[ annonse ]
Massasjesalongene kan åpne igjen etter drøyt fem ukers nedstengning. Med eller uten ansiktsmaske. Massasjesalongene kan åpne igjen etter drøyt fem ukers nedstengning. Med eller uten ansiktsmaske. Illustrasjonsfoto: Bhattharasinthorn Kosawan
20. april 2020

Thaimassasje åpner igjen i Norge

Skrevet av 
[ annonse ]

Fra og med i dag har virksomheter som thaimassasje lov å åpne igjen i Norge. Noen starter med en gang, mens andre venter noen dager for å sette seg inn i de nye reglene fra Helsedirektoratet. 

 

Leder Kjetil Prestesæter i Norsk Massasjeforening forteller oss at det er engstelse for at det kan bli «tom kalender» for de som åpner nå.

 

– Men tror du ikke at det også er en oppdemt etterspørsel nå, siden folk som er vant til å ta jevnlig massasje har måttet vente?

– Jeg tror begge deler er riktig: Massørene kan være nervøse for tom kalender, men gleder seg veldig til å komme tilbake til jobb. 

 

Han legger til:

– Kundene kan være redde for smitte men har også et stort oppdemmet behov etter uker med hjemmekontor med dårlig utstyr.

[ annonser ]

 

Kjetil Prestesæter

Leder Kjetil Prestesæter i Norsk Massasjeforening. (Foto: Privat)

 

Norsk Massasjeforening har passert 800 medlemmer, hvorav ca. halvparten driver med thaimassasje. Prestesæter har hatt det travelt siden virksomhetene ble pålagt å stenge 13. mars. Det har vært mange spørsmål fra medlemmene om hvordan de skulle håndtere situasjonen.

 

Prestesæter driver selv salongen Vel & Være Massasje i Oslo, og har bestemt å åpne kommende mandag. Han bruker denne uken til å lage rutiner sammen med de ansatte samt å drive markedsføring. Han sier:

 

– Noen er godt forberedt og vil åpne i dag. Jeg har ikke tall på det, men regner med at en del vil bruke noen dager på å følge reglene.

 

– Tror du det er mange av thaiene som vil bruke ansiktsmaske?

– Maske er ikke en del av anbefalingen fra Folkehelseinstituttet. Det er heller ikke lett å skaffe her, til fornuftig pris. Men det kan godt hende at en del thaier ser som naturlig eller nødvendig å bruke det likevel.

 

– Smittevernreglene er i praksis råd til de forretningsdrivende. Blir dette kontrollert av myndighetene, og har de noen makt til å stenge virksomheter som ikke følger reglene, evt. rettsforfølge dem?

– De har sikkert lov til det under smittevernloven og de nye forskriftene. I praksis så spørs det vel om de har kapasitet til å gjøre mange kontroller. Klare brudd kan sikkert bøtelegges relativt enkelt, slik som frisørene som holdt oppe i Oslo og Bergen. Men mer subtile brudd må man jo inn i klinikkene for å se, så det blir vel ikke mye av det. 

 

Helsedirektoratet har altså utgitt «Smittevernfaglig forsvarlig drift i helsevirksomheter med én-til-én kontakt», som for eksempel massasje.

 

Der står det detaljerte råd. Under «Personlig hygiene og fysisk kontakt» står det eksempelvis:

* Unngå håndhilsning og annen unødvendig fysisk kontakt. Dette omfatter spesielt nær ansikt-til-ansikt kontakt.

* Behandlere skal unngå bruk av ringer, klokker og lignende smykker som kan medføre dårligere håndhygiene.

 

LES: Thaimassasje: Eksplosiv økning (interaktivt kart)

LES: Overetablering: Ålesund har nå 14 salonger for thaimassasje

 

Prestesæter har for øvrig brukt perioden med nedstengning til å gi gratis norskkurs for thaimassører en time pr dag i 25 dager:

– Vi brukte appen Zoom og snakket om anatomi og kundebehandling. Vi var en gruppe på rundt 10 personer, veldig hyggelig!

 

Det er planer om videreføring av dette, og mulighet for selvstudier:

– Jeg skal lage mer strukturerte kurs på flere nivåer og tilpasse dem for selvstudier. Det blir på en online-plattform mot betaling. Kursene vil være godkjent av Norsk Massasjeforening som tilleggsutdanning. Mye av det vil bli tilrettelagt for thaier med lavt norsknivå.

(© Thailands Tidende. 20. april 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)