[ annonse ]
12 av de mest populære insektartene i Thailand. 12 av de mest populære insektartene i Thailand. Foto: Terje Engø/Magasinet Reisefot
22. juni 2021

Hvor mange av disse 12 insektene har du spist?

[ annonse ]

Her har du en guide til de viktigste insektene du kan spise i Thailand og andre sørøst-asiatiske land.

 

SKREVET AV: Terje Engø, Magasinet Reisefot

Magasinet Reisefot

 

Insekter er en naturlig del av det thailandske kostholdet. Mange ser med forundring på de mange insektene som selges på markeder og langs gater. Noen rynker på nesen, andre vil gjerne smake. 

 

Mange av insektene er en delikatesse. Og det er slett ikke billig mat. Det omsettes insekter for flere milliarder kroner årlig i Thailand. Insekter blir produsert av insektfarmere, de importeres fra nabolandene, og ikke minst er det å fange spiselige insekter er både gøy og viktig matauk på landsbygda.

 

[ annonser ]

Nederst i artikkelen ser du omtale av 12 insekttyper. 

 

Jordsirissene er blant de mer spesielle. De lever av røtter og annet biologisk avfall i fuktige områder. Når risen er høstet graver enorme mengder av jordsirisser små tuneller, spiser rester av risplanter, og formerer seg raskt. Når eggene er klekket og jordsirissene er store nok til å spises, er det om å finne stedene hvor de trives. Det skal helst være så bløtt at jordsirissene må svømme i tunellene de lager nede i myren.

 

Når et slikt sted er funnet graves det litt i overflaten. Deretter vil kvinner, menn og barn, med smil om munnen, synge, hoppe og danse i søla. Det jager jordsirissene opp fra jorden. Er det rikt med jordsirisser kan det komme enorme mengder opp. Disse fylles i flettede kurver, tas med hjem og vaskes godt før de stekes i en wok. Jordsirisser regnes som ett av de beste insektene.

 

Ser du mennesker ute på en åker som står og hopper i små grupper. Ta turen ut og så på det som foregår.

 

Jordsirisser kan også fanges ved hjelp av lys. Parringslystne hanner kan fly langt av sted for og finne en hunn som den kan dele sine gener med. Når de flyver, lar de seg lokke av fluorscent lys. I begynnelsen av regntiden er det ikke bare jordsirisser, men også mange andre insekter som parer seg.

 

Det er flere typer sirisser som spises. Jordsirissene kjennetegnes ved at de har to store klør de kan skrape og skufle til siden jord med. De vanlige sirissene ser ut som brune, noen ganget nesten sorte litt korte gresshopper. Sirisser og gresshopper er de insektene det spises mest av. Det aller meste av disse kommer fra bønder som i tillegg til å dyrke ris gjerne har en del innhegninger hvor de fôrer opp sirisser eller gresshopper.

 

Thailands Tidende

Slike boder har alle thailandsfarere sett. Men har du handlet? (Foto: Terje Engø)

 

I reiseguider er det ikke uvanlig å lese at thailendere spiser kakerlakker. Det stemmer ikke.

 

I verden spises det rundt 500 forskjellige arter insekter. Selv om thailenderne har stor appetitt på mye av det som kryper og flyr, er det mexicanerne som har den mest omfattende menyen. De spiser rundt 200 arter, et femtitalls mer enn thailenderne. Ikke noe sted spises kakerlakker.

 

De store flate brune billene som ofte blir forvekslet med kakerlakker er vannskorpion, rovinsekter som lever i vann. De har skarpe kraftige gripeklør og kan forårsake ubehagelige smertefulle bitt. Når de skal pare seg svermer de og kan bli fanget nesten hvor som helst. Normalt fanges de i vann.

 

De mest populære insektene i Thailand er som nevnt jordsirisser, sirisser, gresshopper, teger, sikader, skorpioner, maur og mauregg/larver, bilarver, vannkalver, vannskorpioner, øyenstikkere, sommerfugllarver, nesehornbiller, tordivler, bambuslarver og termitter. Å nevne alle er umulig, og innenfor hver gruppe finnes det ofte flere spiselige arter.

 

Thailands Tidende

På insektjakt i rismarkene. (Foto: Terje Engø)

 

Insektene er rikere på både energi og protein enn tradisjonelle proteinkilder som kylling og fisk. 

 

Noen, spesielt larver og insektegg, har et høyt innhold av viktige næringsstoffer.  Nå deles det ut ris hvis det er matmangel. En skal ikke gå så mange tiårene tilbake, før insektene ofte reddet mange fattige mennesker fra både matmangel og feilernæring. Risen fra forrige avling var spist eller solgt lenge før neste avling. Regntiden skal vare en stund før fisk og reker sprer seg med elvevann innover rismarkene.

 

Men regntiden bringer ikke bare mulighet til å plante nye avlinger. Straks de første regnskyllene feier over det tørre, brunsvidde landskapet begynner insekter å sverme. Termittene kom ut av oppspist treverk. Sommerfuglene legger sine egg på friske grønne skudd, og larvene spiser seg store og kraftige i løpet av et par døgn. Sirissene begynner å synge etter å ha ligget nærmest i dvale i den tørre matfattige årstiden. I mørket kommer skorpionene ut av sine mørke huler for å jakte på byttedyr. Plutselig er det insekter over alt. Det myldrer av proteinrike delikatesser.

 

Mange bønder setter ut mat til den røde dronningmauren som lever i trær. Den voksne mauren brukes til syrne supper med. Egg og larver er søte i smaken og ettertraktet snacks. Derfor settes det ut bøtter og gryter med mat til mauren. De formerer seg og limer sammen blader til store bol. Mauregg er en delikatesse de fleste vil like – også faranger.

 

Enten det er vannskorpion, vanlige sorte skorpioner, termitter eller biller er eggbærende hunner de mest ettertraktede. Eggene i de fleste insekter er ikke bare næringsrike, men også søte i smak. Mange steder vil du se at samme type insekt kan ha to ulike priser. Det er som regel drektige hunner som koster mest. En drektig vannskorpion er nydelig mat, en mager hann smaker vondt. Hannene brukes primært som smakstilsetning i forskjellige matretter.

 

Thailands Tidende

Under ser du omtale av disse 12 artene. (Foto: Terje Engø)

 

1. Kjempesirisser (Jingrit)

Riv av vinger og legger og spis resten. Smaken er mild. Kjempesirisser fanges vilt til eget forbruk. Det meste som selges fra boder og markeder er fra oppdrett.

Gode hvis de er helt nystekte. Da er de sprø og smaken fin. Unngå kjempesirisser hvis de ikke er nystekte. Da er de seige og setter seg fast i tennene.

 

2. Jordsiriss (Meng son)

Disse underlige småkrypene lever i fuktig jord. Helst steder det sjelden eller aldri tørker ut. Det meste av livet lever de nede i jorden hvor de graver små tuneller på jakt etter råtnende bildemateriale. Når lystene tar over i paringstiden kan hannene fly nesten en hel mil i jakt på en hunn. De er også dyktige svømmere.

Knasende gode insekter med mild nøttesmak. Er de fulle av egg er de uten tvil en delikatesse. Men som for alle andre insekter gjelder regelen om at de bør være nystekte

 

3. Sort skorpion (Meng Bpawng)

Mange synes det ser skummelt ut når det serveres skorpion. Men stekingen ødelegger den i utgangspunktet ufarlige giften. Skorpionen er en nær slektning av krepsdyrene. Den fanges i rismarkene i mørke, helst etter et kraftig regnskyll. Da er den ute på jakt. De sorte skogsskorpionene kan bli 15-16 centimeter lange og 20 år gamle.

Sprøstekt skorpion er en godt. En skorpion som er full av egg er en nytelse. Smaken minner om skalldyr, men mangler saltsmaken. Litt hardt å tygge klørne, men de kan like gjerne kastes.

 

4. Vannkalv (Meng tabtao)

Vannkalvene er rovinsekter som lever det meste av livet i vann. Det finnes mange arter. Når de parer seg kommer de opp av vannet for å sverme. De kan fanges både når de svermer og ved hjelp av ”feller” i vannet.

Riv av de harde vingene. Knasende konsistens. Noen ganger litt svakt bitter eller tørr smak.

 

5. Vannskorpion (Meng da)

Dette er et rovinsekt som til og med spiser små fisk. De griper små fisk med skarpe klør og biter hull på skinnet. Deretter sprøyter de inn fordøyelsesveske i offeret og suger ut innholdet. Holder du et levende insekt bør du være forsiktig. Selv fordøyelsesvesken ikke er særlig giftig, er bittet smertefullt. Spis bare eggbærende hunner. Hannene smaker ubehagelig. Siden vannskorpioner ikke er eggbærende hele året, oppbevares de ofte på flasker med fiskesaus. Dette kalles Mengda Dong Nam Phla og er en rett for de mer “erfarne”.

Riv av vinger og klør. Eggene er søte, nesten litt nøtteaktige i smak. Litt mye tygging.

 

6. Store gresshopper (Dtakgathaen)

Gresshopper som er stekt med sitrongress, limeblader, galanga, og hvitløk og salt er en delikatesse. Gresshopper er gjerne det insektet flest turister forsøker seg på. Det er også et insekt som tilgjengelig hele året.

Noen liker en dash med soyasaus for ekstra smak. De skal være nystekte og sprø. Smaken er rundt, behagelig. Prøv gresshopper til en kald pils!

 

7. Små gresshopper (Dtakgathaen noi)

Smaker som den store varianten. Men er som oftest lettere å tygge. Godt som snacks både til en pils og når du sitter på buss eller tog.

Viktig at de er nystekte. Det gjelder de fleste insekter. I det varme fuktige klimaet blir de raskt seige.

De små gresshoppene er hakket bedre enn de store som kan være en utfordring å tygge.

 

8. Bie-larver (Pheung)

Hele kakene med bivoks og bielarver i forskjellige utviklingsstadier pakkes inn i bananblader og grilles.

Unge larver er nøtteaktige i smaken og søtere enn nesten flyveklare bier. Krydder og bananblader setter også sitt preg på smalken. Ofte selges kaker med bivoks med levende bier kravlende.

Det er mange ulike bier som spises på denne måten. Til og med enkelte vepseslag.

 

9. Rød vevermaur (Moth deng/kai moth deng)

Den røde dronningmauren bygger bol i trær ved å veve sammen blader. Den er en aggressiv maur som spiser både frukt og andre insekter. Dunker en forsiktig i bolet kommer det straks ut mengder med maur skal forsvare bolet. Disse ristet ned i en bøtte med vann hvor de klumper seg til hverandre. Deretter åpnes bolet og egg og larver tas ut. Spises som de er, eller serveres sammen.

Rød maur er mest tilsetning i annen mat, eller spises sammen med egg og larver. Skal du forsøke noe godt skal du spise larver og egg. De er søte, med svak nøtteaktig aroma. En delikatesse du kan forsøke på en brødskive!

 

10. Silkelarver (Dtua mai)

Når silken fjernes fra silkekokongene blir larvene liggende igjen. I områder hvor det produseres silke blir det også produsert store mengder silkelarver. Disse er rike på protein, men har lite fett. De brukes også i kinesisk medisin. Silkelarver er bare en av mange sommerfugl- og spinnerlarver som spises.

Smaken varierer fra svakt vammel til litt fruktig, med en litt ubehagelig melete konsistens. Kalde smaker de ubehaglig. Silkelarvene er ikke min favoritt blant thailandske delikatesser.

 

11. Sommerfuglkokonger (Phi seua)

I mai – juni kommer de første skikkelige regnskyllene i nordøst. Trær og busker får nye friske skudd. Mat som de gule sommerfuglene sine larver elsker. I løpet av få dager kan enkelte trær være fulle av larver. De klekkes om morgen og spiser seg store nok til å forpuppe seg i kveldstimene. Disse puppene klekkes i løpet av få timer, og nye generasjoner sommerfugler gjentar prosessen. Landsbykvinnene kan samle fulle bøtter i løpet av få timer.

Sommerfuglarvene gis en hurtig omgang i en wok. Litt salt, olje og hvitløk og delikatessen er et faktum. Smaken er rund og svakt nøtteaktig, mens konsistensen er knasende sprø, noen ganger litt melaktig hvis de er stekt lite.

 

12. Biller (Meng-e-nun)

Det er mange typer biller som spises. Noen arter lever av planterester. Bøffelskittbillene (Meng gut ji) er en nær slektning av den norske tordivelen. Undertegnede journalist står gjerne over disse, og forstår hvorfor mange thailendere gjør det samme. Ser du de brune og grønne billene på bildene, så forsøk disse. De lever av røttene på en spesiell plante. På thai kalles de meng-e-nun.

Meng-e-nun er tørt nøtteaktige i smaken. Skall og vinger må rives av før de spises. Biter av billene har en lei tendens til å sette seg fast mellom tennene. 

(Thailands Tidende. 22. juni 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)