endelig regnet, men så alt for sent. Mange av åkrene var allerede fulle av gule, døde og halvdøde spirer som aldri vil gi noen ris. Valget de hadde var å godta en dårlig avling, eller å plante nytt der alt er dødt.

 

Selv soiens trollmann sliter. Det er snakk om sjaman og medium Sangthep, som har direkte kontakt til hinduguden Shiwa og avdøde, og med krefter til å jage bort demoner og onde ånder.

 

Han har plantet 180 rai med ris. Halvparten er gult og vissent. I fjor var det like galt. Det hele gikk med tap. Heldigvis fikk han en fin gave da han ble kalt inn til provinsens store leder, for å sørge for at det ikke ble regn under et viktig motocross-arrangement.

 

Onde tunger vil ha det til at med halvdød uttørket ris på jordene, hadde han ikke noe valg. Lønn for strevet med å kle seg i hvitt, vifte med røkelsespinner og ofre til et svinehode, fikk han. Det ble fint vær, og det varte så lenge at mange åkre måtte plantes på nytt.

[ annonser ]

 

Istedenfor å kle seg i hvitt og å ta kontakt med Shiva eller andre med innflytelse på været, har han nå valgt å faste i en måned. Det kan ha slått helt feil. Tre uker har gått. Han begynner å få et utseende ikke ulikt mange av de han som medium formidler kontakt til. Øyne og hud har fått et skinn av gult.

 

Det er uvisst om det gjaldt fasten eller rishøsten, men for tre uker siden fikk han nok av kona og ba henne pelle seg hjem til foreldrene. Det var langt fra første gang. Han burde egentlig tatt opp dette med åndelige krefter, for de møttes første gangen da hun kom til ham for åndelig hjelp. Hun flyttet inn på soverommet, og den daværende kona flyttet på gangen, mens han ga hjelp. Deretter flyttet daværende kone hjem til sine foreldre, og «klienten» flyttet inn for godt.

 

Sangphet og den siste kona skal ha vært kone og mann i sine forrige liv. Stakkars Sangphet – eller Dam som han heter når han ikke er kledd i hvitt – burde lært i sitt forrige liv. For kona er blakk. Hun har kausjonert for penger søsteren har lånt, og nå betaler hun det meste av det hun tjener på lånene hun aldri har hatt noen glede av.

 

I tillegg er hun ubrukelig når det kommer til mat. Kjøkkenområdet er uryddig og tilgriset, og ikke et sted det kan lages mat til besøkende. Sangphet må be til høyere makter om at ingen av hans klienter finner på å rote seg inn på det området.

 

Dagen etter at han hadde bedt kona om å flytte ut dro Dam av sted for å roe tankene. Tre dager var han borte. Da han kom tilbake hadde kona også kommet tilbake.

 

Trøsten var at det hadde begynt å regne. Det striregnet. De døde risplantene falt over, og endret farge fra gult til brunt.

 

Men noe av risen ser heldigvis ut til å være reddet. Kona hevder hun har oppsøkt en annen magisk mann og fått hjelp med regnet. Det er ingen tvil om at Dam trengte regnet, men at en konkurrerende magisk mann gjorde det han ikke fikk til, var for ille. Slikt gir ikke kunder, enten de vil ha regn, sol, vinnerlykke eller et bedre sexliv. Hans forhold til Shiwa ser ut til å ha gått i vranglås.

 

Kontakten med en annen magisk mann provoserte Dam. Det ble observert gjester i huset, inkludert en dame som var felles venn av paret. Det viste seg at det var denne damen Dam hadde besøkt de tre dagene. I vitners nærvær ble det arrangert en Pid Phee – en form for bryllup light – og Dam hadde nå sin kone nummer tre.

 

Den eksisterende kona – nummer to – tok nyheten slik man kunne forvente. Hun la seg demonstrativt på et bord og vendte bakside og føtter mot gjestene. Det forteller mer enn ord om hva hun mente om seremonien og gjestene.

 

Dam har tre koner, men ingen papirer på noen av «ekteskapene». Spørsmålet er nå hvordan han skal få kone nummer to til å flytte ut. Mens han tenker på det har han flyttet til sin nye utkårede.

 

Siden kone nummer to aldri var svigermors yndling, er det heller ingen trøst å få for henne i soien. Der bemerkes det tørt at hun også var en «klient» av Sangphet, og som rett og slett fortrengte kone nummer en. Snakk om karma.

 

Men hun vil ikke gi fra seg status som kona til en berømt magisk mann uten sverdslag. Hun trives i skyggen av en av Isans kjente trollmenn – en med kunder helt til topps i provinsens ledelse, og fra Nord-Thailand via Bangkok til Sør-Thailand. Hun har gitt beskjed om at hun akter å bli boende. 

 

Det ser ut til at den avmagrede Sangphet må innfinne seg med å ha to koner. Det kan vel også være en straff som følge av dårlig karma, men det kan bli vanskelig for en som har direkte linje til hindugudinnen Shiva å forklare hvorfor hans karma plutselig har sviktet så totalt.

Observatøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

(© Thailands Tidende. 14. september 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)