[ annonse ]
Nok en nigarianer arrestert i mars 2018. Nok en nigarianer arrestert i mars 2018. Faksimile: The Nation
1. juni 2018

Datingsvindel rammer thaikvinner

Skrevet av 
[ annonse ]

Det er ikke lenger bare menn på jakt etter unge damer som svindles på nettet. Stadig flere thailandske kvinner svindles på datingsider, og det er i mange tilfeller nigerianske menn som står bak.

 

Datingsider advarer nå mot svindel, i mange tilfeller organisert av nigerianere. Mens datingsvindel tidligere nesten utelukkende rammet menn, utgjør nå kvinner en stadig større andel av de som lures, ikke minst thailandske kvinner, som ofte har dårlige kunnskaper i engelsk.

I Thailand har det i senere tid vært en rekke arrestasjoner av nigerianere som har lurt thailandske kvinner. Mot lovnad om en fremtid i rikdom har nigerianerne fått kvinnene til å betale dem store beløp. De samme nigerianerne har i perioder også hatt som målgruppe vestlige menn som ønsker kontakt med thailandske kvinner.

 

Samarbeider med thaidamer

I Bangkok er det nå nigerianere som samarbeider med thailandske kvinner om å svindle på datingsider. Nigerianerne administrerer det hele. Bilder av jentene, og bilder stjålet på nett, blir brukt til å utforme kontaktannonser. Om nødvendig kan kvinnene snakke med ofrene på skype eller liknende tjenester.

Det kryr av folk som søker kjærlighet på nett. Det føles tryggere å svare på annonser enn å legge ut bilder av seg selv. 

 

[ annonser ]

Datingsider forsøker å rydde

Tidligere var det vanlig å finne annonser på datingsiden ThaiLoveLinks (nå ThaiCupid), hvor det var bilder av «thailandsk damer på businessreise» til Afrika. Annonsene ville mange oppfatte som klar svindel. Disse er i stor grad luket bort. Nå har de nigerianske svindlerne oppdaget at løsningen er å utføre svindelen i Thailand.

 

Stjeler identiteter

I februar ble den 25 år gammel thailandske kvinnen Piriya Sommul frikjent i en svindelsak. Hun var mistenkt for å ha svindlet til seg penger fra faranger. Men hun var uskyldig. Det var kun ID-kortet hennes som ble brukt.

8. mai 2016 ble hun frastjålet sitt ID-kort i Walking Street i Pattaya. Ved hjelp av kortet opprettet tyvene fem bankkontoer. Til disse kontoene ble det av ofrene overfør hele 2,3 millioner baht fra menn som trodde de hadde funnet kjærlighet.

Samtidig som Piriya ble frikjent ble fire personer ettersøkt – to thailandske kvinner samt to nigerianske menn. Tre av de ettersøkte ble nesten umiddelbart arrestert. De ble også koblet til en annen sak som involverte et ID-kort stjålet fra en 24 år gammel thailandsk kvinne.

 

Også europeere svindler

Det er i senere tid også oppdaget saker hvor europeiske menn har drevet datingsvindel, i samarbeid med kjæreste eller med bruk av den thailandske kjærestens bilder og kontoinformasjon.

Det finnes nå en egen facebookgruppe hvor det advares mot svindlere som vil lure penger fra thailandske kvinner. Der er det kvinner som legger ut informasjon om svindlere – ofte med både bilde og navn.

 

Gikk ut med advarsler

I mars gikk thailandsk politi ut med advarsler til thailandske kvinner. På et bilde viser de en for thaier kjekk, hvit mann. Deretter kommer advarselen om at det er stor mulighet for at han er mørk, ikke kjekk, og kun ute etter penger.

Det finnes også andre varianter. I mars 2012 hadde Thailands Tidende en artikkel om katoyer som hadde opprettet en service i Buriram hvor de hjalp lokale jenter uten engelskkunnskaper å få kontakt utlendinger via e-post. Katoyene tok en prosentandel av pengene utlendingene etter hvert sendte. Etter det vi forstår er denne virksomheten lagt ned.

-----------------------------------

 

Tyngre i gamle dager

For en del år siden, før nettdatingens alder, var undertegnede journalist redaktør for bladet Alle Menn. Der bragte vi en historie om norske menn som var svindlet for titusener av kroner. De hadde svart på kontaktannonser i mykpornobladet Aktuell Rapport. De hadde alle en drøm om å finne seg en vakker ghanesisk kvinne.

Vi fikk tilsendt brev og bilder som mennene hadde mottatt. Svindelen var overraskende lett å avsløre. Brevene var håndskrevne, med pen håndskrift som passet til yngre kvinner. Men navn og en del detaljer var skrevet inn i brevet med litt annen håndskrift.

Våre undersøkelser fastslo at det i Ghana var steder hvor kvinner satt og håndskrev brev med åpne felter. Disse ble fylt inn av svindlerne. Tekstene i brevene var i liten grad svar på mottatte brev. Likevel satt det håpefulle norske menn og trodde på hvert ord, og som sendte penger til flybilletter, visum, plutselige sykehusopphold, nye billetter og penger til syke mødre. En kvinne skrev at hun hadde havnet i fengsel da hun skulle reise ut av landet. På Gardermoen sto den håpefulle. Ingen kvinne ankom. Men senere fikk han altså brevet. Hun måtte ha flere titusen til kausjon og ny flybillett. Mannen betalte.

Aktuell Rapport sluttet etter hvert å akseptere annonser som kom fra mørke kvinner. Den gangen tok det en uke eller to å motta et brev fra Afrika. Nå får man e-poster på sekundet, og pengeoverføringer kan skje via banksystemer hvor mottaker ikke trenger noen konto. Nettet har gjort svindel enklere.

-----------------------------

 

FAKTA: Slik unngår du å bli lurt

* Bruk Googles bildesøk til å sjekke bilder du mottar. Hvis bildene dukker opp andre steder på nettet, kan du sjekke om identiteten er den samme.

* Vær varsom når unge personer søker kjærester i høy alder.

* Vær skeptisk hvis noen erklærer kjærlighet nesten umiddelbart.

* Still noen spørsmål om vedkommendes bakgrunn, familie, boforhold etc. Vent noen uker og still de samme spørsmålene for å sjekke om svarene er de samme.

* Bruk skype og liknende tjenester hvor du kan se vedkommende. Sjekk om omgivelser og lyder sammenfaller med det du er blitt fortalt via tekst.

* Får du nesten umiddelbart spørsmål om penger, vær på vakt.

* Er det samsvar mellom språknivå i e-poster og i samtaler? Det er ikke sikkert det er samme person som skriver e-post og som snakker på skype.

* Når på døgnet har dere mulighet til å prate? Er vedkommende tilgjengelig hele dagen selv om hun/han egentlig skal være «på jobb»? Er vedkommende aldri tilgjengelig på kveldstid, selv om hun/han hevder å være hjemme?

* Vær obs hvis noen hevder å være på reise i Afrika, som er en klassisk svindel. Sjekk IP-adressen, men husk at bruk av VPN kan lure deg. Du skal vite at så godt som ingen thaidamer er i Afrika mens de leter etter kjæreste på nett.

-------------------------------------------

 

Ofre for datingsvindel:

* I mars 2015 blir det avslørt at over femti kvinner i Chiang Mai hadde blitt lurt til å la seg bruke i falske profiler på en datingside. Damene i 20- og 30-årene ble fortalt at bildene skulle sendes til reklame- og modellbyråer.

* I 2015 ble en nigerianer arrestert på Suvarnabhumi da han prøvde å flykte fra Thailand. Han ledet en gjeng nigerianere som hadde svindlet over tretti thailandske kvinner for samlet over ti millioner baht.

* I november i fjor ble fire nigerianere med utløpte visa arrestert for datingsvindel. Byttene var thailandske kvinner. 

* 7. desember i fjor ble en nigerianeren arrestert i Bangkok for å ha lurt førti middelaldrende thailandske menn. Han utga seg for å være en kvinnelig amerikansk soldat som ønsket seg en ektemann.

* 29. mars i år arresterte politiet en nigerianer som hadde lurt en thaidame fra Lampang til å betale ham 100.000 baht. Nigerianeren tilhørte ifølge politiet en gjeng som i lengre tid har hatt månedlige inntekter på over en million baht på ulovlig virksomhet.

* 27. april i år ble en nigerianer arrestert. Ifølge politiet hadde han lurt thailandske kvinner til å sende ham penger. Han utga seg for å være en vestlig mann med flott utseende. Politiet beslagla bankbøker med over 16 millioner baht på kontoene.

* I mai i år ble to thailandske menn på henholdsvis 19 og 26 år arrestert etter at de hadde lurt en kinesisk kvinne til å betale dem over 600.000 baht i en «romance scam». Ifølge politiet var den yngste mannens mor hjernen bak svindelen. Den 59 år gamle kinesiske damen kom til Bangkok 29. april. Hun hadde møtt en mann som kalte seg Dinler Steve på Facebook, og hadde overført pengene til ham.

(© Thailands Tidende. Utgave 6/2018 – 1. juni 2018)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)