[ annonse ]
Løsningen det jobbes med i Cha-am (øverst). Nederst et bilde fra arbeidene i Pattaya som er ferdig. Løsningen det jobbes med i Cha-am (øverst). Nederst et bilde fra arbeidene i Pattaya som er ferdig. Foto: Dag A. Ekeberg/Cha-am kommune
2. januar 2023

Forskere: Mur mot stranderosjon har motsatt effekt

Skrevet av 
[ annonse ]

De siste sju årene er det bygd hele 125 murer på strender i Thailand. Målet er å forhindre at sanden forsvinner, men forskere sier at det har den motsatte effekt. Cha-am er en av strendene det investeres mye penger i dette.

 

En gruppe kalt Beach for Life har i det siste arrangert protestaksjoner utenfor Naturressurs- og miljødepartementets lokaler i Bangkok. De krever at ansvaret for bevillinger til strandprosjekter fratas dette departementet.

 

Sakanan Plathong, som underviser i biologi ved Prince of Songkla-universitetets naturvitenskapelige fakultet, sier at de fleste i utgangspunktet trodde strandmurer ville redde strender, men strukturene ødelegger isteden kystlandskapet.

 

– Akademikere over hele verden sier at slike murer betyr døden til en strand. Uansett hvor de bygges, vil sanden til slutt forsvinne, sier Apisak Tassanee, grunnlegger og koordinator av miljøaktivistgruppen Beach for Life til avisen Thai PBS.

 

Gruppen og dens støttespillere krevde at alle slike strandprosjekter først skal gjennomgå en miljøkonsekvensvurdering (EIA – Environment Impact Assessment) og at eventuelle skader på strender de forårsaker må utbedres.

[ annonser ]

 

I begynnelsen av desember gikk regjeringen med på å sette ned et utvalg for å studere virkningen av strandmurprosjekter. Komiteen består av byråkrater, akademikere og medlemmer av offentligheten.

 

Gruppen sier at strender rehabiliteres naturlig. For eksempel, etter at en storm spiser bort en stor del av strandkanten, fyller vinden og bølgene gradvis opp sanden og gjenoppretter det tapte.

 

I 2018 godkjente regjeringen i Thailand tre typer tiltak for å bekjempe stranderosjon i Thailands 22 kystprovinser.

 

For den første typen, kalt «hvite tiltak», er ingen drastisk handling foreskrevet. I stedet minimeres virkningen av erosjon ved å flytte bebyggelse bort fra stranden.

 

I mellomtiden søker «grønne tiltak» å avverge erosjon ved å plante skog langs kysten.

 

Det tredje alternativet er «grå tiltak», som inkluderer offshore moloer og sjømurer.

 

Sakanan klaget over at i stedet for å vurdere alle tilgjengelige tiltak, har beslutningstakere kun valgt å bygge moloer og murer.

 

Ifølge Thai PBS var det inntil 2013 et krav om at slike tiltak måtte ha miljøgodkjenning via EIA på hvert prosjekt. I løpet av de syv årene fra 2007 til 2014 ble det bygget 43 murer til en total kostnad på rundt 2 milliarder baht.

 

Fra 2015 til 2022 gikk imidlertid 125 strandveggprosjekter videre med et totalbudsjett på 6,6 milliarder baht.

 

Denne sterke økningen er grunnen til at gruppen Beach for Life ønsker at avdelingen skal utestenges fra å håndtere videre strandveggprosjekter.

 

Gruppen sier at noen prosjekter allerede har blitt revet på grunn av deres negative påvirkninger. Et eksempel er strandmuren som strakte seg langs stranden rundt Mrigadayavan-palasset i Phetchaburi-provinsen vest for Bangkok.

 

Turiststeder som Cha-am og Pattaya står i sentrum for denne politikken for å bevare sandstrendene. Vi skrev om dette i 2019, da arbeidene startet i Cha-am. 

 

LES: I Pattaya tok jobben åtte år – nå er det Cha-ams tur (8. oktober 2019)

 

Ifølge rapporter fra nordmenn i Cha-am er byggearbeidende fortsatt underveis. Det er sydenden av Cha-am Beach som er mest utsatt for erosjon.

 

I Pattaya har de valgt en mer omfattende løsning, hvor de har fylt på strendene med sand fra sandbanker utenfor kysten, og har nå fått ca. 40 meter ekstra bred sandstrand i Pattaya. Jomtien Beach jobbes det med. Ca. halvparten er nå ferdig.

 

(© Thailands Tidende. 2 januar 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)