[ annonse ]
Det er enkelt å finne vestlig mat i Thailand. Men den er også dyrere enn i mange andre land i regionen. Det er enkelt å finne vestlig mat i Thailand. Men den er også dyrere enn i mange andre land i regionen. Foto: Terje Engø
25. februar 2019

Thailand er fortsatt billig – men andre land er billigere

Skrevet av 
[ annonse ]

Dårlig kronekurs har ødelagt mye kjøpekraft for nordmenn i Thailand. Men er det noe billigere og bedre i andre land i regionen? Det kommer helt an på hvordan du lever, og hva slags varer som er viktig for deg. Drikker og røyker du? Spiser på bedre restauranter? Disse tingene er helt avgjørende for hvor det er rimeligst å bo.

 

I denne artikkelen ser vi på kostnader til mat, drikke, drosje, husleie og elektrisitet. Dette er utgifter som varierer mye fra person til person, ikke minst mat og drikke. Spiser du mye på restaurant er det det viktig å velge et land hvor det er rimelig. Lager du mye mat hjemme må du sjekke hvilke land varer som brød, kjøtt, kylling, vann, poteter, ris og grønnsaker er rimelig.

 

I prissammenligningen har vi sammenlignet Thailand med fem land i regionen samt Norge. Tallene er hentet fra nettstedet numbeo.com. Det er priser rapportert av tusener av utlendinger bosatt i de ulike land, og er i realiteten et snitt for de siste 18 måneder. 

 

Priser

Prissammenligning for produkter og tjenester i norske kroner (NOK). Snittpriser siste 18 måneder. (Kilde: numbeo.com)

 

[ annonser ]

Er restaurantprisene viktige for deg kan du legge merke til at en enkel rett på en liten billig restaurant er priset til 16,50 kroner i Thailand, og 15,00 kroner i Vietnam. Veldig liten forskjell.

 

Vil du derimot spise på en mer ordinær mellomklasse restaurant kommer Filipinene rimeligst ut med en pris på 123,50 kroner for tre retter for to personer, mot 165,50 kroner i Thailand. Litt større forskjell.

 

For mange er det viktig med øl eller vin til maten. Bare Singapore og Malaysia har dyrere vin enn Thailand.

 

I Vietnam er prisen på lokalt fatøl cirka en tredjedel av prisen i Thailand. Vin er også mye rimeligere. Det samme er sigaretter som er nesten fire ganger så dyrt i Thailand om en velger et kjent merke som Marlboro.

 

Så med andre ord, er restauranter, alkohol og sigaretter det viktigste, er det god grunn til å flytte fra Thailand.

 

Priser

Indeks over levekostnader i ulike land i 2018. Tabellen viser at Bermuda er verdens dyreste. Indeksene er basert på et utgangspunkt hvor New York er gitt verdi 100. (Kilde Numbeo.com)

 

I Thailand er det mer vanlig å handle mat på moderne supermarkeder enn for eksempel er i Vietnam eller Kambodsja. De moderne supermarkedene i Thailand er ikke rimelige. De selger på kvalitet og presentasjon og har gjerne spesialtilpassede tilbud for utlendinger. 

 

I Vietnam handles mat i mye større grad i forretninger med begrenset utvalg. Grønnsaker, kjøtt og fisk handles gjerne på tradisjonelle markeder. Dette finner mange sjarmerende, andre finner det tidkrevende og vanskelig siden varene ofte ikke er priset. Det er heller ikke like hyggelig å handle på tradisjonelle markeder i regntiden.

 

Priser

I Vietnam er det billig å leve, men en må gi avkall på noen vestlige standarder. Her selges imidlertid norsk laks på et tradisjonelt marked i Saigon. (Foto Terje Engø)

 

I matvareprisene i tabellen skilles det ikke etter type sted maten er handlet. Prisene for Thailand er derfor sannsynligvis litt for høye, siden en del er kjøpt i dyre supermarkeder og ikke på rimelige tradisjonelle markeder.

 

Mange erfarne expats i Pattaya truer med å flytte til Sihanoukville når det er noe de irriterer seg over. Men er det noe bedre der?

Ofte fremheves Kambodsja som et godt alternativ til Thailand. Men dette landet er i rask utvikling til å bli kontrollert av kinesiske interessenter. Kinesiske selskaper har kjøpt store landområder og dominerer nå turismen på steder som Sihanoukville. Et godt tips er: Besøk byen før du flytter dit!

 

Er det viktig med lave boligutgifter er det Filippinene som utpeker seg som rimeligst.

Der er gjennomsnittlig månedsleie for en ettroms leilighet utenfor bysentrum 1246 kroner mot 2308 i Thailand. Tilsvarende for en treromsleilighet er 2564 kroner mot 5703 kroner. Husk at dette er gjennomsnittlige priser.

 

Mange mener thailandske visumregler blir stadig vanskeligere. Det stemmer nok for de som ikke har nødvendig kapital til å ha stående på konto.

Det er likevel ikke slik at det nødvendigvis er verken enklere regler for å få visum eller mindre krav til økonomi, vandel og helse i alle andre land. Foreløpig er kambodsjanske regler relativt enkel. Men vil det vare?

 

Under hva slags forhold vil du bo? Vietnam er generelt litt rimeligere enn Thailand. Filippinene er enda rimeligere. I tabellen med indekser over ulike levekostnader har Numbeo tatt utgangspunkt i New York. Kostnadene der er satt til 100, og så viser indeksene hvor mye rimeligere eller dyrere et land er enn New York.

 

I disse indeksene inngår heller ikke kvalitet på varer og tjenester. I Thailand er det stor forskjell i pris på importert australsk kjøtt og lokalt kjøtt.

 

Det samme er tilfelle i andre land. Det er nok også slik at de i prisene for Thailand ligger et større konsum av importerte produkter kjøpt på relativt dyre butikker, sammenlignet med Kambodsja og Vietnam hvor tilbudet av slike produkter er mer begrenset.

 

TT sin konklusjon er at Thailand fortsatt er et rimelig land å bo i sammenlignet med Norge. Men husk at det kommer utgifter til forsikring og helse i tillegg. Disse kan for en del eldre personer forandre tallene en hel del.

 

Samtidig må det påpekes at for personer med høyt forbruk av alkohol og tobakksprodukter, er det fordelaktig å bo i Thailand sammenlignet med Norge. Men enda mer fordelaktig er det om en bor i for eksempel Vietnam, Kambodsja eller Filippinene. 

(© Thailands Tidende 25. februar 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)