[ annonse ]
Her rett etter åpningen i 2009, foran det lille kontoret i Soi 12 ved Second Road i Pattaya. Her rett etter åpningen i 2009, foran det lille kontoret i Soi 12 ved Second Road i Pattaya. Foto: Dag A. Ekeberg
1. desember 2018

VIP Reiser legges ned

Skrevet av 
[ annonse ]

Etter snart ti års virksomhet legges det norske reisebyrået VIP Tour & Servicecenter  – tidligere VIP Reiser – i Pattaya ned. Endringer i markedet og folks motvilje mot å betale for råd er blant årsakene. De ansatte som ønsker det går over i jobb hos New Nordic Group.

 

1. august i fjor meldte vi at VIP Reiser var blitt oppkjøpt av New Nordic Group, og Tom Stenshavn var blitt ansatt som salgssjef der. Som ny daglig leder kom Dag Tore Skjøthaug. Han har nå oppgaven med å lede avviklingen av firmaet, før han fra nyttår av går over i en administrativ stilling hos New Nordic.

– Dette har vært den tyngste lavsesongen på 20 år, forteller han oss: – Markedet endrer seg og det er ikke lett å drive butikk lenger. Offisielle nettsider har blitt veldig mye bedre den senere tiden og våre kunder har blitt mye flinkere til å orientere seg på internett og bruke sider, ressurser og tjenester på nett.

Skjøthaug legger ikke skjul på at internett har tatt over mye av kundegrunnlaget.

– Internett og forumene på Facebook har overtatt mye av rådgivningen. Folk vil vel heller ha gratisråd enn å betale litt for å få ordentlig tradisjonell rådgivning, sier han.

 

Avslutter kundeforhold

Han forteller at VIP Tour & Servicecenter ikke tar flere oppdrag nå, men fokuserer på å avslutte de kundeforholdene de har på en ryddig måte. 1. januar er det slutt. Det sammenfaller med at leieavtalen på huset de har holdt til i, som nærmeste nabo til Sjømannskirken, også utløper, og det var også en brikke i beslutningsprosessen, får vi vite.

[ annonser ]

De som har pågående advokatsaker hos VIP Tour & Servicecenter vil bli videreført av advokaten samt anbefalt nye advokater. VIP Tour & Servicecenters advokat går også over i en stilling hos New Nordic Group. 

For øvrig sluttet VIP Tour & Servicecenter helt med å formidle reiser da de ble oppkjøpt av New Nordic, som har sitt eget reisebyrå i form av Asiaspesialisten.

 

Rik historie

For snart ti år siden, 1. september 2009, rapporterte Pattaya Tidende at det var kommet et nytt reisebyrå i byen. Det dreide seg om VIP Reiser, eid av Thai Tour Golf med Kåre Anmarkrud fra Kåres Partybar som grunnlegger.

De holdt til på et lite kontor i Soi 12, et steinkast fra baren, og det var Tom Stenshavn som var ansatt som leder.

Som rapportert da, tilbød byrået tradisjonelle reisemål, men også mer spesielle tilbud, som mc-turer, golfturer, Isan-tur, jungelsafari på Borneo og besøk i et thailandsk fengsel.

Stenshavn har vært intervjuet i Thailands Tidende flere ganger, i hovedsak som ekspert på visumspørsmål.

 

Nye veier i 2014

I oktober 2014 meldte vi at reisebyrået gikk nye veier. Det var trange tider for reisebyråer generelt, og VIP lanserte da PC-hjemmehjelp og et hjelpesenter hvor man kunne betale en årlig sum på 5000 baht for å ha fast tilgang på råd og hjelp. Sistnevnte fikk ikke stor nok medlemsmasse til å ta av som forretningsområde (se kommentar fra Stenshavn på neste side, red. anm.), men PC-hjemmehjelpen har gått jevnt og trutt siden, med et tillegg om tilbud om norske og andre TV-kanaler via IPTV. 

 

Nytt IT-firma

Disse tilbudene fortsetter i et eget firma som Ole Petter Løbak (45) starter i disse dager, etter å ha jobbet i VIP Reiser i fire år.

Han opplyser at navnet på firmaet blir ICT Care Thailand, og at de skal starte opp så raskt som mulig.

– Vi regner med å være i gang i starten av desember, hvis ikke før, sier han. – Jeg tar med både IPTV og IT-tjenester, og så skal vi jobbe med å få inn flere tjenester etterhvert.

Som vi skrev i et intervju med Løbak i fjor, så er det mange dataproblemer som dukker opp blant nordmenn i Pattaya – harddisker ryker, man glemmer passordet sitt, eller noen tar seg inn på e-postkontoen.

 

Avtale med 30 bileiere

Anmarkrud solgte i sin tid VIP Reiser videre til Oskar Jørgensen, via hans daværende firma Proff Norge, som sommeren 2015 solgt videre igjen til Tom Stenshavn med en partner. 

VIP Reiser hadde på den tiden fem thailandske medarbeidere, derav en thailandsk mann ved navn Panya, som har bodd mange år i Norge og snakker godt norsk. Hans jobb har blant annet vært å ta imot norske og andre skandinaviske kunder samt å koordinere transportbestillinger. VIP Reiser har hatt avtale med mer enn 30 bileiere for frakt av kunder rundt om i Thailand. Panya går nå over i reisebyråvirksomheten til New Nordic Group.

---------------------------------------------

 

Stenshavn: – Har vært en kamp

Tom Stenshavn sier at det har vært en kamp å drive reisebyrå i Pattaya. De lansert på et tidspunkt en betaltjeneste for rådgivning, men fant ut at de fleste foretrakk å få gratis råd på facebookgrupper.

 

– Hva tenker du om nedleggelsen? Det var jo du som bygde opp mesteparten av virksomheten, er det vemodig?

– Det er vel i utgangspunktet ikke så vemodig som jeg hadde trodd. Jo, jeg har jo bygget opp selskapet siden starten, men det har vært en kamp å få tak i kunder som var villige til å betale for slike tjenester vi tilbød.

Stenshavn legger til: – Jeg var utrolig sliten på slutten da jeg startet i New Nordic og hadde slitt med å holde selskapet gående økonomisk. Jeg klarte det alltid, men det tok på kreftene og det ble aldri noen store penger i det.

 

Fikk 50 medlemmer

– Vi skrev i 2015 om satsingen på et hjelpesenter for rådgivning som skulle koste medlemmene 5000 baht i året. Fikk den noe lang levetid?

– Hjelpesenteret fikk kun ca. 50 medlemmer og kunne ikke overleve. De fleste ønsket gratis info, og gikk på facebookgrupper for å finne svar. Der fant de 100 svar på hvert spørsmål, og feilet. De 50 vi hadde som medlemmer var mesteparten fra de som feilet etter å ha lest på forumer. Jeg tror fortsatt konseptet er bra, men dessverre tror de flest at gratissvar og forumsvar er bedre, noe det ikke er.

 

Nedlagte byråer

– New Nordic kjøpte opp Jarlsberg Travel og Wikstrøm Verden samtidig med VIP Reiser, som vi rapporterte i august i fjor. De to førstnevnte er også lagt ned, har vi fått vite. Hva var årsaken til det?

–  At New Nordic nå legger alle disse selskapene ned er egentlig en del av en utvikling vi ser både her i Pattaya, der disse tjenestene ikke lengre er ønsket av veldig mange, og andre steder der reisevirksomheten er i stadig forandring. Reiser er ting som må ut som et nytt konsept, og mer info om denne satsningen i New Nordic kommer nok snart.

– Dette nye konseptet, er det Kiwano Travel, som vi nevnte i en artikkelen i juni i år?

– Ja, det er Kiwano.

Om sin nåværende jobb sier Stenshavn: – Jeg er nå leder av alle salgskontorene i New Nordic, og de begynner det å bli mange av, samt mange nye som kommer på verdensbasis, så jeg reiser mye og har nok å gjøre.

(© Thailands Tidende. Utgave 12/2018 – 1. desember 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)