[ annonse ]
VANG VIENG: Midt mellom Vientiane og Luang Prabang holder hippier og backpackere til i imponerende natur VANG VIENG: Midt mellom Vientiane og Luang Prabang holder hippier og backpackere til i imponerende natur Foto: Terje Engø
1. november 2018

Lokker med gratis visum

Skrevet av 
[ annonse ]

Nedgangen i antall folk fra Norden som drar til Laos på turistvisum var på hele 37 prosent fra 2016 til i fjor. Nå tilbys gratis 15-dagers visum for å bøte på situasjonen for det vordende ferielandet.

 

Regjeringen i Laos har i 2018 fokusert på å øke antallet turister fra de nordiske land. Derfor slipper du å betale 30 amerikanske dollar for visum hvis du er fra Norge, Sverige, Danmark eller Finland. Ordningen gjelder kun ut året, med mindre den forlenges.

Fjoråret ga et lite sjokk for det kommuniststyrte landet. Mens Laos hadde 17.518 besøkende fra de nordiske landene i 2016, var tallet kun 11.048 i fjor. Det var en nedgang på hele 37 prosent.

Totalt besøkte 3,87 millioner mennesker Laos på turistvisum i fjor. Nesten halvparten – 1,80 millioner mennesker – var thaier. 890.000 kom fra Kambodsja, 639.000 fra Kina og 171.000 fra Sør-Korea. Europeere utgjorde totalt bare 161.000 personer.

 

Visumturer

En del av utlendingene som besøker Laos er folk som er bosatt i Thailand. De drar dit på det som kalles Visa Run – en visumtur. Det vil si de krysser over grensen til Laos, og så tilbake til Thailand, ofte med bare minutters opphold i Laos. Hensikten er å fornye visumet til Thailand.

Andre er et døgn eller to i Vientiane for å søke visum ved den thailandske ambassaden der, før de skynder seg tilbake til Thailand. Men hvorfor ikke ta en uke eller to i Laos?

[ annonser ]

 

Vientiane verdt et besøk

De fleste besøkende kommer til Laos via hovedstaden Vientiane. Dette er en vakker by ved Mekongflodens bredder, knyttet til Thailand med en stor bro – Vennskapsbro I. Den ligger et par mil fra hovedstaden og knytter denne sammen med den thailandske byen Nong Khai. Det er to andre broer som forbinder Laos og Thailand over Mekongfloden. Disse heter Vennskapsbro II og III.

Vientiane er i seg selv verdt et besøk. Her finner du flotte restauranter i alle prisklasser, markeder hvor du kan handle alt fra håndverk og klær til kinesisk juggel. Det er bare å prute, for her gjelder regelen om at de som har mye penger må betale mer enn de som har lite. Alle utenlandske turister har i laotisk sammenheng mye penger. 

Selv vil vi anbefale en kveld ved en av de mange restaurantene som ligger ved promenaden nede ved Mekongfloden. Her får du tradisjonell laotisk mat, som gjerne kan beskrives som thaimat uten like mye chili. 

 

Vang Vieng populært

Vil du utforske mer av landet vil vi anbefale Vang Vieng, som ligger ca. 15 mil nordover fra Vientiane. Du kjører dit på 4–5 timer. Det finnes veldig rimelige busser. Du sitter trangt og bruker et par timer ekstra. Eller du kan kjøre med luftavkjølt VIP-buss til en norsk femtilapp. 

Før du kommer til Vang Vieng klatrer vegen over høye åsrygger og passerer grønne risåkre like ved Laos’ største kunstige innsjø. Her ser du utallige små boder hvor selgerne vifter med armene i håp om at dere skal stoppe og handle noe.

 

Hippier

I Vang Vieng åpner landskapet seg litt, og du er på en stor elveslette omgitt av bratte kalksteinsfjell. Midt i sletten renner det en stor elv hvor du kan leie din egen longtailbåt for sightseeing. 

Vang Vieng er et gammel hippiested hvor det fortsatt er mange som ikke har oppdaget at tidene har endret seg. Men selv backpackerne må etter hvert godta at også andre oppdager dette herlige stedet. 

Vang Vieng er i endring. Veiene blir bedre. Laos’ nabo Kina blir rikere. Stadig flere kinesere finner veien til Vang Vieng.

-------------------------------------------

 

Godt å vite om Laos

* Internasjonale flyplasser: Vientiane, Luang Prabang, Pakse og Savannakhet. 

* Flyselskaper: Lao Airlines flyr fra Bangkok til alle de fire ovennevnte byene. Thai Airways, Thai Smile, og Bangkok Airways flyr fra Bangkok til de to førstnevnte byene. Priser fra ca. THB 5.500 t/r.

* Med tog: Tog tar snaut elleve timer fra Bangkok, og koster i overkant av THB 1.200 i sovevogn på andre klasse, og litt over THB 1.600 på første klasse.

* Med buss: Fra Mochit Bussterminal får du buss av høy standard fra Bangkok helt frem til Vientiane for ca. THB 1.000. Det går også bussforbindelse fra de fleste store provinsbyer nord for Bangkok.

* Overnatting: Hoteller og gjestehus med god kvalitet får du fra rundt THB 600 og oppover. Eksempler: Rimelig: Vientiane Star Hotel, trippelrom med frokost: THB 680. Midt på treet: Vientiane Luxury Hotel, dobbeltrom med frokost: THB 1.270. Luksus: Crowne Plaza Vientiane, dobbeltrom med frokost: THB 4.400

* Valuta: Valutaen i Laos heter kip. For tusen baht får du ca. 250.000 kip. Det pleier også å gå greit å betale med baht.

* Visum: Ut 2018 er du fritatt for visum for besøk inntil 15 dagers varighet, og får kun et stempel i passet når du leverer utfylt ankomstskjema. Etter nyttår vil prisen være USD 30. Husk at passet må ha minst seks måneders varighet ved ankomst. Vil du forlenge oppholdet søker du om dette hos immigrasjonsmyndighetene i Vientiane. Det koster USD 3 i gebyr pluss USD 2 per dag.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)