[ annonse ]
Løshunder ved Jomtien Second Road. Løshunder ved Jomtien Second Road. Foto: Dag A. Ekeberg
1. juni 2018

Stadig flere løshunder i Pattaya

Skrevet av 
[ annonse ]

Synes du det bare blir flere løshunder i Pattaya? Det kan faktisk stemme, i henhold til sjefsveterinæren i byen. Mr. Suraphong forteller at de fortsatt steriliserer og vaksinerer løshunder, men de må slippe dem ut igjen på gata fordi hundefarmen de bruker er full.

 

– Det er kun iltre dyr vi tar med oss, resten får bli, sier hundefangeren, som oppfordrer folk til å holde seg unna løshunder og ikke leke med dem eller forstyrre dem. Hvis de likevel opptrer truende så ber han folk melde fra til City Hall eller direkte til hans kontor.

Pattayas hundefarm ligger i Plutaluang i Sattahip. Der er det plass til 1300 dyr, og det er nå fullt. 

– Hva om noen utlendinger ville hjelpe til og opprette en hundefarm til? Ville det være gunstig?

Mr. Suraphong tenker seg litt om før han sier: – Ja, det ville være bra, men det er ikke lett å lage en slik farm. For det første kreves det nok minste 20 rai, og land er blitt veldig dyrt i Pattaya-området. For det andre må området inngjerdes. For det tredje må hundene ha ly og steder de kan mates. Det er ikke så enkelt.

 

– Ikke mat hundene!

[ annonser ]

Det er i ferd med å vedtas en ny lov nå, forteller Pattayas sjefshundefanger. Da blir det slik at hvis du mater en løshund blir du automatisk ansett som eier, og blir ansvarlig for dyrets handlinger. For eksempel hvis dyret angriper andre mennesker.

Man skal altså ikke mate løshunder med mindre man er villig til å påta seg et varig ansvar for dyret. 

Han forteller at det er mange salgspersoner som holder til på strendene i Pattaya som mater løshundene, men lar være å ta ansvar for dem og bringe dem til vaksinasjon.

 

Gratis vaksinasjon

Pattaya tilbyr gratis sterilisering og vaksinasjon mot rabies for eiere av kjæledyr. De har en ambulerende tjeneste, men man trenger ikke vente på den, det er bare å ta med dyrene til kontoret på Pattaya Third Road. Det ligger ca. fem hundre meter nord for krysset med South Road, der byens brannstasjon ligger.

– Husk at også andre kjæledyr må vaksineres, minner han om, og nevner katter og kaniner.

Man kan vaksinere dyr allerede når de er noen få måneder gamle. Vaksinasjon må gjentas etter en og seks måneder. Deretter skal de vaksineres en gang årlig, opplyser sjefsveterinæren.

 

Mer rabies i år

Mr. Suraphong sier at det hittil i år er meldt om åtte mennesker i Thailand som er dødd av rabies. Det er høyere enn tidligere år. I fjor var det totalt 11 mennesker i hele året. Det er ingen epidemi, men det er en betydelig økning. En av årsakene kan være at veterinærmyndighetene i Bangkok faktisk har kjøpt falske vaksiner gjennom flere år, en korrupsjonssak som nå verserer i rettsvesenet. Suraphong bedyrer at Pattaya ikke har samme problemet. De har kjøpt på egen hånd, uten å gå veien via sentrale myndigheter.

Hittil i år er det ingen mennesker som har dødd i Pattaya City, og ei heller noen dyr som har dødd av rabies. Tallet for hele Chonburi-provinsen er 12 døde dyr i skrivende stund. Flest dødsfall har Roi-et med 16, får vi opplyst.

 

Mye hunder på Jomtien

– Jomtien Beach er et favorittområde for skandinaver, hva gjøres for å redusere bestanden av løshunder der?

– Som nevnt kan vi ikke gjøre mye, men vi forsøker å få vaksinert og sterilisert hundene. 

Han nevner at det gjøres ting rundt soi 19, og at også eierne av Surf Restaurant ved Soi 5 har engasjert seg i saken og ønsker hjelp fra myndighetene.

 

Bedre i Hua Hin

Vi bringer Hua Hin på banen, hvor de har et senter for løshunder sponset av kongefamilien. Suraphong ønsker seg noe tilsvarende for Pattaya, for budsjettet han har å rutte med er ikke stort, for eksempel har han kun 1,2 millioner baht pr år tilgjengelig til hundefôr. 

– Får dere økte bevilgninger nå når myndighetene har fokus på bekjempelse av rabies?

– Nei, ikke foreløpig, smiler Suraphong. – Vi håper å få litt flere midler, men det blir nok uansett ikke mye.

 

FAKTA: Løshunder i Pattaya

* Hundefangeren i Pattaya er sjefsveterinær Suraphong Wongsutthawart, som har hatt jobben i 12 år nå.

* Han leder veterinærstasjonen (Pattaya City Veterinary Section), som ligger på Third Road, ca. fem hundre meter nord for krysset med South Road, der byens brannstasjon ligger.

* Alle kan henvende seg der for gratis vaksinasjon og sterilisering av kjæledyr og løshunder.

* Veterinærmyndighetene i byen har et område på 54 kvadratkilometer som de overser.

* De har kun ett sted å deponere hunder. Det er Tony’s hundefarm i Plutaluang i Sattahip. Der er det plass til 1300 dyr, og hundefarmen er i praksis full nå.

* Tony’s hundefarm drives av den kjente pattayafiguren «Tony» (Surapol Sanguanchartisorakrai), som er kjent blant annet for diskoteker og helsestudioer.

* Dyrefarmen har ikke tak over området, men det er konstruert små avlukker ved hjelp av toalettlokk, hvor dyrene kan beskytte seg mot vær og vind.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2018 – 1. juni 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)