[ annonse ]
BILLIG I BANGKOK: Flotte leiligheter som denne, 500 meter fra Nana Plaza, kan du leie for 701 kroner pr natt. BILLIG I BANGKOK: Flotte leiligheter som denne, 500 meter fra Nana Plaza, kan du leie for 701 kroner pr natt.
1. juli 2018

Airbnb lar seg ikke stoppe

Skrevet av 
[ annonse ]

I mai ble det kjent at to eiere av leiligheter i Hua Hin var blitt ilagt bøter i retten. De hadde drevet korttidsutleie via appen Airbnb. Retten mente de drev hotellvirksomhet uten å ha løyve. Mange medier fastslo at dette betød at Airbnb nå var forbudt i Thailand, men de lever fortsatt i beste velgående.

 

Det er uklart hvor stor virksomhet de som ble dømt i Hua Hin drev. Hotellovverket sier at hvis man leier ut mer enn fire rom – hvor det totalt er plass til mer enn 20 personer – så driver man i hotellnæringen og trenger et løyve. Dette vel og merke hvis man driver korttidsutleie, definert som perioder på under 30 dager. De som driver månedsutleie kommer ikke inn under hotelloven, men de kan likevel risikere problemer med myndighetene hvis de ikke betaler skatt.

Det er også andre potensielle kjepper i hjulene for utleiere, spesielt de som leier ut i kondominium. En del kondominium har nemlig bestemmelser som forbyr korttidsutleie av leiligheter. Og mange som ikke har det vil kunne få det i fremtiden, for man ser stadig vekk klager på sosiale medier fra folk som har kjøpt leilighet i kondominium hvor det er mye støy grunnet korttidsutleie. 

Når det er sagt, så er det også et faktum at mange kondominier nå bygges med det formål å selge til investorer som kjøper opp flere enheter for å drive korttidsutleie.

 

Spredte aksjoner

Myndighetene aksjonert i 2016 mot kondominium hvor det er blitt drevet korttidsutleie, deriblant i Phuket. I disse dager er det små hoteller og gjestehus som driver uten hotellisens som er fokuset.

[ annonser ]

Thailand er ikke alene om å ha problemer med den nye delingsøkonomien. Mange byer rundt om i verden har vedtatt lovgivning som vanskeliggjør utleie via Airbnb (se egen faktarute, red.). Men EU har uttalt at de ikke ønsker at slik delingsøkonomi forbys.

Uansett er thaier vant til at myndighetene har sine aksjoner på ulike områder, for deretter å glemme det hele. Så lenge bøtene for utleie er relativt små, så er det mange som bare fortsetter med sin utleie. I fjor hadde Thailand 1,2 millioner overnattingsdøgn via Airbnb, opplyser firmaet.

 

Kun bøter

Som vanlig er strafferammen i Thailand streng, men ikke noe tyder på at man får fengselsstraff for å drive utleie, i hvert fall ikke ved første gangs lovbrudd. Strafferammen er på inntil 10.000 baht pr dag, men i Hua Hin ble det gitt bøter på henholdsvis 100 og 500 baht pr dag. 

 

Airbnb vil fortsette

Mange hevdet i media i 2016 at det ville bli helt slutt på korttidsutleie av leiligheter i leilighetskomplekser som følge av at lokale myndigheter forlangte at regelverket måtte følges. Så har ikke skjedd. Nå er det mange som mener at det vil bli slutt på utleie gjennom Airbnb. Problemstillingen rundt Airbnb er nøyaktig den samme som var tema i 2016.

De aller fleste Airbnb-leiligheter leies ut av privatpersoner. Problemet oppstår når administrasjonen for et leilighetskompleks står som utleier, og plutselig disponerer et større antall leiligheter. Dette er i praksis et praktisk problem som er lett å omgå ved å la eier være utleier.

Det er heller ikke stor forskjell på Airbnb-leiligheter og «Farmstay» og «Homestay» som er to konsepter lokale myndigheter mange steder har stimulert til for å skape inntekter til familier. 

 

Homestay «big business»

I Nord-Thailand er det mange steder hele landsbyer hvor de største inntektene kommer fra Homestay. Dette markedsføres via nettsteder som booking.com, airbnb.com, thailandske nasjonale og lokale turistmyndigheter og en rekke reisebyråer. Noen steder er dette så gjennomført at hele busslaster med turister ankommer landsbyer. Gjestene innkvarteres i hus og bungalows. Neste dag rengjøres landsbyen i all hast slik at den ser ut om en helt normal landsby før neste busslast kommer.

 

Resorter uten hotellisens

Ute på landsbygda og i utkantene av provinsbyene, er det også tusener av «resorter». Dette er ofte resorter med fra tre-fire bungalows eller rom. De leies ut til vanlig overnatting men også som shorttime-hoteller, som i storbyene. Mange ligger i nærheten av karaokebarer. Det er nok de færreste av disse som har hotellisens.

Skulle det bli forbud mot å leie ut private leiligheter, bungalower eller hus for mindre enn tretti dager, ville det ta inntektene fra store mengder thaier. Riktignok er det militæret som styrer Thailand for tiden, men de er også avhengig av popularitet i befolkningen, spesielt siden det er planlagt valg til neste år. Så det spørs om de vil skape seg så mange fiender som et slikt forbud kan føre til.

 

Gått for langt

Rettssakene i Hua Hin må nok i første rekke sees på bakgrunn av at en del leilighetskomplekser i praksis har hatt behov for å øke inntektene og da har strukket strikken for langt. Noen har hatt usolgte leiligheter, andre har hatt leiligheter som eierne bare bruker noen få uker hvert år. Disse har de forpliktet seg til å leie ut for å skaffe eierne inntekter.  Disse har så gjennom markedsføring på nettsteder som Agoda.com og Booking.com fremstått som hoteller.

Selv om det ble satt søkelys på dette allerede i 2016, har aksjonene den gang ikke gitt annet resultat enn at etter kort tid har alt vært tilbake til normalt.

Når dette skrives er det på Airbnb fortsatt et stort utbud av leiligheter og villaer i Hua Hin.

 

Skattereglene må følges

I Thailand skal du betale 12,5 prosent skatt på leieinntekter fra dag én. Dette er regulert i en lov om beskatning av eiendom og boliger. Skatten kan bli ilagt en eier etter skjønn om han hevder at han ikke har mottatt noen form for betaling fra gjester som har benyttet eiendommen.

Denne skatten tilfaller de lokale myndighetene i sin helhet. Det er derfor viktig å oppgi alle leieinntekter, både for ikke å risikere straff, men også for å opprettholde et godt forhold til lokale myndigheter. Det kan være avgjørende for den behandling du får om for eksempel en konkurrerende hotelleier rapporterer deg til myndighetene.

-------------------------------------

 

Velge hotell eller Airbnb?

På Airbnb kan du finne veldig rimelig overnatting – mye billigere enn på hotell. Men det er likevel ikke alltid Airbnb er det beste alternativet.

 

Det kan være lurt å sjekke Airbnb, spesielt om flere reiser sammen, eller om en er en barnefamilie. Det finnes tusener av leiligheter, villaer og bungalower til leie i Thailand. Ikke bare i Bangkok og de viktigste turistområdene, men også ute i provinsen. 

Hva som er best av hotell eller Airbnb avhenger av hvem du er og dine preferanser. På hotell får du ofte service du har bruk for. Det kan være bestilling av drosje, ferdig frokost og andre måltider, forretningssenter med kopimaskiner, printere og annet du måtte ha bruk for, treningssenter, osv.. Kort sagt, reiser en som singel og klarer seg godt med et rom på rundt 30 kvadratmeter, er nok hotell det enkleste og beste.

 

Store reisefølger 

For et større reisefølge som gjerne vil ha litt plass, så blir Airbnb normalt atskillig rimeligere. En kan selv velge om en vil lage frokost eller gå ut og spise på restaurant. En skal huske på at frokost for seks voksne i Thailand kan koster 300 kroner eller mer. Dette må legges til prisen om en sammenligner hotell og Airbnb, men fortsatt kommer nok Airbnb-leiligheter rimeligere ut.

Det har stadig blitt vanligere at hotellene tilbyr rom med og uten frokost. I tillegg kan du få lavere pris om du bestiller uten mulighet for å avbestille. Slike regler er det et mylder av hos Airbnb, så vurder de totale kostnadene før du tar en avgjørelse.

 

Villa i Hua Hin

Hua Hin er et populært sted for familier som vil oppleve Thailand, eller kanskje en kameratflokk som vil spille golf. Vi fant en villa med svømmebasseng og fire soverom tilgjengelig for kun 721 kroner på Airbnb. Den ligger fem kilometer til Hua Hin sentrum, like langt til golfbane og vannpark. Inkludert er Wifi, TV, stereo, kjøkken med oppvaskmaskin og utvask av leilighet ved avreise. 

Selv om vann og strøm kommer i tillegg til prisen, er dette utrolig rimelig for en stor familie eller 3-4 vennepar. 

 

Billig sentralt i Bangkok

Eller hva med en leilighet med tre soverom 500 meter fra Nana Plaza i Bangkok? Kun 701 kroner pr natt. Mulighet til å benytte terrasse på taket, svømmebasseng, fullt utstyrt kjøkken, WiFi og resepsjon med døgnvakt. En familie eller tre vennepar som reiser sammen får ikke noe i nærheten av denne standard om de bor på hotell i dette området.

-------------------------------

 

FAKTA: Airbnb

* Formidler overnatting mellom utleiere og leietakere via webside og mobilapp. Desidert største i sitt slag i verden. Appen er i dag tilgjengelig i 191 land, har over fem millioner rom til leie og har formidlet over 300 millioner overnattinger.

* Grunnlagt i 2008 i California på basis av noen som ville leie ut en luftmadrass (derav «air») og tilby frokost («Bead & Breakfast – bnb). 

* Formidlet fra februar 2017 til februar 2018 1,2 millioner overnattingsdøgn i Thailand, til en verdi av ca. fire milliarder baht, ifølge firmaet selv. Dette var en økning på 66 prosent fra tidligere 12-månedersperiode.

* Formidlere av utleie får noen steder problemer med myndighetene. I 2016 sendte det spanske finansdepartementet brev til utleiere på Airbnb som ikke hadde oppgitt leieinntekt i selvangivelsen. I Australia sa anonyme kilder i statsadministrasjonen i 2016 at de 75.000 utleierne på Airbnb ville få økt sannsynlighet for skatterevisjon.

* I New York City er det forbudt å leie ut for kortere perioder enn 30 dager. I San Francisco finnes det en lov som pålegger utleier via Airbnb å registrere seg hos myndighetene før de leier ut. De må betale skatt, og kan ikke leie ut i mer enn 90 dager pr år.

* I Europa har Paris, Berlin og Barcelona vedtatt strenge lover for slik utleie. I Amsterdam samarbeider myndighetene med Airbnb om å gjøre utleiere oppmerksomme på at de må betale skatt. I London kan man ha korttidsutleie kun 90 dager av året.

* EU har oppfordret medlemsstatene til ikke å forby delingsmodeller som Airbnb og Uber. De kan vedta reguleringer. men forbud bør kun være «siste utvei».

* I USA det er større samarbeid mellom myndighetene og Airbnb. De som har tjent mer enn 20.000 dollar et år får skattekrav fra myndighetene. Airbnb har også liste over offentlige reguleringer for ulike byer. (Kilder: Wikipedia, Airbnb)

(© Thailands Tidende. Utgave 7/2018 – 1. juli 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)