[ annonse ]
Staben på Scandic, til venstre Arve Lislands kone Pom. I midten står Hans Grumheten omgitt av tre servitører som lover god service. Staben på Scandic, til venstre Arve Lislands kone Pom. I midten står Hans Grumheten omgitt av tre servitører som lover god service. Foto: Dag A. Ekeberg
1. november 2018

Scandic: Ny restaurant – ny sjef

Skrevet av 
[ annonse ]

Arve Lisland har åpnet en ny restaurant i Pattaya. Det dreier seg om Scandic i Soi Yamato. Som manager og sjefskokk har han ansatt Hans Grumheten (52) fra Lena på Toten. Han trives egentlig best på landet, men ser frem til jobben i Pattaya.

 

– Jeg snakket med Arve tidligere i år. Han lurte på om jeg var interessert i en jobb, hvis han hadde noe på gang. Jeg svarte vel at jeg var i tvil, fordi jeg har alltid trivdes best på landsbygda, og ikke i byer som Bangkok og Pattaya.

Grumheten tok imidlertid jobben, og ser lyst på situasjonen. Han har fått med seg et team av servitører, som har det til felles at de har faste norske kjærester. Det blir litt mer stabil arbeidskraft på den måten, får vi vite.

Scandic serverer tradisjonell norsk husmannskost, slik Lisland gjorde på Sailor Inn i nabogata Soi Postoffice. Han eide det stedet i 20 år, inntil han solgte restauranten for halvannet år siden. Det er åtte utleierom i etasjene over Scandic Restaurant.

 

Fra Buriram

Grumheten har hatt Chamni-distriktet i Buriram som sin base i Thailand siden 2003, og Kabinburi i tre år før dette. Han hadde en samboer i Chamni i 13 år, men det har vært slutt i tre år nå. Damen jobber i Bangkok, og totningen er fortsatt gode venner med både henne og familien, forteller han. De delte alt 50-50 da de splittet opp.

– Det var generøst!

[ annonser ]

– Ja, av begge parter, svarer han med en smil.

 

Thailandsfarer siden 1998

Grumheten begynte å reise til Thailand i 1998, etter en MC-ulykke. Beinet hans var hardt skadet, og etter å ha ramlet på glattisen på Toten flere ganger, sa han til seg selv at dette ikke var noen varig løsning.

Hans Grumheten kjenner mange nordmenn her, og mange ser ham uttale seg med stor kunnskapsmengde om en rekke temaer på Facebook. De tror at han bor i Thailand, men det er feil. Helt frem til han tok jobben på Scandic har han vært basert i Norge, men reist ofte til Thailand.

 

Restauranteier

Den nye manageren drev Lena Grill & Restaurant sammen med søsteren inntil de solgte til noen kinesere. Nå er det tyrkisk kebab-meny, sier han med et skjevt smil.

Det er fra denne tiden han har sin kjøkkenerfaring. Menyen på Lena var solid norsk husmannskost, akkurat som på Scandic.

Grumheten er utdannet tømrer, og har de siste årene livnært seg med snekkerjobber på Toten, for å legge seg opp penger og ha tid og råd til turer til Thailand.

 

Hissigpropper

– Hvordan er det å jobbe for Arve Lisland?

– Arve er en veldig ryddig type, og det er behagelig. Men vi er også begge noen hissigpropper, så det har vært noen utvekslinger pr telefon, sier totningen med en smil. 

Arve Lisland har vært sengeliggende grunnet problemer med overvekt, men han er nå i gang med opptrening.

– Hva blir dine oppgaver på Scandic?

– Jeg skal være kokk og manager.

 

Godt med kokker

Grumheten forteller at de har ansatt en kokk som har erfaring fra norsk kjøkken.

– I tillegg er Arves kone Pom en meget god kokk, og har en del norske retter hun lager aldeles perfekt.

Grumheten skal også tre til på kjøkkenet, så det blir godt med arbeidskraft på gjestenes vegne.

 

Mer hjemmelaget

– Hva blir din prioritet som manager?

– Det blir å videreføre Arves konsept fra da han drev Sailor Inn.

– Blir det samme meny?

– Det blir noen små endringer, men de rettene Sailor var kjent for, som for eksempel fårikål og kjøttsuppe, blir fortsatt å finne. Vi vil om mulig satse enda mer på hjemmelaget mat.

 

Snekkere fra Buriram

Totningen får ikke fullrost snekkerne, som jobbet i ett kjør for å få åpnet restauranten til deadline som Lisland satte til 1. oktober. Snekkerne er et team som Grumheten tok med fra Buriram. De snakker ikke et ord engelsk, så det har blitt mange telefonsamtaler. Grumheten var i Norge inntil en uke før åpningen, så han ble ofte vekket klokken 3 på natten av snekkerne som var rede til å begynne arbeidsdagen i Pattaya klokken 8 lokal tid. De var ikke helt klar over tidsforskjellen mellom Norge og Thailand. 

 

Hilsen fra Yingluck

Den nye manageren følger godt med på politikken i Thailand, men innser at han ikke kan være for aktiv. Det er imidlertid rødskjortene han identifiserer seg med, og de er som kjent sterke i Buriram. 

– Yingluck gratulerte meg med dagen i 2013, forteller han. Det gjorde at han mistet noen Facebook-venner. Han har stort sett mest kontakt med thaier, og blant dem er det ofte sterke meninger om politikk.

– Hvordan ser du på sjansene for ny valgseier for Pheu Thai i valget neste år?

– For å si det slik, hvis ikke Prayuth Chan-ocha er statsminister på denne tiden neste år så skal jeg gå på mine egne bein hjem til Buriram.

Den nåværende juntasjefen er som kjent tippet som en av kandidatene under valget, som er lovet avholdt 24. februar.

(© Thailands Tidende. Utgave 11/2018 – 1. november 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)