[ annonse ]
Turistminister Phiphat Ratchakitprakarn vil åpne opp landet i løpet av to måneder. Turistminister Phiphat Ratchakitprakarn vil åpne opp landet i løpet av to måneder. Foto: Regjeringen
25. mars 2022

Turistminister: Kan droppe Thailand Pass fom. 1. juni

Skrevet av 
[ annonse ]

En songkran-feiring i april med store smittetall kan stikke kjepper i hjulene for åpningen av Thailand. Men målet er at det skjer 1. juni.

 

Om en uke – 1. april – droppes kravet om PCR-testen før avreise. 

 

Det er også vedtatt å erstatte PCR-testen ved ankomst med en hurtigtest. Datoen er ikke fastlagt, men turistminister Phiphat Ratchakitprakarn sier at planen er at det skjer 1. mai.

 

Det store hinderet for turister er imidlertid søknaden om «Thailand Pass». Turistministeren sier at det kan fjernes 1. juni, med mindre den kommende songkran-feiringen skaper problemer på smittefronten.

 

Turistministeren er rette person til å uttale seg om dette, men under unntakstilstanden i landet er det statsministeren alene som har siste ordet i denne saken. I morgen har landet vært styrt under unntakstilstand uavbrutt i to år, og man har ved flere anledninger hatt utspill fra turistministeren og andre som ikke er blitt noe av.

[ annonser ]

 

Den siste tiden har smittetallene ligget rundt 25.000 pr døgn med ca. 80 dødsfall pr døgn. Minister Phiphat sier at landet kan takle 50–60.000 pr døgn, og det skulle ikke gi en dødsrate på mer enn 100.

 

Det stemmer ikke med tallene man har. En dobling av smittetallene må antas å føre til en dobling av dødstallene, med et etterslep på noen uker, og da havner man over 150 pr døgn.

 

Men økt andel omicron blant smitten kan føre til mildere reaksjoner og lavere dødstall. Og økt vaksinerate kan også ha en positiv effekt. Det er dette turister i Thailand må håpe på fremover, slik at myndighetene fortsetter sin politikk med å åpne landet.

 

Myndighetene kjører nå en kampanje hvor de ber eldre vaksinere seg frem mot songkran-feiringen. Det er som vanlig en stor folkeforflytning hver songkran. Folk som jobber i byene reiser tilbake til familien på landsbygda. Det er frykt for mye smitte som følge av Songkran.

 

Thailand Pass er et hinder for turismen i Thailand. Myndighetene sier at man må søke minst sju dager før man reiser. Ambassaden i Oslo har tidligere under pandemien kalt dette for sju «virkedager», som altså ikke inkluderer helger og fridager.

 

Men å starte kun sju dager i forkant holder ikke, for da blir det mye stress i påvente av svar på søknaden. Og hvis man får avslag – som mange har opplevd – grunnet problemer med dokumenter man har lastet opp, så må man starte på nytt med søknad og i verste fall telle sju nye dager.

 

Dette stressmomentet er det mange som ønsker fjernet, sosiale medier er full av folk som sier at det aldri blir noen normal situasjon igjen så lenge man har Thailand Pass å stri med.

 

LES: Thailand Pass er hacket: – Bare flaks at jeg ikke klikket (8. mars 2022)

 

Et annet problem er de strenge tiltakene for de som tester positivt etter ankomst. Det er også årsak til at mange sier nei takk til Thailand. Karantenetiden på ti dager ved påvist smitte skal etter planen reduseres til fem dager, men det er ikke satt noen dato for dette ennå.

 

LES: Slutt på testing før avreise men like strenge tiltak etter ankomst (21. mars 2022)

LES: Plan for første halvår: Det eneste som er sikkert er at alt er usikkert (18. mars 2022)

 

Hindrene har ført til at det i hovedsak har vært ihuga thailandsfarere og folk med familie her som har reist under pandemien. Vanlige turister kan feriere mange steder – ikke kun i Thailand – og har f.eks. i vinter heller valgt reisemål som Spania. 

 

Det folk ønsker fra thailandske myndigheters side er vedtak de kan stole på og legge langtidsplaner ut fra. Hittil i pandemien har det vært mye vingling fra myndighetene. Det gjør det vanskelig å legge planer både for turistnæringen og turister.

(© Thailands Tidende. 25. mars 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)