[ annonse ]
Ill: Wikipedia/Thailands Tidende Ill: Wikipedia/Thailands Tidende
17. april 2022

Kommentar: Nå gjelder det å velge side

Skrevet av 
[ annonse ]

Thaier er generelt sett ikke veldig positivt innstilt til USA. Men tiden er nå inne for å velge side.

 

Vi som er vokst opp uten verdenskriger har levd i den troen at menneskeheten nå er tilstrekkelig utviklet til unngå meningsløse konflikter.

 

Men vi er nok nødt til å forandre vårt verdenssyn, og da er det viktig å vite hvilken side man står på. Og hvorfor.

 

Over hele verden er det folk som er kritiske til USA og deres utenrikspolitikk. På et viktig geopolitisk sted som Thailand er dette utbredt. 

 

Hvorfor er det så stor motstand mot USA. Jo, det skyldes at dette landet gir folk innsyn i den politiske prosessen, og lar folk mene nøyaktig hva de vil om dette.

[ annonser ]

 

Når man lar folk få innsyn, så oppdager man hvor problematisk politikken er, selv i vestlige demokratier. Penger styrer det meste av det som skjer i USA, noe mange finner problematisk. Forsvarsindustrien sponser både demokrater og republikanere for å produsere og selge mest mulig forsvarsutstyr. 

 

Men det er en vesentlig forskjell på verdensmaktene – USA, Kina og Russland.

 

USA går normalt ikke til angrep uten å ha blitt provosert. Og de ønsker ikke å innlemme nye regioner under sitt rike. Det i motsetning til Kina som truer Taiwan og områder i Sørkinahavet, og Russland, som uprovosert har ønske om å innlemme hele eller deler av Ukraina under sitt domene.

 

USA har ført kriger mange steder, men aldri for å ønske å øke landmassen. Landet ble angrepet i september 2001. Det førte til kriger som i mange henseender var problematiske. Uansett var det en logikk bak det hele, og som sagt, USA svarte altså på angrepet. Hva ville Thailand gjort hvis folk sponset av fremmede makthavere hadde drept 3000 mennesker i Bangkok?

 

Hvis ikke folk nå stiller seg bak USA så kan dette få alvorlige konsekvenser. Thailand har ifølge Thai PBS (8. april) avstått fra å stemme for at Russland må utgå fra FNs menneskerettighetsråd.

 

Russlands nye krigføring kommer under en pandemi, og det er ikke tilfeldig. Verdens myndigheter har opplevd at deres strenge virustiltak blir akseptert uten protest. Når man gir makthavere lillefingeren, så følger snart hele hånda etter.

 

Det er viktig at man har noen forbilder i verden, og thaier hadde ikke tatt skade av å ha USA som et forbilde nå.

 

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør (flere lederartikler)

(© Thailands Tidende. 17. april 2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)