[ annonse ]
Vår leser skal ta turen hit til immigrasjonskontoret i Pattaya (bildet), etter at han fikk avslag i Hua Hin. Vår leser skal ta turen hit til immigrasjonskontoret i Pattaya (bildet), etter at han fikk avslag i Hua Hin. Foto: LOR
26. januar 2019

Ble nektet årsvisum med 11 bankutskrifter

Skrevet av 
[ annonse ]

Norske Johnny Johnsen måtte gå med uforrettet sak fra immigrasjonskontoret i Hua Hin. Han kunne fremvise kun 11 måneders bankutskrifter, men kravet er nå 12 måneder for å få fornyet årsvisum. Johnsen ville teste ut denne veien til visum, siden den norske ambassaden har sådd tvil om hvor lenge de vil fortsette å utstede bekreftelse på inntekt.

 

Den nye sjefen for immigrasjonsvesenet, den mye omtalte «Big Joke» (Surachate Hakparn), har presisert at det i 2019 skal utvises skjønn på dette området, siden bestemmelsen er ny, men den meldingen var tydeligvis ikke nådd frem til den kvinnelige saksbehandleren i Hua Hin.

 

For mange nasjonaliteter er dette nå måten å få årsvisum på, alternativt vise frem et bankinnskudd over tre måneder på 800.000 i en thailandsk bank. Men nordmenn har fortsatt muligheten til å benytte seg av en bekreftelse på inntekt fra norsk ambassade eller konsulat.

 

Ambassaden har imidlertid sådd tvil om de vil fortsette med dette tilbudet, ifølge vår artikkel fra 1. november 2018. I en artikkel 1. desember sier imidlertid den nye ambassadøren Kjersti Rødsmoen at hun mener at en eventuell slutt på å gi bekreftelse på inntekt bør bekjentgjøres i god tid i forveien.

 

LES: Norges ambassade gjennomgår prosedyrer

[ annonser ]

LES: Mye nytt fra ambassaden

 

Johnsen forteller oss at han til uken skal ta turen til Pattaya for å få bekreftelse på inntekt på konsulatet, og søke om årsvisum i Pattaya.

 

Han forteller om opplevelsen:

– Jeg tok meg først en tur til banken, for mitt vedkommende Bangkok Bank. Der bad jeg om å få en skriftlig dokumentasjon på mine månedlige overføringer fra NAV, altså utbetalingene av min pensjon. Det ordnet de mot et gebyr på 100 baht.

 

Om besøket på immigrasjonskontoret, sier han:

– På Immigration var de kun interessert i utbetalinger som var gjort etter datoen for oppstart av mitt gjeldende visum. Mitt visum var utstedt 2. mars 2018. Så det ble 11 utbetalinger. Men det var damen hos Immigration ikke fornøyd med, hun måtte ha 12 stykker.

 

Årsaken til at Johnsen var tidlig ute med søknad om fornyelse er at passet hans snart utløper på dato:

– Den 12. utbetalingen kommer 20. februar. Problemet mitt er at da er det ikke 1,5 års gyldighetstid igjen på passet mitt. Hvilket betyr at jeg må fornye passet først.  Derfor ønsket jeg å fornye visumet en måned før utløpsdato.  

 

Han forsøkte å argumentere overfor saksbehandlere:

– Mine 11 utbetalinger utgjorde mer enn tre ganger minstebeløpet, men det betydde ikke noe, sier Johnsen oppgitt.

 

Han ble gjort oppmerksom på at et innskudd på 800.000 baht var en mulighet, likeledes en bekreftelse på pensjon fra ambassaden i Bangkok.

 

– Så du fikk altså ikke noe visum?

– Jeg fikk ikke noe visum nei, men det ordner seg nok.

 

Johnsen fortsetter:

– Jeg har skattet for 2,8 millioner baht til Thailand dette året, penger som er overført fra Norge, og betalt ca. 500.000 baht i skatt, likevel var dette altså ikke nok.

 

– Nordmenn pleier vel å få sin inntekt bekreftet med et brev fra ambassaden, og bruker dette når de søker fornyet årsvisum. Men du har altså ikke valgt den løsningen?

– Dette var det nye systemet  som jeg ble orientert om og som jeg ville prøve. Men jeg reiser til Pattaya i neste uke for å få ut det brevet. 

 

Johnsen har også en annen grunn til at han vil varsle om denne saken. Han tenker på nordmenn som bor i Thailand men som tilbringer sommermånedene i Norge.

– Et oppfølgingsspørsmål fra min side blir da, hva om jeg ønsket å ta ut to utbetalinger til Norge? I og med at de var såpass strenge på dette, tenkte jeg at dette må jo være greit å vite for andre som kan havne oppi samme situasjon. 

 

Johnsen er gift med thailandsk kone. De har et barn på åtte år. Han har meldt flytting til Thailand.

(© Thailands Tidende 26. januar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)