[ annonse ]
Denne retten har du nok sett hvis du ferdes i Thailand. Denne retten har du nok sett hvis du ferdes i Thailand. Foto: Alex Sandria, Wikimedia Commons
19. august 2021

En av nasjonalrettene – men vet du egentlig hva du spiser?

[ annonse ]

Mange nordmenn i Thailand har spist Pla Kapong Nueng Manao uten helt å forstå hva slags fisk de har spist.

 

AV: KJELL-OLAV PETTERSEN

 

Faktum er at forvirringen også gjelder blant thaier. Sier man kun Pla Kapong risikerer man å få servert en Snapper. For å spesifisere bør man si Pla Kapong Khao. Da snakker man uten tvil om Asean Seabass, eller det som australske markedsførere på 80-tallet begynte å kalle Barramundi.

 

Den mest populære måten å tilberede dette på er dampet i limesaus, derav tillegget Nueng Manao (ปลากะพงนึ่งมะนาว). Hvitløk, chili, lime og fiskesaus er hovedingrediensene i tillegg til fisken.

 

Asian seabass fiskes i havene i Sørøst-Asia, men den vi normalt spiser i thairestauranter er lokal oppdrettsfisk. 

[ annonser ]

 

Den selges i fiskedisker og markeder i Thailand normalt i størrelse en halv til en kilo og koster i størrelsesorden pluss/minus hundre baht for en fisk. 

 

Thailands Tidende

Slik ser en Asean seabass ut på markedet. (Foto: Wikimedia Commons)

 

Mange thairestauranter serverer dessverre denne delikatessen i en oval serveringsbolle med undervarme som lar fisken koke i sin hvitløks/lime-saus. 

 

Dette gjøres nok for at det skal se innbydende ut, men faktum er at fiskekjøtt begynner å tørke ut over 60 grader celsius.

 

Hvis du vil unngå at smaken reduseres kraftig, blås ut varmen umiddelbart!

 

Når vi snakker om temperaturer, for de som vil tilberede denne retten på egenhånd, er det to måter å være sikker på å ta livet av parasitter som måtte være i fisken:

Enten oppnå minst 63 grader celsius i fiskekjøttet under koking, eller frys fisken til minus 20 grader celsius før den brukes i matlaging.

 

Pla Kapong er for øvrig middels fet og egner seg utmerket for grilling.

 

Asian seabass kan leve både i saltvann og ferskvann. Den er «protandrous hermaphrodites» som betyr at den kan skifte kjønn fra hannfisk til hunnfisk.

 

Først er den hannfisk og når den har levert melke en gang og nærmer seg 80 cm, skjer kjønnsskiftet, men tilsynelatende bare hvis den lever i saltvann.

(© Thailands Tidende. 19. august 2021)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)