[ annonse ]
Bjarne Olsen - selvlært ekspert på pumper. Bjarne Olsen - selvlært ekspert på pumper. Foto: Privat
10. februar 2019

Bygger bassenger, gir gratis råd... og får kjeft på Facebook

Skrevet av 
[ annonse ]

Bjarne Olsen er en grundig fyr. Han studerte svømmebasseng i to år før han bygde sitt eget. Det ble så vellykket at han like godt startet bassengfirma. Hølendingen sier at regulære facebookannonser ikke fungerer lenger. Han har markedsført seg litt via facebookgrupper, og fått kjeft for det. Men han forsøker å gi tilbake ved å gi gratis råd til de som spør. – Målet er å ha en sikker inntekt, sier shipfitteren, som sa opp en solid jobb i USA for å bo og bygge svømmebassenger i Sakon Nakhon.

 

Bjarne Olsen (53) fra Løken i Høland (Akershus) bor i Sakon Nakhon og driver firmaet Sakon Swimming Pool sammen med kona.

Han jobbet på Aker-eide Philadelphia Shipyard i USA i sju år. Der var han «shipfitter», som dreier seg om sveising og montering av utstyr på båter.

 

– Da jeg fikk nok av reiseveien, og følte det tære på helsa, så hadde jeg valget om å finne ny jobb i Norge, eller prøve meg her i Thailand.

 

– Hvor lenge har du reist til Thailand? Når giftet du deg? Når bygde du huset?

Jeg gifta meg med den første og beste jeg fant for 14 år siden. Huset ble bygget for ca. 12 år siden.

[ annonser ]

Ekteparet Olsen

LANDLIG: Ekteparet Olsen utenfor huset i Sakon Nakhon. (Foto: Privat)

 

Noe å bli rik av?

Olsen så opp jobben i Philadelphia Shipyard og har verken trygd eller pensjon å leve av.

 

– Du er altså avhengig av å tjene til livets opphold for familien via bassengfirmaet. Er dette noe å bli rik av?

– Stemmer, jeg lever kun av de pengene jeg tjener her og har innsett at jeg aldri kommer til å bli rik. Det viktigste for meg er å gjøre ting riktig. Jobbe målbevisst, være ærlig, levere kvalitet, og prøve å ha priser som er «riktige».

 

Han konkluderer: – Lykkes jeg med dette vil jobbene komme og jeg vil da ha det som er viktigst. En «sikker inntekt».

 

Det første bassenget

Han forteller om starten: –  Siden jeg bygde mitt eget basseng for ni år siden så ville jeg så gjerne bygge minst ett til, og lekte med tanken om å starte bassengfirma.

 

– Hva var det som gjorde at du fikk lyst til å bygge flere bassenger? Var det første prosjektet spesielt vellykket og smertefritt?

– Smertefritt og veldig vellykket var det vel ikke, men sluttresultatet ble ganske bra. Dette var noe jeg leste meg opp på i to år før jeg bygde og følte jeg hadde såpass mye kunnskap om svømmebasseng at jeg hadde noe å bidra med. 

 

Han legger til: – De firmaene jeg var i kontakt med da jeg selv skulle bygge var jeg ikke imponert over og mente at her har jeg en sjans å gjøre det bedre.

 

De første kundene

– De første månedene ble det en del renovasjon og småjobber. Så traff jeg han Tore fra Trøgstad på Home Pro, han kjente meg igjen fra min Youtube video. Derfra tok det kort tid til han bestilte det første bassenget.

 

– Kunde nr. to kom få dager etter. Det var David fra Australia. Under bestillingsprosessen spurte han meg hvor mange basseng vi hadde bygd. Jeg lyver jo aldri så jeg sa NULL, bortsett fra mitt eget, og nå snart Tore sitt basseng… Han flirte og måpte litt, men bestilt likevel.

 

–  Derfra har vi så å si gått fra jobb til jobb. Det har blitt noen gjerder, garasjer, terrasser, ombygging av pumperom, og mange svømmebasseng. Vi er nå på vårt 24. basseng.

 

Olsen forteller at firmaet i løpet av årene har bygd egne støpeformer som sikrer kvaliteten på det de gjør.

– Dette er vi litt stolt av, siden vi ikke kan se noen andre som har dette.

 

De har nettopp investert i en lastebil til halvannen million baht, for å kunne ta oppdrag lenger unna hjemstedet.

BASSENGTEKNIKK: Slik ser det når man lager svømmebasseng. (Foto: Privat)

 

Facebook var bedre før

– Min markedsføring har stort det vært facebookannonser. Det fungerte glimrende de første to årene, men nå er det nesten ikke respons å få. Heldigvis er vi blitt litt «kjent» og henvendelsene kommer allikevel.

 

– Hva slags annonser er det du snakker om?

– Facebook-annonsering er betalte annonser. For 3–4 år siden fungerte det bedre fordi det var ganske nytt og konkurransen mye mindre. Google-annonsering har jeg ikke prøvd veldig mye, men har funnet ut at det er dyrt.

 

– Hva med facebookgrupper?

– Facebookgrupper er et bra alternativ. Jeg har tidligere sagt at det å reklamere i disse gruppene har liten verdi. Dette er nok ikke helt sant. Reklame er jo å gjøre seg synlig og kjent. Så vanlige innlegg som har interesse for folk er kanskje det beste.

 

Han utdyper: – Dessverre så er det blitt en balansegang mellom vanlige innlegg og reklame og du kan være trygg på at noen påstår at du reklamerer, og reklamer er jo en styggedom og må kontrolleres og begrenses. Dette gjelder selvsagt ikke alle grupper og de engelskspråklige er nok «litt rundere i kantene»

 

– Så en balansegang er ikke bra?

– Jeg mener at det blir vanskelig å poste når det alltid er noen som roper reklame uansett hva man poster. dermed må man være forsiktig med mengde, firmanavn osv... men uansett hva jeg skriver om dette så blir det oppfattet negativt, så man må være forsiktig med hva man sier. Er jo viktig å bli oppfattet positiv og hjelpsom

 

Han legger til:

– Nå driver jeg jo stort sett kun med svømmebasseng, og det begrenser seg også litt hvor mange innlegg man kan lage på det å bygge basseng. Det er jo ikke lurt å spamme gruppene heller.

Ekteparet Olsen

BESTEFORELDRE: Bjarne Olsen er nettopp blitt bestefar. (Foto: Privat)

 

Vanlige feil

Olsen forsøker altså å være hjelpsom og gi råd til folk som spør på Facebook. Han var i samme situasjon da han bygde basseng til seg selv første gang, og har stor forståelse for lysten til å bygge basseng.

– Jeg forteller dem hvilke feller de fleste går i. Om de da bruker meg som leverandør på filter, pumper, lys osv så er det jo mulig å få noe igjen for dette også.

 

– Har du noen flere vanlige feller å berette om?

– Feil en selvbygger ofte gjør er mange, men waterstop, egne rørgjennomføringer og feil lim på plastkoplinger er de som er vanskeligst å finne ut av selv. 

 

Han fortsetter: – Så er det de som kjøper pumper, filter osv. på den lokale byggevareforretningen, og dette holder sjelden lang tid. Jeg har en kunde som nylig bestilte nytt pumperom av meg. Den ene pumpa hans er 3 måneder gammel, kjøpt på den lokale byggevaren. Pumpa jeg engang kjøpte på Global holdt 2 måneder.

 

Var aggressiv og klaget mye

Olsen sier at denne jobben har forandret ham mye, spesielt hvordan han oppfører seg i Thailand og hvordan han behandler arbeiderne sine og stressnivået sitt.

 

– Kan du utdype dette? Hvordan behandlet du arbeiderne i starten, sammenlignet med nå?

– I starten var jeg stresset, fort aggressiv, og klaget mye. Det var nok også mere å ta tak i da enn det er nå. Jeg har de samme arbeiderne og vi kjenner hverandre mye bedre nå. Vi kan jobben vi gjør bedre også.

 

Han legger til: – Men det viktigste er nok holdningen min om at ting tar tid. Jeg har måttet godta at de har sine ting å gjøre. Når man har det travelt kan begravelser, Tam Boon og turer i banken som kan ta tre dager være utfordrende å godta.

 

Vil helst ha expat-kunder

Olsen har hatt noen thailandske kunder, men de har ikke vært uproblematiske, som han sier.

 

– Kan du utdype dette? Krangler de på pris? Er de trege til å betale? 

– Trege betalere kommer fra alle land og har aldri vert et problem for meg, men thaiene vil helst ha litt mere rabatter. Problemet er mest at thaiene ikke vedlikeholder bassenget etter at det er ferdig, og dermed får problemer med filter, PH osv. Det å forklare dette for dem har noen ganger vært vanskelig. Dette kommer nok an på evnen til kommunikasjon og viljen.

 

– Vil du kanskje heretter ta kun expats som kunder?

– Jeg vil aller helst ha expats som kunder, ja. Det er jo her vi har det store fortrinnet. Vi kan snakke sammen, og ting er mye lettere å forklare både for dem og meg.

 

Den typiske kunden er en farang med litt fartstid i Thailand.

– De har gjerne vært igjennom et husprosjekt som ikke alltid har gått på skinner, så lista ligger ikke så høyt. Med litt kommunikasjon underveis å vil jeg påstå at vi gjør det fleste kunder fornøyde.

 

En del problemer med thaier...

– Jeg har seks menn i jobb og ingen snakker engelsk. Jeg burde vel lært meg å snakke godt thai, sier Olsen.

 

Han har nemlig ikke lenger med seg kona på jobb. Hun er blitt hjemmeværende med barnebarn.

– Tenåringsforeldre her kan lite annet enn Facebook, sier Olsen med et skjevt smil.

 

Han sier at han nok ikke forandret sitt syn på thaier til noe mere positivt, men har innsett at det er mye han aldri vil forstå.

– Hvordan er ditt syn på thaier?

– Dette er et farlig emne å gå inn på og det er veldig lett å mene noe negativt om thaier. Egoisme, likegyldighet, renslighet, evne til å holde ting ryddig eller systematisk, det å holde tiden, lite lojale... Dette er ting jeg innser at jeg aldri kommer til å forstå meg på, men dette kommer vel fra oppvekst, utdannelse osv. Det som er vanskeligst å forstå, er manglende vilje til å prøve å gjøre disse tingene bedre eller lære av egne feil.

 

Når det gjelder kommunikasjon sier Olsen:

– En ting jeg har skjønt er at thaier er veldig dårlige på kommunikasjon. Selv seg imellom er det sjokkerende mange misforståelser, og er ofte grunnen til at vi faranger reagerer på ting.

 

Han er rask til å legge til: – Dette gjelder selvsagt ikke alle og landet er nok fullt av unntak. Men det er nå fortsatt min generelle oppfatning.  På den positive siden er det litt vanskeligere, men jeg har alltid sagt at jeg beundrer deres enkle levemåte. De trenger jo nesten ikke penger for å overleve, og alt utenfor døra er spiselig.

 

Reiser gjerne 30 mil

– Pr i dag har vi bestilling på fem basseng. Det ene er 60 mil unna og det er nok i lengste laget, men siden han er en sambygding fra Norge så vil jeg svært gjerne hjelpe han.

 

– Hvor langt vil du normalt reise?

– Klarer vi å holde oss innen 30 mil fra Sakon Nakhon så er det bra. Men dette kommer litt an på tilgang til jobb og størrelsen på prosjektet.

(© Thailands Tidende 10. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)