[ annonse ]
Vil ha slutt på verneplikt Faksimile: The Nation
15. november 2019

Vil ha slutt på verneplikt

Skrevet av 
[ annonse ]

Landets tredje største parti vil ha slutt på tvungen militærtjeneste for thailandske menn. De vil ha fem års frivillig tjeneste istedenfor dagens system med lotteri. Mange thai-norske familier følger utviklingen med spenning.

 

Future Forward Party foreslår nå at verneplikten skal fjernes, med unntak av i krigssituasjoner. Verneplikten i Thailand er omdiskutert, siden det dreier seg om at unge menn trekker lodd om hvem som må bruke to år av sitt liv i militærtjeneste.

 

Det er partiets folkevalgte representant generalløytnant Pongsakorn Rodchomphu som har kommet med et revidert forslag til «Conscription Act» i det thailandske lovverket.

 

Han sier til avisa The Nation at loven fra 1954 må endres for å reflektere dagens thailandske samfunn. Han mener at tvungen verneplikt ikke er i henhold til thaiers menneskerettigheter.

 

Partiet ønsker at frivillig militærtjeneste skal kunne resultere i oberstløytnants grad etter fem år.

[ annonser ]

 

Normalt blir ca. en tredel av unge menn trukket ut til militærtjeneste. De som velger militær utdanning som en del av videregående skole slipper. De som tar høyere utdanning kan også få utsatt eller slippe å avtjene.

 

Systemet er slik at frivillige får tjenestetiden redusert med 50 prosent, det vil si normalt ett år, men kun seks måneder for de med universitetsutdannelse. Loddtrekningen foregår ved at man trekker lapper fra en boks. Svart lapp betyr fritak, rød lapp betyr militærtjeneste.

 

LES: 100.000 tapte loddtrekning

 

Dette er en følelsesmessig affære rundt om på landet skoler, spesielt siden mange som taper loddtrekningen blir sendt til tjeneste i de fire sydligste provinsene, hvor separatister har drept over 7000 mennesker siden begynnelsen på 2000-tallet.

 

Tidligere juntaleder og nå statsminister Prayut Chan-o-cha uttalte tidligere i år at behovet for tvungen militærtjeneste fortsatt er der:

 

LES: Fortsatt behov for verneplikt

 

Generalen viste til krisesituasjoner inkludert naturkatastrofer, når militært personell er viktig å ha tilgjengelig.

 

Førstegangstjenende har lønn som tilsvarer minstelønn, altså 300 baht pr dag.

 

Noen av våre lesere har tatt kontakt for å høre hvordan dette forholder seg for thai-norske menn som er oppvokst i Norge – hvorvidt de må gjennomføre verneplikt. Viktig i så måte er hvorvidt man er innskrevet i husboken i Thailand eller ei:

 

LES: Orakelet svarer: Militærtjeneste?

(© Thailands Tidende. 15. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)