[ annonse ]
Ambassadør Astrid Emilie Helle. Ambassadør Astrid Emilie Helle. Foto: Dag A. Ekeberg
10. november 2022

Ny ambassadør lover å lytte til nordmenn i Thailand

Skrevet av 
[ annonse ]

Astrid Emilie Helle har i UD-regi samarbeidet mye med land i regionen, men har aldri vært i Thailand før. Hun lover å lytte til norske borgeres problemer, og beskriver dette som den viktigste delen av jobben.

 

Astrid Emilie Helle (60) er karrierediplomat med 30 år bak seg i Utenriksdepartementet. Oppveksten skjedde også innen diplomatiet, med en far som jobbet ved ambassaden i Wien da hun ble født, og tok henne senere med til Kina – som generalkonsul i Shanghai – hvor Helle snakket kinesisk med vennene i barndommen, slik som ble opplyst i en kommentar på ambassadens facebookside.

 

– Snakker du kinesisk fortsatt?

- Nei, det er lenge siden, smiler hun.

 

Det var første gang Helle var i Thailand da hun ankom 1. september for å ta over jobben etter Kjersti Rødsmoen, som sluttet 12. august og nå er ambassadør i Bern i Sveits.

 

[ annonser ]

Helle har imidlertid samarbeidet med landene i regionen, i sin lange karriere for norsk UD. Mer om det lenger ned.

 

Ambassadøren vil gjerne vite mer om nordmenn i Thailand, og spør hva våre lesere er opptatt av. Vi forteller at spesielt pensjonistene er opptatt av kommunikasjonen med norske myndigheter, som ikke alltid er lett.

 

Slik Thailands Tidende har skrevet om, så forsvant i 2021 tjenesten hvor ambassaden garanterte for sykehusopphold for medlemmer av den norske folketrygden. Nå må folk legge ut selv, og det kan bli problemer hvis de ikke er ved full bevissthet, eller ikke har direkte adgang til bankkonti etc.

 

NAV, Helfo, UD og ambassaden i Bangkok skyldte på hverandre og på personopplysningsloven, som dukket opp via EU-systemet og ble tolket dithen at Helfo og ambassaden ikke lenger kunne utveksle personopplysninger.

 

I 2019 rapporterte vi at ambassaden sluttet å legalisere dokumenter, som også skapte mer hodebry,

 

LES: Ambassaden slutter å garantere for sykehusopphold (25. mai 2021)

LES: Ambassaden slutter å legalisere (1. januar 2019)

 

En annen ting er at satsene fra Helfo ikke har vært justert siden 1997. De som er frivillige medlemmer i folketrygden får bare noen få kroner refundert for medisiner og ved poliklinisk behandling. Men de får drøyt 4000 kroner pr døgn ved sykehusinnleggelse, og den satsen justeres.

 

LES: – Skammelig lav dekning fra NAV (3. april 2022)

LES: Regjeringen vil ikke justere Helfo-satser fra 1997 (12. mai 2019)

 

Ambassadøren sier om disse sakene vi kort nevnte overfor henne:

 

– Det er viktig å få denne type innspill, og se hvordan vi kan ha en dialog om hva som er viktig for nordmenn. 

 

Hun sier at noen ting kan man ikke gjøre noe med, som at solen står opp om morgenen og går ned på kvelden, mens andre ganger kan man se på saken.

 

– Men det er viktig for oss som utenrikstjeneste å få vite om dette, og bringe det til myndigheter hjemme i Norge.

 

Hun lover også å se på om informasjonsmøtene som ambassaden pleide å holde en gang i året på fire ulike steder i Thailand kan tas opp igjen. 

 

Ambassadøren sier at hun har forståelse for at noen norske pensjonister i Thailand har problemer med digital kommunikasjon.

 

– Jeg har en mor på 96 år, sier hun med et smil. – Hun fikk nettopp beskjed om at hun ikke fikk tilsendt visse papirer lenger men må logge seg inn med kodebrikke.

 

Den nye ambassadøren har som nevnt ikke vært i Thailand tidligere, men har erfaring med Norges samarbeid med landene i regionen, spesielt Thailand og Kambodsja.

 

Dette blant annet gjennom tidligere stillinger som leder av FN-seksjonen i norsk utenriksdepartement samt stillinger ved FN-delegasjonen i Genève, med humanitære saker og menneskerettigheter.

 

Dette blant annet som sjef for FN-seksjonen i norsk utenriksdepartement samt leder for FN-delegasjonen i Genève, som jobber med humanitære saker og menneskerettigheter.

 

Ellers er Helle opptatt av situasjonen i Myanmar. Hadde hun fått ambassadejobben ni år tidligere, ville hun også vært ambassadør i Myanmar, men Norge har nå en egen ambassadør der siden 28. oktober 2013, så Helle har ansvaret «kun» for Kambodsja i tillegg til Thailand. 

 

Generalene som har ledet Thailand siden kuppet i 2014 har blitt beskyldt for ikke være kritiske nok mot sine kolleger i Myanmar. Militærkuppet i Myanmar 1. februar i fjor ble fordømt av mesteparten av verdenssamfunnet, inkludert Norge, som har investert spesielt mye tid og penger på utviklingen i dette landet. 

 

LES: Det militære i Myanmar trodde på et kupp i thaistil  (26. februar 2021)

LES: Norske myndigheter hjalp Telenor i Myanmar – nå skal alt være tapt (6. mai 2021)

 

Helle kommenterer nøytralt at Thailand er et stort land, et viktig naboland, og viktig når det gjelder å avhjelpe den vanskelige humanitære situasjonen i Myanmar, ikke minst med tanke på de mange som flykter fra militærregimet.

 

Hun sier at ASEAN spiller en viktig rolle og er et av de viktigste fora når det gjelder situasjonen i Myanmar.

 

Den nye ambassadøren sier at mye av det bilaterale samarbeidet med Thailand med årene gjelder saker som Norge er opptatt av blir behandlet i internasjonale fora, og ikke bare kan løses i form av møter to land imellom.

 

Hun trekker frem klimapolitikk og reduksjon av plast i verdenshavene.

 

Helle har ikke fått reist noe i Thailand ennå, men hun har hatt muligheten til å møte norske bedriftsledere her.

 

Når vi spør om hva som er viktigst for henne som leder av ambassaden, sier hun imidlertid at det er norske borgere som er den viktigste oppgaven for ambassaden.

 

Hun snakker om konsulærfeltet, som bidrar med hjelp til nordmenn her som har behov for kontakt med norske myndigheter.

 

– Konsulærfeltet er veldig stort her i Thailand, med mange norske borgere, sier den tidligere ambassadøren til Sør-Afrika. Der hadde hun ansvaret for kontakten med seks ulike land, men antall norske borgere var mye  mindre.

 

Antall nordmenn i Thailand er det ingen som kjenner til, ei heller ambassadøren, men hun sier at det antas å være 5000 eller muligens litt færre. I tillegg kommer folk som tilbringer deler av året her.

 

Nest viktigste oppgave for ambassaden er utlendingsfeltet. Det vil si visum og oppholdstillatelse i Norge for de landene som Bangkok har ansvaret for, nemlig Thailand, Kambodsja, Indonesia, Vietnam, Laos, Malaysia, Myanmar, Brunei og Filippinene.

 

Den nye ambassadøren trekker frem norsk sjømat som et viktig satsingsområde. Det er da også slik at Sjømatrådet er samlokalisert med ambassaden i Bangkok, etter å ha flyttet fra Singapore i månedsskiftet juli/august i 2019.

 

– Planen er å jobbe for at norsk sjømat, f.eks. laks, skal introduseres som ingredienser i thailandske matretter.

 

Hun sier Japan er et av forbildene. Hun sier også at Norge er fornøyd med å markedsføre sjømat, for det er bra å spise mer fisk og mindre kjøtt, og det er også gunstig for miljøet. 

 

Vi spør til sist om ambassaden har funnet noen butler (som de søkte etter, altså en boligmedarbeider/vaktmester) til ambassadørens residens. Det har vært annonsert for denne stillingen i flere måneder nå. Helle sier at de ikke har ansatt noen ennå, og vil bruke god tid på ansettelsen siden det er en viktig stilling.

 

(© Thailands Tidende. 10. november  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)