[ annonse ]
Statsminister Prayut Chan-ocha håper på gjenvalg. Statsminister Prayut Chan-ocha håper på gjenvalg. Foto: World Travel & Tourism Council
19. februar 2023

Planlegger å oppløse parlamentet for et raskere valg

Skrevet av 
[ annonse ]

En taktisk oppløsning av parlamentet kan hjelpe statsminister Prayut Chan-ocha i vårens valg, men han er pr i dag ikke favoritt til å vinne. 

 

Oppdatering (23. februar 2023): Statsministeren sier nå at den sannsynlige datoen for valget blir 7. mai, ifølge Reuters.

 

Dagens regjeringsperiode ender i slutten av mars, men statsminister Prayut Chan-ocha planlegger å oppløse parlamentet før den tid. Han «har en dato i tankene» uttalte han nylig. Ifølge grunnloven må nyvalg senest holdes i løpet av mai måned.

 

Dagens statsminister er en av de som må regnes med i valget. Pheu Thai-partiet, hvis forgjenger Thai Rak Thai ble dannet av Thaksin Shinawatra, ligger mye bedre an på meningsmålinger. Det er niesen til Yingluck Shinawatra, Paetongtarn, som er frontfiguren. Om hun også blir statsministerkandidaten er ennå ikke klart. Hun er gravid.

 

Hun ønsker altså å ta over styringen av landet igjen, etter at niesen ble styrtet av dagens statsminister i et kupp i 2014. 

[ annonser ]

 

Så har vi den noe uvanlige situasjonen at både statsminister Prayut Chan-ocha (68) og visestatsminister Prawit Wongsuwan (77) stiller til valg. Disse to generalene har fulgt hverandres karrierer gjennom årene i militærvesenet. Men nå er Prawit blitt leder og statsministerkandidat i regjeringspartiet Phalang Pracharat mens Prayut stiller for et annet parti, United Thai Nation (UTN).

 

Partiet hans har mye å ta igjen og ble nummer seks i en meningsmåling utført forrige måned med støtte fra bare 4,8 % av de spurte. Pheu Thai var topp med 23,4 %.

 

Tidlig oppløsning kan være fordelaktig for Prayut, da det ville gjøre det mulig for flere medlemmer å rekrutteres. I henhold til valgreglene vil tidlig oppløsning redusere minimumsperioden for partimedlemskap for valgkandidater fra 90 dager til 30 dager.

 

 

Prayut tok altså makten i et kupp i 2014 og vant valget i 2019. Dette valgresultatet er av mange kommentatorer ikke ansett som fullverdig demokratisk, fordi uvalgte senatorer var med å stemme på statsminister, i tillegg til det folkevalgte underhuset. Denne valgordningen ser ut til å fortsatt ville gjelde i kommende valg, noe som reduserer sjansene til Pheu Thai.

 

Partiet Move Forward må også regnes med. Det er etterfølgeren etter Future Forward, som gjorde et godt valg i 2019, men deretter ble dømt oppløst av grunnlovsdomstolen. 

 

LES: Future Forward-tilhengere risikerer fengsel for nettkommentarer (28. juli 2019)

LES: Kan bli ustabile forhold etter valget (23. mars 2019)

 

(© Thailands Tidende. 19. februar 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)