[ annonse ]
HARDTSLÅENDE: Nareas intervjuer Jørn René Jørgensen Kårstad, frontfigur i det hardtslående bandet Bokassa. HARDTSLÅENDE: Nareas intervjuer Jørn René Jørgensen Kårstad, frontfigur i det hardtslående bandet Bokassa. Foto: Lars Haugfjell Andersen/NRK
1. november 2016

Thailandsk reporter i NRK

Skrevet av 
[ annonse ]

Snakker svensk, skriver norsk, tenker thai:

Nareas Sae-Khow (32) fikk sin NRK-debut sammen med tv-kjendis Are Sende Osen i «Osenbanden» på P3. Etter nesten ti år i ungdomskanalen har nå Nareas (uttales Narés) blitt «voksen» og fått jobb som reporter i NRK Trøndelag. En av de første oppgavene han hadde var å sitere Thailands Tidende.

 

– Jeg fikk praksisplass i P3 i 2007, i forbindelse med journalistutdannelse i Bodø. Jobben var i daværende «Osenbanden». Siden ble de ikke kvitt meg, sier Nareas på spøk.

Osenbanden var ledet av Are Sende Olsen, som er et kjent navn både fra radio og etter hvert også tv, med programmer som «På tro og Are» og «Redd menig Osen». Osenbanden var på lufta fem dager i uka i årene 2006–08. 

– Var det artig å jobbe sammen med Are Sende Osen? 

– Det var en veldig artig og lærerik tid. Jeg arbeidet sammen med Are i Osenbanden i 2007–08, og det er noe ut av det beste jeg har gjort. Han er jo en legende innen radiobransjen, og en skikkelig smart fargeklatt som tør å dra på og som ikke er redd for å skape kontroverser. Han er fortsatt kollega på NRK Tyholt, så vi møtes fortsatt i gangene, men vi har ikke arbeidet sammen siden han sluttet i NRK P3 i slutten av 2008.

 

[ annonser ]

Kjent for stunt

Programmet «Osenbanden» var kontroversielt. Det vant avstemninger over beste program, men ble også innklaget til Kringkastingsrådet en gang. Programmet tok opp tunge emner, men gjorde det på en måte som skulle appellere til ungdommen.

Nareas ble også med i etterfølgeren «Banden» på P3, hvor han blant annet deltok i World Naked Bike Ride i Trondheim – inntil en politibetjent satte stopper for moroa. Før dette hadde han gjort seg bemerket som verdensmester i måseggspising. Han fikk ned fire kokte og ett rått egg før han kastet opp.

 

Kjent i pressesirkler

Nareas var leder for Trondhjems Journalistforening i 2012-2014. I 2012 ble han intervjuet i bransjens egen avis, «Journalisten». Der sa han blant annet:

– Vi forsøkte å snikopplære unge folk om verden. Da nytter det ikke med objektiv journalistikk, så formen var subjektiv. Vi prøver og feiler om samfunnsaktuelle ting i P3, er friske i stilen, breiale og påståelige i formen.

Han sa også noen ord om P3 Dokumentar – vinner av flere journalistpriser – som var hans neste jobb:

– Sendingene skal  handle om alt unge folk er opptatt av, som forelskelse, blogging, musikk, fyllekultur og vanskelige forhold i livet. Det blir nyheter, seriøse innslag og en del tull og tøys.

 

Vil ut i felten igjen

Nareas var vaktsjef i P3 Dokumentar i drøye tre år før han i september i år flyttet en etasje opp i NRK-bygget på Tyholt i Trondheim og ble reporter for  NRK Trøndelag. 

– Hva gjør du i den nye jobben din i NRK Trøndelag?

– Planen er at jeg skal arbeide med både radio, nett og TV, så det blir gøy! Jeg liker best å være ute i felt og komme i prat med alskens folk. Nå har jeg sittet litt mye framfor PC og telefon som vaktsjef i P3 Dokumentar i noen år, så nå er det på tide å komme ut og farte litt mer igjen!

 

Siterte Thailands Tidende

En av de første sakene hans for NRK Trøndelag var bygget på intet annet enn Thailands Tidendes hovedoppslag i september angående forbudte thaivarer i Norge. Nareas tok saken videre og snakket med både importører, selgere og forbrukere av thailandske produkter i Norge.

– Hvordan hadde det seg at du tok opp Thailands Tidendes sak om matforbud?

– Hvis jeg ikke husker feil så dukket den saken bare opp i Facebook-strømmen min en dag, jeg følger jo deres side. Jeg klikket meg inn i saken og ble både overrasket og forundret over at Mattilsynet tilsynelatende hadde kommet med innstramninger i lovverket. Så jeg begynte å researche selv, og siden verken dere i Thailands Tidende eller Stavanger Aftenblad hadde lyktes å få Mattilsynet eller importørene i tale, så ville jeg prøve det.

 

Snakker svensk, skriver norsk

Da Nareas søkte jobb i P3 var han sikker på at han ikke ville få den. Han snakker nemlig svensk, ikke norsk. Men ledelsen lot ham få jobben likevel.

I den nye jobben i NRK Trøndelag blir han også å finne som skrivende journalist, og der er det norsk som teller. Nareas sier for øvrig at han behersker norsk mye bedre enn svensk skriftlig. Når det gjelder muntlig, så har han forsøkt seg på trønderdialekta, men det hørtes lite troverdig ut, sier han.

 

Studietur til Thailand

Nareas er gift med journalistkollega Andrea Hegdahl Tiltnes. Hun jobber for tiden som kommunikasjonsansvarlig i forskningsgruppa K. G. Jebsen - Senter for hjertetrening (CERG) på NTNU. Ekteparet tok et halvt års fri i mars–oktober 2011 og dro til Thailand, hvor de reiste, skrev reportasjer og studerte thai. Bloggen fra denne perioden eksisterer fortsatt på nettet.

Han og Andrea studerte thai på American University Alumni Language Center i Bangkok under oppholdet. Der fikk han innblikk i skriftspråket for første gang.

– Kunne du snakke thai mens du vokste opp i Sverige?

– Jeg har hele tiden snakket og forstått thai muntlig, men siden jeg reiste fra Thailand da jeg var kun fem år gammel, så har jeg aldri gått på skole der.

Nareas følger nøye med på thailandsk politikk. Han spøkte i 2012 med at hvis NRK noen gang kom til å flytte sitt Asia-kontor fra Beijing til Bangkok ville han være klar til å flytte.

 

Fra Bangkok til Tyldal

De fem første leveårene ble tilbrakt i Bangkok. Etter det flyttet han sammen med den da fraskilte faren Narong til Sverige, nærmere bestemt til Tännäs i Härjedalen. Farens nye ektefelle, Ann Louise Varg, ble hans nye mor. Han fikk også en yngre søster, Mina, som er halvt thai og halvt svensk.

Det kom nok en skilsmisse i Nareas’ liv. Faren flyttet til Stockholm mens Nareas ble med sin svenske stemor til Norge:

– Ann møtte etter hvert nordmannen Ole Waagan, og høsten 1995 flyttet vi fra Tännäs til Tydal i Sør-Trøndelag, forteller Nareas.

Nareas har fortsatt god kontakt med faren i Stockholm, som nå har to nye barn – Nareas thailandske halvsøstre.

 

– Føler meg veldig delt

– Føler du deg mest svensk eller norsk? Eller kanskje thailandsk...?

– Jeg føler meg veldig delt. Jeg er jo helt thai i blodet, og har mange fakter derfra. Jeg elsker ris og thaimat og lengter alltid tilbake. Jeg husker mye fint fra min tidlige barndom der i 1984–89.

Nareas legger til: 

– Men, så snakker jeg jo svensk, siden jeg startet på skolen der og hadde viktige år i barndommen i Tännäs i årene 1989–95.

Han innrømmer at det kan være forvirrende, og sier: – Jeg bruker å fleipe med at jeg er «just another Swedish guy from Thailand living in Norway».

Nareas sier at han som oftest heier på Sverige når det gjelder sport. Likevel er det i Norge han har bodd lengst, nærmere bestemt de siste 21 årene. Han ble også norsk statsborger, i forbindelse med at han i 2013 giftet seg. Bryllupet skjedde på den norske ambassaden i Bangkok, med familie fra både Norge, Sverige og Thailand tilstede. Festen var lagt til Koh Lanta.

– Har du mye kontakt med thaier i Norge og Sverige?

– Nei, egentlig ikke mer enn med pappa og hans omgangskrets i Stockholm. Jeg har mest kontakt med familie og venner direkte i Thailand, via nettet og når vi reiser dit, avslutter Nareas, som nå finner tid til å besøke hjemlandet ca. annethvert år.

--------------------------

 

Nareas Sae-Khow

* 32 år, thai og bodde i Bangkok til han var 5

* Flyttet til Sverige, og til Norge da han var 11

* Studert journalistikk 2 år på Universitetet i Nordland (Bodø)

* Begynte å jobbe i radiokanalen NKR P3 i 2007

* Gift med Andrea Hegdahl Tiltnes i 2013, de har ett barn.

* Gikk i september over til NRK Trøndelag

* Lærte mye av å jobbe med Are Sende Olsen

* Har kontakt med thaier i Thailand, ikke så mye i Norge

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2016 – 1. november 2016)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)