[ annonse ]
Historiefaget endres – fokus på thaihet, buddhisme og kongefamilie Illustrasjonsfoto: Pxhere.com
12. desember 2022

Historiefaget endres – fokus på thaihet, buddhisme og kongefamilie

Skrevet av 
[ annonse ]

Det blir fra neste skoleår økt fokus på historiefaget i Thailand. Kritikere sier at nytt fokus er for nasjonalistisk og konservativt. Regjeringen nekter for dette.

 

Professor Sompong Jitradub, som underviser på Chulalongkorn University Faculty of Education, kommer med en brannfakkel angående den nye politikken. Han uttaler til det statlige nyhetsmediet Thai PBS:

 

– Det virker som om regjeringen ønsker å tvinge nasjonalisme på barn. Tiltaket er uvanlig og strider mot globale trender og prinsipper innen utdanning.

 

Mr. Sompong sier at kloden beveget seg mot demokrati, menneskerettigheter, miljø og liberalisme. Men i stedet for å følge disse megatrendene, prøver Thailands utdanningsdepartement isteden å promotere nasjonalisme og konservatisme.

 

– Den overdrevne promoteringen av nasjonalisme og respekt for forfedre kan fremme skjevheter mot nabolandene, sier professoren, som heller vil ha et revidert pensum, ikke minst når det gjelder fokus på engelsk språk. 

[ annonser ]

 

Mr Sompong mistenker at regjeringen har en skjult agenda når det gjelder å fremme historie.

 

Juntaleder og senere statsminister Prayut Chan-ocha gjentar ifølge statskanalen stadig vekk at thaier bør elske sin nasjon, religion og monarki. Når han besøker en skole, er hans vanlige budskap at den skal fokusere på å fremme kjærlighet til nasjonen og kongefamilien.

 

LES: Thaier scorer lavt i ny skoleundersøkelse, landets rikeste mann ber ungdom jobbe isteden (10. desember 2019)

LES: Thaier har de dårligste karakterene (1. april 2018)

LES: Lederartikkel: Dårlige karakterer (1. april 2018)

 

Utdanningsminister Treenuch Thiengthong opplyser at departementets allerede har godkjent den offisielle separasjonen av historie fra andre fag.

 

Hun benektet imidlertid at regjeringen prøver å tvinge barn til å elske nasjonen sin. Hun sier at innholdet i det nye historiefaget vil være moderne og interessant. Og selv med historie som et av hovedfagene, vil studentene ikke bli pålagt å legge ned flere studietimer. Regjeringen vil heller ikke måtte øke budsjettet, sier Treenuch.

 

– Det nye innholdet vil passe godt inn i dagens økonomiske, sosiale og medborgerskapskontekst, insisterte hun.

 

Utdanningsministeren sier at det nye trekket også vil gjøre historien morsommere for studenter.

 

– Historie undervist på skoler vil presentere feil og suksesshistorier som elevene kan lære av og benytte senere i livet.

 

Utdanningsdepartementet har lovet å innføre en aktiv læringstilnærming for det nye kjernefaget. Læringsformene vil være varierte. For eksempel kan museer, historiske steder og lokale aktiviteter inkluderes for å gi elevene kunnskap om historien.

 

Departementet vil også rekruttere flere historielærere for å støtte den nye satsingen. Disse lærerne vil bruke moderne teknologi for å overvåke elevenes læring, gi råd og oppmuntre til bruk av kunnskap i dagliglivet, sier ministeren. 

 

Thai PBS har intervjuet ulike lærere om deres synspunkt på den nye ordningen, for de som vil vite mer om holdningene i læreverket. 

 

(© Thailands Tidende. 12. desember 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)