[ annonse ]
Lovet stor pensjonsøkning i valgkampen – nå blir det kutt isteden Faksimile fra Thailands Tidende 5. mars 2023.
19. august 2023

Lovet stor pensjonsøkning i valgkampen – nå blir det kutt isteden

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailands regjering kutter nå ut pensjon til «velstående» pensjonister, men kritikere sier at det vil ramme mange fattige også. Den store økningen som ble lovet før valget har det ikke blitt noe av.

 

Over tre måneder etter valget 14. mai har Thailand fortsatt samme regjering og statsminister som før. Prayut Chan-ocha har vært statsminister helt siden kuppet i mai 2014.

 

Hans parti, Palang Pracharath, lovet før valget at dagens månedlige pensjonsutbetaling til eldre skulle økes fra 600–1000 Baht til 3000–5000 Baht. Denne pensjonen gis til de som ikke har vært offentlig ansatte og allerede har en pensjonsordning.

 

LES: Politiske partier frir til pensjonister – vil mangedoble utbetaling (5. mars 2023)

 

På tross av dette gjorde partiet et dårlig valg. Men likevel har de altså regjeringsmakt, siden landets politikere fortsatt jobber med å danne en ny regjeringskoalisjon etter valget.

[ annonser ]

 

Grunnen til problemene er at de aller fleste av de 250 militært utpekte senatorene gikk imot folkeviljen og unnlot å stemme for valgets vinner som statsminister, slik vi har skrevet om:

 

LES: Stor valgseier til opposisjonspartier (15. mai 2023)

LES: Kommentar: Vanskelig å være thai nå etter valget (21. mai 2023)

LES: Pita fikk ikke nok stemmer til å bli statsminister (13. juli 2023)

LES: Kommentar: Derfor blir ikke Pita statsminister. Men kanskje neste år… (21. juli)

 

Det som nå skjer, er at valgets nest største parti, Pheu Thai, vil forsøke å danne regjering. Dette skjer samtidig med at tidligere statsminister Thaksin Shinawattra, som i sin tid dannet partiet – da under navnet Thai Rak Thai – har planer om å returnere til Thailand allerede 22. august i år.

 

Minstepensjonen i Thailand er lav. Det dreier seg om 600 baht i måneden for de over 60 år, en sum som øker med hundre baht i måneden etter som de fyller 70, 80 og 90 år. Man må ha fylt 100 år for å få 1000 baht i pensjon å leve av pr måned.

 

I 2021 var det 10,48 millioner thaier som fikk utbetalt denne pensjonen. Totale kostnader var 79,3 milliarder baht, ifølge Thai PBS World. I 2023 er det 11,21 millioner thaier som får slik pensjon utbetalt.  

 

Departementsråd Krisada Chinavicharana i Finansdepartementet sa i går til avisen at ved å gi denne pensjonen kun til fattige – ikke til alle aldrende – vil Staten spare store pengesummer på budsjettet.

 

I samme artikkel går to forelesere ved Thammasat University (Theepakorn Jithitikulchai og Sustarum Thammaboosadee) og talsmenn for fattige thaier ut mot de nye reglene og sier at de ikke er rettferdige. Mange eldre vil føle det nedlatende og «bevise» at de er fattige for å få sin pensjon. De vil kanskje isteden la være.

 

En pensjonist blir intervjuet. Vedkommendes familie har over 100 000 Baht i inntekt pr måned, men det inkluderer flere voksne barn, og pensjonisten var fortsatt fattig. 

 

Flere partier lovet sterke økninger til pensjonister før valget, ikke bare regjeringspartiet.

 

Valgets vinner Move Forward Party, lovet 3000 Baht månedlig utbetaling til alle over 60 år. De bekrefter at dette fortsatt er partiets holdning, når nå alt tyder på at de havner i opposisjon i parlamentet.

 

Riktignok finnes det folk som har bedre pensjonsordninger enn dette, men det dreier seg om offentlig ansatte eller folk i privat næringsliv som har hatt en pensjonsordning. På landsbygda er det vanlig at man jobber i jordbruket og ikke har hatt noen spesiell pensjonsordning.

 

Pensjonsutbetalinger vil bli en stadig større hodepine for thailandske politikere fremover. I årene som kommer blir det færre yngre thaier som skal finansiere alderdommen til stadig flere eldre.

 

For tiden er det 3,4 yrkesaktive pr pensjonist. I år 2040 er dette tallet forventet å være 1,7 yrkesaktiv pr pensjonist.

 

LES: Eldrebølgen kommer – fødselsraten sunket med en tredel på ti år (28. mars 2022)

LES: Thailand i år 2000 – 2020 – 2040: Store endringer for thaier og besøkende (19. januar 2020)

 

Fra og med 2028 vil befolkningstallet i Thailand begynne å gå nedover. Det ville vel få ha trodd i 2000. Da hadde befolkningstallet økt fra 27,4 millioner til 62,9 millioner på 40 år. Nå er tallet 69,4, og det vil ikke bli mye høyere – med mindre thaier begynner å føde flere barn, eller innvandringen øker betraktelig.

 

(© Thailands Tidende. 19. august 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)