[ annonse ]
Facebooksiden til Pollution Watch Thailand oppdateres hyppig. Facebooksiden til Pollution Watch Thailand oppdateres hyppig.
24. januar 2019

Faranger måler luftkvalitet anonymt

Skrevet av 
[ annonse ]

27. desember startet en gjeng med expats i Bangkok og Pattaya en facebookside ved navn Pollution Watch Thailand. Målet var å publisere målinger av luftkvalitet og forklare problemstillingene rundt dette. De mener at myndighetene tar feil på tre punkter.

 

Folkene bak siden Pollution Watch Thailand ønsker å være anonyme. Vi snakket med grunnleggeren, som sier at facebooksiden kan være negativ for turisme og business i området, og det er årsaken til at de ikke vil stå frem. Han understreker imidlertid at målet ikke er å drive med skremselspropaganda, kun saklig informasjon.

 

Han sier at myndighetene gjør tre feil i sammenheng med luftkvalitet i Thailand for tiden:

 

1. De opptrer som om dette kun er et Bangkok-problem.

2. De sier at årsaken i hovedsak er utslipp fra kjøretøyer, og

3. De sier at grensen for trygg luftkvalitet ligger på 50 mikrogram av såkalte PM2.5-partikler pr kubikkmeter luft. 

[ annonser ]

 

Grensen for trygg luft ifølge WHO-retningslinjer, er en AQI (Air Quality Index) på maks. 50. PM2.5-partikler inngår i denne indeksen, men hvis man måler kun PM2.5-artikler, så er grensen i henhold til mange lands myndigheter på 25. I USA er den på 35. 

 

LES OGSÅ: Doktor om luftkvaliteten: – Ikke nytt i år

LES OGSÅ: Luftkvalitet: Myndighetene kritiseres

 

PM2.5 er de minste partiklene som måles – med en diameter på maks 2,5 mikrometer, eller ca. 3 prosent av tykkelsen av et menneskehår. De er så små at de kan trenge inn i lunger og blodomløpet til mennesker. Forekomsten av PM2.5 er normalt omtrent like stor innendørs som utendørs, med mindre man forsegler dører og vinduer godt, og kjøper en avansert luftrenser (Air Purifyer).

 

I hele januar måned har det vært målt høye forekomster av slike partikler i luften i sentrale Thailand. Normalt er det Chiang Mai som har dette problemet i vintermånedene, men i år har det vært verre i Bangkok og omliggende strøk, inkludert området rundt Pattaya.

 

Den dagen facebooksiden ble startet, tok de bilder fra Pratamnak Hill, og det sto å lese at øyene utenfor Pattaya ikke var synlige grunnet luftkvaliteten. 

 

I går bedret luftkvaliteten seg betraktelig, og mange expats, som også har gått til anskaffelse av denne måleren, rapporterte gode verdier på Facebook.

 

Sjekk luftkvalitet: World Air Quality Index Project Team

Sjekk luftkvalitet: Pollution Control Department of Thailand

 

Det er ikke nødvendigvis kun Thailands skyld at det er dårlig luft her, satellittmålinger viser at en luftstrøm fra nordøst har tatt med seg forurenset luft hit helt fra Kina og Vietnam.

 

Uansett er det industriområder i Thailand som virker å være rammet. Både Rayong og Laem Chabang har hatt høye verdier. Isan har generelt sett hatt mye renere luft i januar.

 

Denne facebooksiden legger ikke all skylda på biltrafikken. Tvert imot mener de at brenning av søppel og åkre er hovedårsaken til problemene. Det er tilnærmet null kildesortering i Thailand, og det brukes masse plastikk, så plastikk brennes i søppelbranner hele tiden – små og store. Når det gjelder landbrukssektoren, så er både områder med ris og sukkerrør utsatt for brenning etter innhøsting. De som dyrker sukkerrør brenner ofte både før og etter innhøsting, skriver de.

 

Hovedgrunnen til at dårlig luft blir liggende stille over storbyer, er statiske høytrykkssystemer med termisk inversjon – som vil si at det er et lag med varmere luft som ligger oppå den kjøligere og holder forurensningen i sjakk slik at den ikke får sluppet opp i atmosfæren, slik som normalt skjer.

 

En av de siste meldingene var fra en skole i Pattaya. Der målte de en AQI på 165, men ingen av skoleelevene hadde munnbind, sto det å lese.

 

For øvrig må det spesielle munnbind til for å behjelpe de minste partiklene. Munnbind rapporteres å være utsolgt i Bangkok.

 

Vi har sett målinger på over 200 rapportert både på denne facebooksiden og hos privatpersoner de siste ukene.

(© Thailands Tidende 24. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)