[ annonse ]
Dr. Suphakit Wechphanich forklarer hvordan forhold i atmosfæren skaper dårlig luft på bakkenivå. Dr. Suphakit Wechphanich forklarer hvordan forhold i atmosfæren skaper dårlig luft på bakkenivå. Foto: Dag A. Ekeberg
24. januar 2019

Doktor om luftkvaliteten: – Ikke nytt i år

Skrevet av 
[ annonse ]

De siste fem vintrene har det vært tidvis høye målinger av såkalte PM2.5-partikler i Bangkok med omegn, men det er først i år media er blitt interessert i saken. Det forteller sjefen for Health Promotion Center hos Bangkok Hospital Pattaya, Dr. Suphakit Wechphanich.

 

Han sier at turister ikke skal være engstelige for å reise til Thailand grunnet luftkvaliteten, men folk som har lungesykdommer eller astma skal vite at hvis luftkvalitetsindeksen (AQI) overstiger 100, så kan det bli ukomfortabelt, og man kan vurdere å holde seg innendørs eller kjøpe et munnbind av god kvalitet.

 

Når det gjelder munnbind, så ber doktoren folk ta med seg dette hjemmefra, da lagrene for munnbind er tomme i Thailand.

 

LES OGSÅ: Faranger måler luftkvalitet anonymt

LES OGSÅ: Luftkvalitet: Myndighetene kritiseres

 

[ annonser ]

– Normalt er det jo Chiang Mai som figurerer i nyhetene vinterstid mht. dårlig luftkvalitet, hva har skjedd?

– Det er i år mye mindre avbrenning enn før i Myanmar. Derfor har Chiang Mai i år bedre tall enn f.eks. Bangkok.

 

– Hva er en trygg grense for luftkvalitet når det gjelder de minste partiklene, PM2.5?

– I Thailand er den definert som under 50 mikrogram pr kubikkmeter. I USA er grensen 35 mens mange andre land i Vesten har satt den til 25. Her i Asia varierer det, og noen land har også høyere grenser enn Thailand.

 

Doktor Suphakit ønsker å bringe litt balanse inn i nyhetsdekningen. Han sier at man ved f.eks. grilling av mat får i seg større mengder partikler enn det som måles i disse dager i Bangkok. Sigarettrøyking er naturlig nok også mye mer skadelig enn dårlig luftkvalitet generelt. 

 

Folk som kommer til Thailand på turistbasis skal ikke bekymre seg for dårlig luftkvalitet, men doktoren sier at det har vært undersøkelser som antyder at permanent opphold med dårlig luftkvalitet kan føre til lungekreft. Han sier imidlertid at det ulike undersøkelser har hatt ulike konklusjoner om dette.

 

Han sier at det er avbrenning som er den største årsaken til dårlig luftkvalitet. Myndighetene estimerer at 59 prosent stammer fra denne aktiviteten, som inkluderer tobakksrøyk, men også brenning av søppel og avbrenning av landbruksarealer.

 

Det som har skjedd de siste årene er ikke at nødvendigvis at det er blitt mer dårlig luft i Thailand, men at det har vært en endring i luftstrømmene i atmosfæren, slik at man får flere statiske høytrykkssystemer med termisk inversjon. Det vil si at det er et lag med varmere luft som ligger oppå den kjøligere og holder forurensningen i sjakk slik at den ikke får sluppet opp i atmosfæren, slik som normalt skjer.

(© Thailands Tidende 24. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)