[ annonse ]
Thaier scorer lavt i ny skoleundersøkelse, landets rikeste mann ber ungdom jobbe isteden Illustrasjonsfoto: Terje Engø
10. desember 2019

Thaier scorer lavt i ny skoleundersøkelse, landets rikeste mann ber ungdom jobbe isteden

Skrevet av 
[ annonse ]

I en stor OECD-undersøkelse havner Thailand rundt nr. 55 av 78 land. Sjefen for CP-konglomeratet sier imidlertid at skolegangen er blitt altfor lang i Thailand, og at reell arbeidserfaring er mer verdt enn skolegang.

 

Hvert tredje år sammenligner organisasjonen OECD kunnskapene til ca. 600.000 15-åringer rundt om i verden. Resultatene fra fjorårets undersøkelse viser at thaiene havnet som nr. 57 i leseferdigheter og matematikk og nr. 53 innen vitenskap – blant totalt 78 deltakende land. Til sammenligning var Norge nr. 19, 19 og 27 i de tre kategoriene.

 

Dette er sjuende gangen PISA-undersøkelsen (Programme for International Student Assessment) blir foretatt. Alle 36 medlemslandene i OECD (Organisation for European Economic Co-operation) er med, i tillegg til utvalgte land i andre verdensdeler.

 

Se fullstendige resultater nederst i artikkelen.

 

Thaienes ferdigheter i matematikk og vitenskap har holdt seg jevn, mens leseferdighetene har gått ned siden 2012.

[ annonser ]

 

Det er kinesiske studenter som er mest skoleflinke i verden. Kina havnet øverst i alle kategorier, med Singapore som nr. to i alle kategoriene. Tallene for Kina gjaldt imidlertid kun fire av de mer velstående provinsene (Beijing, Shanghai, Jiangsu and Zhejiang). Kinesiske Macao og Hong Kong havnet også helt i toppsjiktet.

 

Estland var det europeiske landet som kom nærmest den kinesiske dominansen. Finland havnet også høyt i to av kategoriene.

 

Thailands rikeste mann tar ikke dette tungt. Han mener uansett at skolelærdom er oppskrytt. Arbeidserfaring er mye mer nyttig.

 

Dhanin Chearavanont

RIKEST: Dhanin Chearavanont har sterke meninger om skoleverket. (Faksimile: Forbes)

 

Dhanin Chearavanont, styreformann i CP-konsernet (Charoen Pokphand Group) – som eier slike virksomheter som True Move og 7-Eleven Thailand – har gitt et intervju til Bangkok Post, hvor han sier at skolegangen i landet er blitt altfor lang.

 

Han mener at med den rivende teknologiske utviklingen blir skolegang uansett utdatert, så det dreier seg mye om bortkastet tid. Han mener at folk burde kunne ha gjort seg ferdig med universitetsfag og komme seg ut i arbeid i en alder av 18 år.

 

– Etter min mening burde barneskolen kuttes fra seks til fire år, mens det burde holde med to år på ungdomsskolenivå, uttalte han. – Det er uansett ikke noe poeng å pugge fakta i dag, når all informasjon finnes på internett med noen få grep.

 

Den 80 år gamle forretningsmannen, som er god for 515 milliarder baht, mener at skoler og universiteter bør la elevene få bryne seg på problemer fra virkeligheten, istedenfor teoretiske problemstillinger.

 

Han mener videre at utdanningssystemet i Thailand utdanner folk for en forgangen tid. Metoder og pensum er utdatert. Han er tilhenger av bedre vilkår for lærere, slik at man trekker til seg dyktige folk til yrket.

 

– Våre skoler har utdannet folk som ikke matcher jobbene i arbeidsmarkedet. Hvis ikke dette rettes opp snart vil det få alvorlige følger.

 

LESEFERDIGHET:

leseferdigheter

LESEFERDIGHET: Her havnet  Norge som nr. 19 og Thailand som nr. 57 av totalt 68 land. (Kilde: OECD)

 

MATEMATIKK:

matte

MATEMATIKK: Her havnet  Norge som nr. 19 og Thailand som nr. 57 av totalt 77 land. (Kilde: OECD)

 

VITENSKAP:

vitenskap

VITENSKAP: Her havnet  Norge som nr. 27 og Thailand som nr. 53 av totalt 78 land. (Kilde: OECD)

 

snitt

SNITT: Her er alle landene plottet inn for hver av de tre kategoriene. (Kilde: OECD)

 

over tid

OVER TID: Thailands resultater i de sju undersøkelsene som er blitt holdt med tre års mellomrom. Det har vært en nedgang i leseferdighetene, etter et høyt resultat i 2012. (Kilde: OECD)

(© Thailands Tidende. 10. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)