[ annonse ]
Atle Zeiner skal ordne med sin bank-ID neste år, men spør hvorfor ikke dette kan ordnes fra Thailand. Atle Zeiner skal ordne med sin bank-ID neste år, men spør hvorfor ikke dette kan ordnes fra Thailand. Foto: Privat
26. august 2019

Fornyelse av bank-ID: Fikk utsettelse til neste år

Skrevet av 
[ annonse ]

Atle Zeiner er pensjonist og bosatt i Thailand. Nylig fikk han en e-post fra Andebu Sparebank med beskjed om at han måtte møte opp i banken for å få fornyet sin bank-ID. Da vi tok kontakt med banken, fikk Zeiner utsatt fristen, siden han har planer om norgestur til neste år, men han lurer på hvor mange andre nordmenn som har problemer med dette.

 

Thailands Tidende skrev i april i år om et tilsvarende tilfelle, da måtte vårt intervjuobjekt, Magne Johan Kalstø, fly hjem til Norge kun for å få fornyet sin bank-ID. Det gjaldt SpareBank 1 SR-Bank, som ikke viste noen fleksibilitet.

 

bank-ID

Magne Johan Kalstø fikk problemer med bank-ID tidligere i år. (Faksimile: Thailands Tidende 7. april 2019).

 

LES: Fornyet BankID – Pris: 30.000 kroner

 

[ annonser ]

Andebu Sparebank viste mer fleksibilitet i denne saken. Etter at Thailands Tidende tok kontakt med banken, var de raskt ute med å sende en ny henvendelse til Zeiner:

 

«For kunder i utlandet, tillater vi at passet sendes digitalt på e-post eller helst på melding i nettbanken/mobilbanken. Dette er en midlertidig ordning fram til neste gang du er i Norge (...)»

 

I den første henvendelsen fra banken sto det:

«Hei Atle Zeiner, Etter en gjennomgang av våre kunderegister har vi funnet ut at vi ikke har registrert gyldig legitimasjon på deg. Selv om du kanskje har vært kunde hos oss i mange år, og vi kjenner deg godt, er det viktig at du legitimerer deg.»

 

Lenger ned i e-posten var omtalt folk som ikke bodde i bankens umiddelbare nærhet:

«Dersom du bor langt unna Andebu eller Sandefjord finnes et godkjent alternativ til å komme innom bankens lokaler med passet og det kalles PUM (Personlig Utlevering Mottakingsbevis) hvor vi får Postens hjelp til å få skannet passet.»

 

Vi tok kontakt med kommunikasjons- og markedssjef Øyvin Hansen og spurte:

 

– Gjelder PUM kun i Norge, eller er dette noe man kan bruke f.eks. i Thailand?

– Så vidt vi vet gjelder PUM kun i Norge.

 

Øyvin Hansen

Kommunikasjons- og markedssjef Øyvin Hansen var rask til å ta affære. (Foto: Andebu Sparebank)

 

– Hvis ikke, vil dere forsøke å løse dette på en måte som gjør at han slipper å fly hjem til Norge kun for å vise frem passet sitt?

– Ja, det vil vi! Vi vurderer hvert tilfelle individuelt og går i dialog med kunden for å finne løsninger. For kunder vi kjenner, som har hatt et langvarig kundeforhold hos oss, vil det normalt være tilstrekkelig om de sender en skannet utgave av passet. I tillegg ber vi om at kunden kommer innom oss neste gang han eller hun er i Norge.

 

Atle Zeiner ville at vi tok opp denne saken, grunnet at andre nordmenn kan havne i samme problemer:

– Jeg vil tro at det er mange nordmenn som er lite lystne på å møte personlig i Norge for å vise at de er den de er. Kan det være mulig å gjøre dette i ambassaden i Bangkok, for eksempel? Det må jo være løsninger som ikke innebærer reise til Norge for nordmenn som er bosatt i utlandet, er syke i utlandet og ikke kan reise hjem osv.

 

Han sier at løsningen til Andebu sparebank også var midlertidig, og at man må til Norge til syvende og sist. Dette mener Zeiner er lite fleksibelt.

 

Vi tok dette poenget opp med kommunikasjonssjefen:

 

– Vår leser lurer på hvorfor ikke dette kunne ordnes i sin helhet fra utlandet, f.eks. fra en ambassade?

– Ifølge hvitvaskingsloven er hovedregelen at legitimasjonskontrollen skal skje ved fysisk frammøte. For kunder vi kjenner, som har hatt et langvarig kundeforhold hos oss, vil det normalt være tilstrekkelig om de sender en skannet utgave av passet.

Hansen fortsetter:

– Siden kunden i dette tilfellet skulle til Norge, valgte vi en løsning med både digital kopi og fysisk frammøte. For nye kunder eller kunder som banken ikke har godt kjennskap til, vil det være tilstrekkelig å få en bekreftet kopi fra ambassade eller konsulat.

 

For Zeiner blir det en løsning neste år:

– Siden jeg skal til Norge i april neste år i forbindelse med kjøp av leilighet, får jeg være fornøyd med dette, sier han.

(© Thailands Tidende. 26. august 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)