[ annonse ]
UDI ønsker å vite hvor mye søkeren har betalt i medgift/brudepris. UDI ønsker å vite hvor mye søkeren har betalt i medgift/brudepris. Faksimile: UDI
26. mai 2020

Orakelet svarer: Hvordan ser UDI på medgift og aldersforskjell?

Skrevet av 
[ annonse ]

Ekteskapet med min thailandske kjæreste ble utsatt på grunn av covid-19, men når Thailand åpner igjen vil jeg ta første fly ned og sette ring på hånden hennes.

Vi har hatt noen diskusjoner angående medgift. Jeg leser at stadig flere i Thailand går bort fra dette. Enkelte leier gull og smykker for å ta skrytebilder, mens noen får medgiften i retur av foreldrene etter inngått ekteskap

Familien til min kjæreste vil helst beholde medgiften. Det er riktignok ikke et stort beløp, men jeg ønsker ikke å «betale» for en kvinne.

I søknaden om familiegjenforening til Norge er nettopp medgiften et spørsmål. Hvorfor det? Stiller UDI seg mer positivt til legaliteten av et ekteskap hvor medgift har blitt betalt?

En annen ting er aldersforskjell, som mellom oss er ganske stor. Dette er etter det jeg forstår en ulempe når man søker familiegjenforening. Hva bør man vektlegge i en søknad for å synliggjøre at vi tross alt fungerer i sammen på tross av aldersforskjellen?

Mvh. O. B.

 

Svar: Brukes til å vurdere om ekteskapet er reelt

 

[ annonser ]

Vi har fått svar fra UDI i denne saken (under), men aller først: Det du og veldig mange andre omtaler som medgift heter faktisk «brudepris», for det er brudgommens foreldre som betaler. «Medgift» er ifølge Store norske leksikon når brudens foreldre må punge ut.

 

Her i Thailand kalles penger og gaver som brudgommens foreldre betaler for Sin Sod, så vi bruker det begrepet videre.

 

Når det gjelder Sin Sod så vet vi at mange nordmenn og andre vestlige er skeptiske til dette. Noen tenker som deg at dette er å «betale for en kvinne», mens andre aksepterer at dette er tradisjonen her og deltar villig vekk.

 

Det stemmer nok ikke det du skriver at stadig flere går bort fra dette. Sin Sod som tradisjon lever i beste velgående. Men det er viktig å vite at ulike folk behandler dette ulikt. Noen bruker Sin Sod i hovedsak til å «vise ansikt» overfor omverden, og returnerer alt eller mesteparten av gaver og penger til brudeparet.

 

Det er imidlertid også nok av eksempler på at dette er faktiske penger og gaver som skifter hender. En høy Sin Sod kan også være en «høflig» måte å avvise en beiler på. Thailands Tidende har hatt en grundig gjennomgang av tradisjonen Sin Sod, klikk under for detaljer:

 

LES MER HER: Sin Sod – omstridt tradisjon

 

Angående brudepris og medgift, svarer UDI oss at spørsmålet stilles for at de skal kunne vurdere om ekteskapet er inngått i samsvar med de tradisjoner som gjelder i søkerens hjemland. De innrømmer også at ikke alle spørsmålene har like stor relevans for alle land.

 

Uansett er det vårt råd at man svarer ærlig og detaljert på alle spørsmål. UDI setter seg ikke til doms over folk. Deres hensikt er å finne ut om folk lyver eller snakker sant, og at det ikke dreier seg om tvangsekteskap.

 

Vi silte spørsmål til teamleder i UDI Rolf Henry Anthonisen:

 

– Er spørsmålet om medgift/brudepris mest myntet på den muslimske delen av verden, siden de muslimske uttrykkene er inkludert i spørsmålet?

– Spørsmålet er ikke bare myntet på den muslimske del av verden,  men det er ikke like relevant for alle land.

 

Anthonisen opplyser at spørreskjemaene er like for alle. Det har vært vurdert å ha skjemaer tilpasset etnisitet, men UDI mener at like spørsmål medfører at de får belyst de spørsmålene de har behov for samtidig som de slipper å ha for mange skjemaer.

 

UDI

UDI

Utvalgte spørsmål fra UDIs spørreskjema. Vi ser at de er opptatt av å finne ut om ektefeller er i slekt og om det dreier seg om tvangsekteskap. (Faksimile: UDI)

 

– Vår leser er bekymret over stor aldersforskjell mellom ham og kjæresten. Er aldersforskjell noe det tas hensyn til når dere tar en avgjørelse i en slik sak?

– Aldersforskjell kan typisk komme inn som et moment i vurderingen av om det er behov for å undersøke om ekteskapet er reelt. Partene kan da bli kalt inn til intervju.

 

I disse dager kan coronaviruset gi en lengre prosess enn normalt:

 

Anthonisen opplyser at saksbehandlingstiden i utgangspunktet er to måneder. Dersom det er behov for intervju kan saken ta lengre tid, og da blir det nå noe usikkert hvor lang behandlingstiden vil  bli. Dette da koronatiltak har begrenset intervjukapasiteten av referansepersoner i Norge, og det er uklart om og når søkeren vil kunne intervjues i utlandet.

 

– Dersom en tillatelse gis nå er det usikkert når innreise faktisk kan skje.  Det er innført innreiserestriksjoner som følge av  koronaviruset, og hovedregelen er at adgangen til å reise inn til Norge etter innvilget tillatelse utsettes inntil videre.

(© Thailands Tidende. 26. mai 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)