[ annonse ]
Statsminister Prayut Chan-o-cha vil gjøre det enklere for turister. Statsminister Prayut Chan-o-cha vil gjøre det enklere for turister. Faksimile: CCSA/Facebook
8. april 2022

Forbereder lettelser i innreisereglene i mai

Skrevet av 
[ annonse ]

Statsministeren har stilt seg bak forslag om redusert karantenetid for de som tester positivt samt et enklere «Thailand Pass». 

 

På dagens møte i Den store covid-komiteen – under ledelse av statsministeren –  ble det gitt prinsipiell tilslutning til et sett med forslag til lettelser av tiltakene for tilreisende.

 

Planen er å innføre tiltakene i mai måned. Opprinnelig var det sagt 1. mai, men det er blitt endret til «mai måned». Forslagene er ennå ikke vedtatt i nasjonalforsamlingen.

 

Det hele avhenger av at det ikke blir for store smitte- og dødstall etter Songkran-feiringen. Songkran-helligdagene er 13–15 april i neste uke, men utflukten fra byene og hjem til landsbygda starter allerede i dag for en god del.

 

De siste ukene har det vært en masse advarsler fra myndighetene om Songkran, om hva som kan skje hvis man reiser hjem til aldrende slektninger og bringer med seg smitte. Isan ligger under landsgjennomsnittet når det gjelder vaksinering av de eldre, og det er til stor bekymring for myndighetene.

[ annonser ]

 

De har i praksis forbudt den tradisjonelle songkranfeiringen, med vannkasting og alkoholkonsum. Uansett forventes det at folk reiser til hjembygda og da blir det sammenkomster med familie og venner. Alkohol i slike sammenhenger er vanskelig å forby.

 

Pressetalsmann Dr. Taweesin Visanuyothin fortalte i dag at lettelsene var delt i fem punkter.

1. Registrering

2. Testing før ankomst (allerede avviklet)

3. Forsikring

4. Testing og opphold etter ankomst

5. Reisende som tester positivt eller har høy risiko for smitte

 

Her er mer informasjon om de enkelte punktene:

 

1. Registrering:

 

I forslaget står det at de ønsker å «endre kravene om dokumentasjon i Thailand Pass». Det betyr sannsynligvis færre krav.

 

Det mange har problemer med, er å få dokumentert alle sine vaksinedoser. Myndighetene skal ha detaljert informasjon om hver dose. Noen opplever at de får godkjent Thailand Pass med kun EU-sertifikatet, mens andre får avslag og må søke på nytt med mer detaljert informasjon. Spesielt den siste tiden har det vært mange avslag grunnet utilstrekkelig vaksineinformasjon.

 

Men det er ikke nødvendigvis kravene i Thailand Pass som er det store problemet, men selve systemet. Man kan ikke mellomlagre, så man risikerer å måtte starte helt på nytt hvis det oppstår dataproblemer. Mange har opplevd at de har brukt lang tid på å fylle ut, og når de trykker på «lever søknad», så får de en feilmelding fra systemet som sier «Error in API Server», og de må starte helt på nytt.

 

De som får avslag må også starte helt på nytt. Behandlingstiden er oppgitt til 3–7 dager. 

 

Systemet er laget slik at det ikke er mulig å klippe og lime inn opplysninger, så alt må tastes inn for hånd. Og dokumenter må legges med som bildefiler (jpg, png), selv om de fleste er PDF-dokumenter i utgangspunktet, som koronasertifikatet og bekreftelsen fra hotellet man skal bo på.

 

Et annet problem med Thailand Pass er at systemet er hacket, slik at de som leverer inn søknaden mottar e-post fra svindlere som forsøker å stjele informasjon fra søkerne i ettertid. 

 

LES: Thailand Pass er hacket: – Bare flaks at jeg ikke klikket (8. mars 2022)

LES: – Opplysninger fra Thailand Pass er ikke på avveie! (10. mars 2022)

 

Det er mange som har bedt om at Thailand Pass avvikles, inkludert mange forretningsdrivende og handelsstandsgrupper i Thailand. Vi har aldri sett noen be om at kravene senkes men at systemet beholdes.

 

2. Testing før ankomst:

 

Kravet om PCR-test før ankomst er allerede fjernet. Det skjedde med virkning 1. april.

 

LES: Slutt på testing før avreise men like strenge tiltak etter ankomst (21. mars 2022)

 

3. Forsikring:

 

Målet er å «redusere kravet til helseforsikring som dekker covidsykdom». Det ligger for tiden på 20.000 amerikanske dollar. Forslaget om å redusere til 10.000 var oppe under forrige møte hos Den store covid-komiteen, men ble forkastet da. Kanskje blir det vedtatt neste gang.

 

4. Testing og opphold etter ankomst:

 

Det foreslås å «endre kravene til testing etter ankomst Thailand». I dag er det PCR-test ved ankomst, inkluder en natt på hotell, samt en hurtigtest på dag 5. Forslaget går ut på at det skal være en hurtigtest ved ankomst, ikke PCR. Det kan bety at man slipper å betale for en natt på hotell. I så fall må testingen skje på grensene eller flyplassene. Hvorvidt testen på dag 5 foreslås opprettholdt er uklart.

 

Hurtigtesten på dag 5, slik regelverket er nå, skal innrapporteres via Mor Chana-appen. Appen virker etter sigende kun innenfor Thailands grenser, noe som har forvirret mange som har forsøkt å laste den ned før de ankommer.

 

Den obligatoriske karantenetiden kommer også inn under punkt 4. Forslaget er at den skal reduseres. De sikter da til de som ikke er fullvaksinerte. Folk som er fullvaksinerte har i praksis ikke karantene, men må vente på hotellet inntil de får resultatet av PCR-testen ved ankomst. 

 

5. Hvis de reisende tester positivt eller har høy risiko for smitte:

 

Det ønskes mildere tiltak for de som tester positivt og har ingen eller ubetydelige symptomer. For de som har symptomer eller tilhører risikogrupper (de over 65 år eller de som har underliggende sykdommer) er det foreslått å enten droppe karantene eller redusere antall dager.

 

Dette siste punktet har vært årsaken til at mange thailandsfarere har sagt nei takk til tur til Thailand. Mange sier at de alltids kan klare å oppfylle de andre kravene, men tar ikke sjansen på å bli sittende i karantene i ti dager når de er kommet for å feriere. 

 

Behandlingen av de som tester positivt varierer mye. Noen klarer å snakke med leger og raskt bli overført til hjemmekarantene på hotell eller bolig de måtte disponere i Thailand. Andre forteller at de må krangle både med funksjonærer og leger, og at det er store språkproblemer ute og går.

 

Thailands Tidende

Slik ble forslagene presentert i dag på pressekonferansen.

 

(© Thailands Tidende. 8. april 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)