[ annonse ]
Visumprogrammets logo Visumprogrammets logo
1. september 2022

Ti års visum en mulighet for litt velstående pensjonister fra i dag

Skrevet av 
[ annonse ]

Har du en pensjonsinntekt på minst 400 000 norske kroner så kan du ved å investere 2,5 millioner kroner i eiendom kvalifisere for tiårs visum og mindre papirmølle i Thailand. Dette er et ledd i det nye LTR-programmet.

 

«Thailand’s Long Term Residence Program» (LTR) har vært planlagt i månedsvis og er fra i dag et faktum.

 

Det er fire kategori velstående mennesker som kan kvalifisere for programmet.

 

De fire kategoriene er

 

* Velstående pensjonister (Wealthy Pensioners)

[ annonser ]

* Velstående verdensborgere (Wealthy Global Citizens)

* Fagfolk som vil jobbe fra Thailand (Work-from-Thailand Professionals) og

* Dyktige fagpersoner (Highly Skilled Professionals).

 

Velstående pensjonister

 

For pensjonister er det to inntektsgrenser. De som tjener over 800 000 kroner i året kvalifiserer direkte for visum. De som tjener mellom 400 000 og 800 000 kroner må i tillegg investere minst 2,5 millioner kroner i eiendom eller statsobligasjoner (eller «foreign direct investment», som ikke er definert ytterligere).

 

I tillegg er det et krav om helseforsikring som dekker minst 500 000 kroner pr år. Alternativt kan du ha minst en million kroner stående på en konto i en thailandsk bank.

 

MERK: Inntektsgrensene i programmet er oppgitt i amerikanske dollar, som vi har konvertert til dagens kurs i norske kroner i denne artikkelen. De som vil se de originale prisene i USD kan dele på ti, for kursen mellom USD og NOK i dag er nemlig nøyaktig 1:10.

 

Velstående verdensborgere

 

Hvis du ikke er pensjonist ennå, kan du også få et slikt visum, men du må da vise til at du er god for minst 10 millioner kroner i aktiva (eiendom, aksjer etc).

 

I tillegg må du ha hatt en inntekt på minst 800 000 kroner pr år de siste to årene.

 

Til sist må du investere minst 5 millioner kroner i eiendom eller statsobligasjoner (eller «foreign direct investment», som ikke er definert ytterligere).

 

Kravet om helseforsikring er det samme som for pensjonister. De kreves en forsikring som dekker minst 500 000 kroner pr år. Alternativt kan du ha minst en million kroner stående på en konto i en thailandsk bank.

 

Fagfolk som vil jobbe fra Thailand

 

I tillegg til de to ovenstående kategoriene, er det to andre kategorier mennesker som kvalifiserer for 10-års visum, men kravene er temmelig høye. Du må enten tjene minst 800 000 kroner i året, eller minst 400 000 kroner og ha en mastergrad eller høyere, alternativt eie «åndsverk», som det står. 

 

Opprinnelig ble dette av media tolket som en måte for digitale nomader å få langvarig visum på, men de færreste digitale nomader vil oppfylle kravene. Blant annet må man være ansatt av et større firma (thai eller utenlands) eller offentlig etat i Thailand.

 

Firma må ha eksistert i minst tre år og ha tjent minst 1,5 milliard kroner i disse årene. Altså ingen små internettfirmaer eller enkeltpersonsvirksomheter.

 

Du må også ha minst fem års arbeidserfaring på det feltet du jobber.

 

Dyktige fagpersoner

 

Den siste kategorier er beregnet for eksperter som skal jobbe i næringslivet, forskningsstiftelser eller offentlig virksomhet i Thailand. Inntektskravet er stort sett det samme som for fagfolk som vil jobbe fra Thailand, bortsett fra at det ikke er noe krav for de som skal jobbe i offentlig sektor.

 

Du må enten tjene minst 800 000 kroner i året, eller minst 400 000 kroner og ha en mastergrad eller høyere innen vitenskap eller teknologi, alternativt ha helt spesiell ekspertise, som det står. 

 

Det er PhD-kandidater som spesielt er aktuelle for denne type jobber, er det oppgitt. 

---------------

 

Gebyret for ti års visum inkludert multiple re-entry permit er THB 50 000. Det er mulig å søke om dette på thailandske ambassader. Visum er i skrivende stund ikke nevnt på websiden til thaiambassaden i Oslo, men ble omtalt (kun på thai) på ambassadens facebookside i går. 

 

Arbeidere som får det nye visum får en fordel andre utenlandske arbeidere i Thailand ikke har. De får en elektronisk arbeidstillatelse som fornyes årlig for 3000 baht. Det til forskjell fra ordinære arbeidstakere som må gjennom en tung papirmølle hvert år, hvor de fleste betaler advokater gode honorarer for å ordne opp. 

 

De som får slikt visum kan ha med seg inntil fire andre personer på visumet i form av ektefelle og barn under 20 år. 

 

De slipper også 90 dagers rapportering, det holder med en gang pr år.

 

Man slipper å skatte i Thailand for inntekter tjent i andre land, oppgis det. De som ansettes av thailandske firmaer og etater får en inntektsskatt på 17 prosent. Disse firmaene slipper å ha fire thailandske ansatte for hver expat, slik de generelle reglene er.

 

Myndighetene har uttalt til Bloomberg at målet er en million visum i løpet av de første fem årene.

 

Norske Vibeke Lyssand Leirvag er sitert i artikkelen hos Bloomberg. Hun er styreleder i Joint Foreign Chambers of Commerce i Thailand, og sier:

 

«Arbeidstillatelse og visum har vært den største hindringen for alle investorer i Thailand over et tiår, og LTR tilbyr en løsning.»

 

Thailands Tidende

Kravene for de fire ulike kategoriene. Hele brosjyren fra Board of Investment kan lastes ned her (pdf).

 

(© Thailands Tidende. 1. september  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)