[ annonse ]
SKUFFET: – Hva om jeg hadde dødd her i Thailand? Da ville jeg ikke hatt noe testamente, sier Tore Eriksen. SKUFFET: – Hva om jeg hadde dødd her i Thailand? Da ville jeg ikke hatt noe testamente, sier Tore Eriksen. Foto: Privat
1. januar 2017

– Ambassaden rotet bort testamentet

Skrevet av 
[ annonse ]

Tore Eriksen skulle gjøre noen endringer i testamentet han hadde deponert hos ambassaden i Bangkok, men det viste seg å ikke være så enkelt. Etter å ha forsøkt å få kontakt i flere uker fikk han endelig beskjed om at testamentet var ødelagt av vannskade.

 

(2. januar: Se siste nytt i saken nederst i artikkelen. Red)

Tore Eriksen (55) fra Halden har bodd i Thailand i 13 år, etter at han ble uføretrygdet etter to ryggoperasjoner. Eriksen holder til i Kathu i Phuket, hvor han har investert i en bar ved navn Office Bar, som kona driver. Da han i 2011 lagde sitt første testamente, kontaktet han konsulatet i Phuket for å høre om den norske utenrikstjenesten kunne ta vare på testamentet. Det kunne de, ifølge svaret han fikk på konsulatet. De ville sende testamentet til ambassaden i Bangkok for oppbevaring. Så Eriksen leverte inn testamentet ferdig underskrevet med vitner, og tenkte ikke noe mer på den saken.

 

Språkproblemer 

For et par måneder siden skulle han gjøre noen endringer i testamentet, og tok kontakt med ambassaden. Det viste seg å bli en tungvint sak. Eriksen forteller om problemer med å nå frem på telefon, og språkproblemer når han endelig nådde frem. Han fikk ikke snakket norsk med noen, og ingen han snakket med forsto hva det engelske ordet «will» –  testamente – betød.

[ annonser ]

Eriksen sier: – For norsk tale trykk «2», svarer maskinen. Men det kommer ingen norsk tale, bare thai og dårlig engelsk. Jeg har brukt mange uker på denne saken nå, sier han oppgitt til Thailands Tidende.

– Jeg vet ikke hvor man skal klage på slik behandling, men så kom jeg til å tenke på at det går jo an å klage til lokalavisa. 

 

Skuffet

Til sist fikk Eriksen snakke med en nordmenn. Det ble en skuffelse for ham: – Mannen fortalte at testamentet mitt var blitt ødelagt i forbindelse med vannskade hos ambassaden. Jeg vet ærlig talt ikke om jeg kjøper den.

Eriksen er forbauset over at ambassaden ikke tok noen selvkritikk: – De burde i det minste gitt beskjed om at testamentet mitt var ødelagt. Hva om jeg hadde dødd uten testamentet? Da ville jeg blitt sendt hjem til Norge for dyre dommer, istedenfor å bli kremert i Thailand, slik testamentet spesifiserer.

 

– Elendig service

Eriksen forteller at nordmannen han snakket med på ambassaden ikke ville oppgi navnet sitt:

– Jeg synes dette er elendig service fra ambassadens side. Og jeg liker heller ikke at testamentet er blitt behandlet på denne måten. Der står det veldig personlige opplysninger. Hva om det har kommet på avveie?

– Så du lagde ingen ekstra kopier av testamentet?

– Nei, jeg tenkte ikke så langt. Jeg må derfor nå lage et helt nytt testamentet fra bunnen av.

 

Eier bar i Kathu

Det er litt over fire år siden The Office Bar & Cafe ble startet. Eriksen forteller at klientellet i stor grad er fastboende utlendinger i Phuket. Mange av disse har flyttet fra Patong over til Kathu. Baren har kunder året rundt, og Eriksen sier at driften går fint. Han har norsk flagg utenfor, men klientellet er internasjonalt. Han anslår at kun tre prosent av gjestene er norske.

Eriksen jobbet i psykiatrien i Norge, både på Gaustad og Vinderen, men en ryggskade satte stopper for karrieren. Nå trives han utmerket i Phuket, men er altså lite fornøyd med ambassaden. Konsulatet i Phuket har imidlertid vært meget behjelpelige, sier han.

---------------------------------

 

Ambassaden: – Vi tar kontakt

Ambassaden vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier at de vil kontakte Eriksen. Ambassaden har hatt vannskade i høst og har problemer med telefonsystemene.

 

Vi stilte ambassaden noen spørsmål om denne saken, og fikk svar fra ambassaderåd Merete Alvestad Henriksen:

– Stemmer det at ambassaden tilbyr å oppbevare testamenter for nordmenn bosatt i Thailand?

– Ved henvendelser angående bistand til opprettelse av testament henviser ambassaden til advokat. Vi informerer også om at deponering av testament bør skje hos advokat eller skiftemyndighet i den rettskrets vedkommende er registrert bosatt. Ambassaden kan på forespørsel oppbevare kopi av testament.

– Hva er i så fall reglene rundt dette, og hva gjør ambassaden når vedkommende dør?

– I de tilfeller der ambassaden får kjennskap til dødsfallet, som skal omfatte alle dødsfall som finner sted i Thailand, vil vi underrette pårørende om at det finnes et testamente.

– Vår leser sier at hans testamente ble oppbevart av ambassaden, men at det nå er borte, angivelig på grunn av vannskade. Han er misfornøyd om at han ikke ble varslet om dette. Har dere rutiner for slik varsling?

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker i pressen. Vi vil imidlertid henvende oss direkte til Tore Eriksen.

Ambassaderådet legger til at det er enklest å nå ambassaden på e-post (emb.bangkok@mfa.no).

 

Norsk tale på telefon

– Leseren sier at han har problemer med å kontakte ambassaden pr telefon, og når han trykker for å få snakke norsk, så kommer det enten en thailandsk eller en engelsk stemme på tråden. Har ambassaden noe kommentarer til dette? Har dere hatt problemer med telefonsystemene i det siste?

– Når man ringer ambassaden kan man velge å trykke 1 for informasjon på engelsk og 2 for informasjon på norsk. Velger man norsk vil man deretter få to valg: 1 for sentralbordet og 2 for visum eller oppholdstillatelser. Sistnevnte gir innleste opplysninger på norsk. Ved å trykke 1 kommer man til sentralbordet som er betjent av vår thailandske ansatte som også behersker engelsk. Det vil først være når man informerer resepsjonisten om hvilke type henvendelser det gjelder at han vil kunne sette over til en norsk saksbehandler.

Henriksen opplyser videre: – Det fleste av ambassadens ansatte befinner seg nå i midlertidige lokaler og det kan i den forbindelse beklageligvis i perioder være vanskeligere å nå oss. Vi oppfordrer derfor våre kunder om å kontakte ambassaden per e-post. Dersom det gjelder større problemer med telefonsentralen, lokalt eller sentralt i UD, opplyser vi om dette på våre nettsider og på Facebook.

-----------------------------------

 

Siste (2. januar): Testamentet dukket opp – uforseglet

Etter at januarutgaven av Thailands Tidende var gått i trykken fikk vi vite fra Tore Eriksen at han nå har fått tilbake testamentet. Han fikk en telefon fra konsulatet i Phuket om at ambassaden i Bangkok hadde funnet testamentet hans og at han kunne hente det på konsulatet i Phuket.

– Da jeg kom dit var konvolutten med testamentet åpnet og det var tatt kopier av testamentet som de ville at jeg skulle signere for å bekrefte mottak, sier Eriksen, som ikke likte det han så:

– På konvolutten står det med store bokstaver «Må ikke åpnes før etter min død». Men der lå altså mitt testamente på disken i konsulatet, åpnet slik at alle kunne lese mine mest private detaljer.

Eriksen opplyser at det var folk bak ham i køen som kunne se testamentet.

– Det går ikke an å behandle private dokumenter på denne måten, og det går heller ikke an å behandle skattebetalere slik, sier Eriksen.

Tore Eriksen forteller at han sverger til telefon, han bruker ikke e-post, så når ambassaden oppfordrer folk til å kontakte dem via e-post, så er ikke det noen løsning for ham.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2017 – 1. januar 2017)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Phileas Fogg i Pattaya
( / Til salgs)

Phileas Fogg i Pattaya

Thailand i Norge (kart)