[ annonse ]
Gift i Thailand? Ikke glem testamente! Ill: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free
16. mars 2023

Gift i Thailand? Ikke glem testamente!

Skrevet av 
[ annonse ]

Din thailandske ektefelle er kanskje yngre enn deg, men det betyr ikke at du nødvendigvis faller fra først. Mange utlendinger har brent seg på å kjøpe eiendom i ektefellens navn uten at det lages testamenter.

 

Thailandsk arvelov er ikke som den norske. Hvis en person her dør uten testamente, blir arven delt i like mange deler som det er hovedarvinger.

 

Hovedarvinger er direkte etterkommere (barn eller deres etterkommere), foreldre og ektefelle.

 

For eksempel: Hvis din kone har to gjenlevende foreldre og tre barn, så deles hennes eiendeler i seks like deler når hun dør, og du får kun en sjettedel.

 

Men det var kanskje ikke planen da du investerte mange millioner baht i hus og tomt som står i hennes navn?

[ annonser ]

 

Derfor bør det altså lages et testamente for din ektefelle. Det logiske er kanskje at hus og land testamenteres til deg mens andre eiendeler testamenteres til etterkommere, men det blir jo en vurderingssak.

 

En bonus ved at hus og land testamenteres til deg, er at du faktisk får råderett over eiendommen hvis den thailandske ektefelles dør. Dette har lenge vært eneste unntaket fra regelen om at utlendinger ikke kan eie land i Thailand.

 

Råderetten gjelder i ett år, og du må innen den tid finne en thailandsk person som kan overta eierskapet.

 

Hva med deg som utlending? Trenger du et testamente?

 

Ja, vanligvis. Og spesielt hvis du er bosatt i Thailand. Hovedregelen i norsk lovgivning er nemlig at det er loven i det landet hvor avdøde var bosatt på dødsfallstidspunktet som regulerer arveoppgjøret.

 

Det innebærer at når en norsk statsborger hadde fast bopel i Thailand ved sin død, er det Thailands lovregler, og ikke norsk arverett, som kommer til anvendelse.

 

Unntaket om at du trenger testamente, er hvis du har solgt unna alt du eide i Norge og satt alle investeringer i Thailand på din ektefelle. Da har du ingen ting i ditt navn, og trenger heller ikke noe testamente (med mindre du vil spesifisere ting som kremasjon etc.)

 

Hvis du ikke bor her, men eier eiendom/eiendeler her, bør du også ha et testamente her. Det er nemlig slik at arveoppgjør som involverer eiendom/eiendeler i Thailand skal innom thailandsk rettsvesen, og da gjør et thailandsk testamente saken enklere for dine arvinger. 

 

Selv om utlendinger ikke kan eie land, er det mange som eier condoleiligheter og ting som kjøretøyer og bankkonti, og dette spesifiseres da i et testamente.

 

Hva med et helnorsk ektepar som kjøper eiendom (condo), kjøretøyer etc. i Thailand? Bør de også ha testamenter? Ja, er svaret. Det gjør prosessen i ettertid mye enklere hvis det finnes gyldige testamenter.

 

(© Thailands Tidende. 16. mars 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)