[ annonse ]
Kommentar: Pavebesøk og behovet for å feie for egen dør Faksimile: Reuters.com
22. november 2019

Kommentar: Pavebesøk og behovet for å feie for egen dør

Skrevet av 
[ annonse ]

På pavens første dag i Thailand fordømte han seksuell utnyttelse av kvinner og barn i Thailand to ganger, ifølge Reuters.

 

Det er mulig han ikke ser ironien i at et kirkesamfunn som har slitt med skandaler om misbruk av unge gutter i årevis beskylder vertslandet for å ha et problem med seksuell utnyttelse av befolkningen.

 

Vatikanet har vært trege til å erkjenne problemet de har. Senest i fjor beskyldte de ofre i Chile for å fabrikkere beskyldninger. Senere ba de om unnskyldning.

 

Ifølge Wikipedia ble 3000 tilfeller av misbruk etterforsket av Vatikanet i perioden 2001–2010. De gjaldt i de fleste tilfeller gutter mellom 11 og 14 år.

 

Så hva er forholdet i Thailand?

[ annonser ]

 

For det første er det null toleranse her for seksuell utnyttelse av barn. Politiet har slått hardt ned på dette i mange år nå. Så skjer det selvsagt at det fortsatt finnes eksempler på pedofili og utnyttelse av barn, men vi har ikke sett noen fakta som tyder på at dette er spesielt utbredt i Thailand sammenlignet med andre land.

 

Spørsmålet man må stille seg er: «Hva er et barn»? En gutt på 11 år er vel et barn. Men hva med en jente på 17 år?

 

I de medierapportene man leser fra politiraid i spesielle «massasjesalonger» er det jenter på 16–17 år som blir arrestert. De omtales i overskrifter som «barn». De faller under aldersgrensen på 18 år, men det betyr ikke nødvendigvis at de er blitt utnyttet eller «menneskesmuglet».

 

Politiet verden over liker å fremstille dette som menneskesmugling, til og med i Norge. De har en egeninteresse i dette, og pressen rapportere lydig. Men når selv de fattigste familier er knyttet til store nettverk via sosiale medier, så får man anta at det i de fleste tilfeller ville blitt kjent om noen faktisk var utsatt for tvang og smugling.

 

Faktum er at de aller fleste velger dette selv. De er ikke oppvokst i rike, vestlige samfunn, og har ikke et vell av gode muligheter å velge mellom. De velger derfor den minst dårlige løsningen de har for hånden.

 

Sexarbeid burde vært avkriminalisert, slik organisasjoner som taler sexarbeidernes sak har argumentert for i årevis. Og da mener vi ikke den merkelige norske løsningen, hvor det er forbudt å kjøpe sex men ikke å selge.

 

LES: Politiet bedt om å slutte å mishandle sexarbeidere

 

Pavebesøket har ikke fått all verdens oppmerksomhet, verken i Thailand eller i Norge, grunnet at dette ikke er utpregede katolske land. I Thailand er det 388.000 katolikker, eller 0,58 prosent av befolkningen. I Norge var det opprinnelig ca. 45.000 katolikker, etter statistikk fra begynnelsen av 2000-tallet, eller ca. én prosent av befolkningen. Med mange gjestearbeiderne, hovedsakelig polakker, er tallet nå ca. 120.000.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 22. november 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)