[ annonse ]
– Pass bør inndras Foto: Helge Heyerdahl
1. januar 2019

– Pass bør inndras

Skrevet av 
[ annonse ]

Sjømannskirken i Pattaya har de to siste årene hatt 900 sosialsaker og brukt 1400 timer på disse. Nordmenn med rus- og alkoholproblemer sendes hjem til Norge, men dukker opp igjen i Pattaya, til de pårørendes store fortvilelse. Langvarig medarbeider ved Sjømannskirken, Hans Konrad Nyvoll, ønsker at myndighetene i større grad skal inndra passene til de som er gjengangere.

 

– Mener du at det er nordmenn som ikke burde slå seg til her?

– Ja, personer med tunge psykiatriske diagnoser får fort problemer her nede, og det er ingen god behandling for slike ting her, ennå. En kar som har fått hjelp flere ganger, men kommer tilbake, har nå blitt fratatt passet, forteller Nyvoll. – Om det er fordi familien eller myndighetene har bedt om det vet jeg ikke. En annen kar er hjulpet hjem fire ganger, også på statens regning. Da burde det vært lovlig grunn til å kunne inndra passet. 

Han forteller videre:

– Plutselig kan det stå en vi har hjulpet på døren her, og har akkurat de samme problemene som før. De repeterende handlingene ovenfor de samme menneskene, det kan være slitsomt. Folk som er i en runddans, i en negativ spiral. Mennesker som ikke klarer å komme seg videre fra sin elendighet, det er det tungt å oppleve. 

 

Ikke flytt hit!

[ annonser ]

– Hva vil du si til en som vil flytte til Thailand for å komme seg unna problemene sine, tungsinn og kanskje også kemneren?

– Glem det. Glem å flytte hit. For det første så følger «nissen» med på lasset. Om man rømmer fra problemene sine, så blir de større her. Det er mindre hjelp å få her. Løs problemene hjemme først. Da har man god ballast, for om man må kikke seg over skulderen så får man aldri et godt liv. Det vil bare balle på seg.

 

Personvern

Diakonal medarbeider Nyvoll er klar over problemene med å inndra folks pass:

– Det er jo dette med bredere personvernlover som gjør at de aller fleste myndigheter og andre institusjoner står temmelig maktesløse når det gjelder å kunne frata en person passet. Det er ikke få ganger jeg har møtt frustrasjon hos pårørende familie pga. av dette. 

Når det gjelder Bangkok, sier Nyvoll at nordmenn der er mer businesspreget, og at de som bor der lever mest som de ville gjort i Norge.

– Her i Pattaya er det mer folk som lever et helt annet liv. Det er mange pensjonister og uføretrygdede, og noen som nok ikke burde ha bodd her, som lever et farlig liv, både helsemessig og mentalt.

 

Det er mulig å inndra pass

Passnekt er en mulighet det norske justisdepartementet har overfor personer som mange ganger har måttet bli hentet hjem fra utlandet på statens regning. Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet Hilde Steinfeld uttalte følgende til TV 2 i 2016: 

– Dette ses på som siste utvei og det benyttes sjeldent, for den enkelte så oppleves det som et stor inngripende å miste passe sitt.

Dette virkemiddelet blir lite benyttet i Norge, selv om målet er å beskytte pasienten mot seg selv.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2019 – 1. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)