[ annonse ]
SUKSESS MED RENHOLD: Vipada Andersen startet Vipada Renhold i 2003 i Tønsberg. SUKSESS MED RENHOLD: Vipada Andersen startet Vipada Renhold i 2003 i Tønsberg. Foto: Håvard Solerød
1. mai 2018

– Du må tro på deg selv!

Skrevet av 
[ annonse ]

Vipada Andersen (51) driver renholdsfirma i Tønsberg med 13 ansatte. Nå utvider hun med avdeling i Oslo. Her forteller hun sin historie og gir råd til andre thaier som vil  starte egen bedrift i Norge.

 

AV: HÅVARD SOLERØD

 

I 2003 startet hun Vipada Renhold AS. Bedriften kan skilte med tre Gaselle-diplomer, som er en norsk pris som blir gitt til rasktvoksende, lønnsomme bedrifter. 

– Det første året var vanskelig. Jeg følte at jeg ikke gjorde ting riktig. Derfor tok jeg et år kveldsskole for å lære renhold fra bunnen av. Minstemann var et år gammel, jeg drev firmaet på dagen og gikk på skole på kvelden. Det var tøft, men viktig. Jeg ble tryggere på jobben. Siden har jeg lært opp nyansatte selv.  

 

Akklimatisert med jobb og land

[ annonser ]

Vipada kom til Norge og Tønsberg for 30 år siden. Hun er gift og har tre barn. Hun har akkurat vært på besøk hos familien i Samut Sakhon ved Bangkok da vi treffes. Hun kom hjem fra mer enn 30 varmegrader i Thailand til en håndfull minusgrader i Norge. 

– Det var for varmt i Thailand nå. Deilig å komme tilbake, men det blåser surt i dag, sier Vipada, som har akklimatisert seg langt nord på kloden. 

 

Også restaurant

Vi møter henne på restauranten Sawatdee i Tønsberg sentrum, som hun og ektemannen Jan Petter Andersen startet sammen. Nå er det mest mannen som driver restauranten, mens hun holder trådene i renholdsfirmaet. 

– Jeg synes man må være tilstede i driften for å gjøre en god jobb og tjene penger. Jeg måtte velge, restaurant eller renhold. Jeg synes det er enklere å tjene penger på renhold,  sier Vipada. 

 

Thaier gode arbeidere

De aller fleste ansatte i renholdsfirmaet kommer fra Thailand. Unntak i dag er to polakker. På spørsmål om hvorfor hun ikke har ansetter norske renholdere, svarer hun: 

– Jeg har ikke tenkte så mye over det. Thaier står på i jobben. Mange sender penger til familien i Thailand. De har behov for å tjene penger. Og de fleste har ikke hatt rengjøringsjobber i Thailand. 

 

Liker nybegynnere

Vipada ser det som en styrke at nyansatte i firmaet ikke har jobbet med renhold tidligere. 

– Da kan jeg lære dem opp slik jeg vil ha jobben gjort. Jeg har ansatt noen fra renhold på sykehuset i byen, og det har ikke fungert like godt. Renhold på sykehus er annerledes enn i private hjem eller på restauranter, som vi har mye av. På sykehus vaskes det veldig ofte, og de bruker lite vann. De som er vant til å vaske på denne måten kan ha vanskelig for å endre vaner, sier Vipada. 

 

– Gå rett til sjefen

Da hun først kom til Norge ville hun gjerne ha en jobb. Slik kjenner hun seg selv igjen hos de som kommer og vil ha jobb. 

– Jeg har ikke høyere utdannelse fra Thailand. I stedet for å sette meg ned og skrive søknader gikk jeg inn hos flere, blant dem var Grand hotell, og spurte om de hadde bruk for hjelp. Jeg gikk rett til hotelldirektøren og tilbød meg å jobbe noen dager først. Jeg startet i oppvasken. Slik fikk jeg min første jobb. 

Vipada anbefaler de som er på leting etter jobb for første gang i Norge å gjøre det samme. 

– Gå rett til sjefen på arbeidsplassen og spør om de trenger hjelp. Det går å tilby seg å jobbe noen uker for å overbevise dem om at du er den rette for jobben. 

 

– Tro på deg selv

Nå er det hun selv som er sjefen. Hun er 150 cm høy, og det er tydelig at høyden ikke er relevant for selvtilliten. 

– Det viktigste er at du tror på deg selv og stoler på at du kan gjøre jobben som kreves av deg. Du må si til deg selv at «dette kan du» og gå rett frem. Det er ikke troen på Buddha eller Gud som avgjør, du må tro på deg selv hvis du skal lykkes med egen bedrift. 

 

Sjekker nøye

Hun innrømmer å ha en svakhet for shopping i privatlivet, men når det gjelder business bruker hun en annen side av personligheten sin. Overgangen til å drive eget firma i stedet for å være ansatt startet en modningsprosess. Hun måtte ta kontrollen og vokste med oppgaven.   

– Jeg sjekker alle fakturaer nøye. Ingen penger går ut uten grunn. 

Vipada trår til selv som renholder når det er ekstra mye å gjøre, eller ved sykdom. En stilling spart er penger spart. 

– Nyansatte kan lure på hvorfor sjefen jobber med dem. De er ikke vant med det fra Thailand, men jeg liker å jobbe. 

 

Danser på jobben

Sommeren preges av hovedrengjøringer i kontorer og andre bygg som da står tomme og kan bones og vaskes grundig. 

– Jeg elsker å samarbeid, å jobbe i team. Under hovedrengjøringer, hvor vi må jobbe mange sammen, spanderer jeg ekstra god mat på alle. Ingen jobber for seg, vi løser oppgavene sammen. Og vi spiller musikk, thai musikk, og danser mens vi jobber. Jeg synes faktisk det er bedre enn å dra på hytta på fjellet for å slappe av, sier Vipada. 

 

Alltid tilgjengelig

Politiet i Vestfold flyttet inn i nytt hovedkontor i Tønsberg i mars. Vipada og hennes kolleger sto for vaskingen før de ansatte flyttet inn i kontorene sine. Entreprenører er blant trofaste kunder i tillegg til restauranter og private hjem. 

– Jeg tror kundene mine er lojale fordi de vet at de kan ringe meg når som helst. Er det et utested som trenger vaskehjelp på toalettet klokka to om natten, så kommer vi. Dersom et nybygg trenger at lokalene klargjøres på kveld eller i helgen, så stiller vi når de trenger oss. Denne fleksibiliteten setter kundene stor pris på; at vi er der når de trenger oss, sier Vipada. 

 

Liker Pattaya

Feriebesøket hos familien i Thailand var ikke bare avslapning. 

– Jeg tok like godt en storrengjøring i huset til foreldrene mine, i kombinasjon med bading og shopping i Pattaya. Jeg liker meg i Pattaya, den byen har alt fra shopping til strand, og de har mine størrelser i klær og sko, sier Vipada med et smil.

Hun er glad for å være tilbake i Norge med eget firma, og oppstart av ny filial utenfor Vestfold.  

 

Nå også i Oslo

Utvidelsen til Vipada Renhold i Oslo har en familiær årsak. Den eldste datteren og ektemannen startet restauranten Kverneriet i Tønsberg. Den ble suksess. De utvidet med to Kverneriet-restauranter, basert på samme konsept, på Majorstua og Solli plass i Oslo. Restaurantene må vaskes, og dermed fikk Vipada Renhold fotfeste i hovedstaden.

– Flere potensielle kunder i Oslo har tatt kontakt. Det kan gi ytterligere vekst for meg, sier den suksessrike gründeren.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2018 – 1. mai 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)