[ annonse ]
TILBAKEVIRKENDE KRAFT: Dette førerkortet er gyldig til 2066, står det svart på hvitt. TILBAKEVIRKENDE KRAFT: Dette førerkortet er gyldig til 2066, står det svart på hvitt.
12. mars 2019

Nordmenn i utlandet mister førerkortet

Skrevet av 
[ annonse ]

Mange nordmenn har førerkort med gyldighet til de fyller hundre år. Men nå forlanger myndighetene at førerkort skal fornyes, og da må man være registrert som bosatt i Norge. Forbrukeradvokat Ola Fæhn stiller spørsmål ved om regelendringen er i henhold til grunnlovens forbud mot tilbakevirkende kraft. Stortinget har mulighet til å gripe inn mot urimeligheten. Et annet alternativ er gruppesøksmål.

 

Oppdatering (6. april 2019): Regjeringen snur – mister ikke førerkortene likevel

 

Folk som tok førerkort før 1979 fikk en grønn bok som hadde gyldighet livet ut. Etter dette kom de store, rosa førerkortene, som hadde gyldighet til man fylte hundre år.

Men selv om det står svart på hvitt på førerkortet at det er gyldig, så vil man likevel bli pågrepet for å bruke disse førerkortene. Det skyldes en EU-tilnærming, hvor man blir bedt om å fornye førerkortet før 1. januar 2020 (for de med grønn bok) og før 1. januar 2023 (for de med store rosa førerkort). Se fullstendige regler nederst i artikkelen.

 

De med små rosa førerkort har frem til 1. januar 2033 på å fornye. Regelendringene har ført til at førerkort nå skal ha maks. 15 års gyldighet. Etter fylte 75 år får du kun tre års gyldighet, og to års gyldighet etter fylte 78 – hvis du får utstedt legeattest.

 

[ annonser ]

Wenche S Nielsen ved Førerkortkontoret hos Statens vegvesen opplyser til oss:

– Jf. førerkortforskriften § 5-2 fjerde ledd kan førerkort bare utstedes til personer som har lovlig opphold og fast bopel i Norge. Søker må være registrert i folkeregisteret som bosatt i Norge før førerkort kan utstedes.

Hun legger til at det er krav om oppmøte ved en norsk trafikkstasjon for å få fornyet førerkort.

 

Men det hun henviser til er utstedelse av førerkort. Hva med fornyelse? Vi stilte spørsmål til kommunikasjonsavdelingen hos Vegvesenet:

– Det står at det er krav om fast bopel for å få utstedt førerkort, men det står ikke noe om at det er krav om fast bopel for å få fornyet førerkort?

– Svaret på spørsmålet ditt er at fornyelse er utstedelse av førerkort.

 

Vi var i kontakt med Vegvesenet flere ganger i sakens anledning, men de står fast på sitt om at en fornyelse er å regne som en ny utstedelse av førerkort, og derfor gjelder reglene om fast bosted i Norge.

 

Nordmenn bosatt i Thailand med thailandsk førerkort kan kjøre på norske veier i tre måneder med det thailandske kortet.

 

Ola Fæhn

Forbrukeradvokat Ola Fæhn tror at saken må helt til Høyesterett. (Foto: Forbrukeradvokaten)

 

Vi tok kontakt med forbrukeradvokat Ola Fæhn hos advokatfirmaet Forbrukeradvokaten. Han er klar i sin tale om dette:

– Førerkortreglene er ikke alltid utformet på en forbrukervennlig måte. Regelendringen som kommer nå er et tydelig eksempel på det.

 

 Han fortsetter:

– Jeg kan ikke se noen rimelig grunn til at nordmenn bosatt i utlandet skal miste muligheten til å kjøre bil i Norge, men det er politikerne på Stortinget som må gjøre noe med saken.

 

– Tor du at en forbruker som blir arrestert på denne måten vil ha en god sak i retten? Kan han ikke bare si at han ikke var blitt informert om at førerkortet hans ikke lenger var gyldig?

– Det kan stilles spørsmål om denne regelendringen er i strid med grunnlovens forbud mot å lage regler med tilbakevirkende kraft. Det skal imidlertid veldig mye til og vil nok kreve at man må til Høyesterett for å få svar. Så det er ikke noe alternativ for folk flest.

 

Angående loven om tilbakevirkende kraft sier han:

– Det foretas en helhetsvurdering hvor blant annet de samfunnsmessige hensyn kommer inn. For Vegvesenets virksomhet kommer dette spørsmålet stadig opp. Jeg er ikke kjent med at noen har kjørt en prinsippsak på dette, men det skal mye til for at bestemmelsen kommer til anvendelse. 

 

Han legger til:

– Man kan selvfølgelig samle sammen folk og lage et gruppesøksmål og så betaler man for prinsippsaken i flokk. Hvis noen tar seg av å samle gruppen, kan vi bistå i saken.  

 

Hvis man kjører i Norge med det gamle førerkortet etter at det skulle vært fornyet, risikerer man bot og karantenetid for å kunne kjøre opp på nytt. Boten er gjerne opp mot 10.000 kr, ifølge Fæhn.

 

Vi var også i kontakt med Forbrukerrådet i denne sammenhengen, men de svarte at de ikke har kompetanse til å svare på spørsmålet, og at de svarer på spørsmål om kjøp og salg av tjenester.

 

Vi kontaktet også både NAF og KNA med spørsmål om deres synspunkter av de nye vedtektene, men har ikke fått noe svar fra noen av dem.

 

OM FØRERKORT (fra Vegvesenet): 

* Kort utstede før 2013 har ubegrenset gyldighet, bortsett fra at kort utstedt før 1998 må byttes inn i nye kort.

* Rosa førerkort i bankkortstørrelse (EØS-modell 1 og 2) er førerkortet utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013. Førerkortet må fornyes før 1. januar 2033.

* Stort rosa førerkort (Wien-modell 1 og 2) er førerkortet utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997. De må fornyes før 1. januar 2023.

* Grønn bok er førerkort utstedt før april 1979. De hadde opprinnelig ti års gyldighet, men i 1982 fastslo vegmyndighetene at de ville ha livsvarig gyldighet som lett førerkortklasse.

Du kan lese mer om førerkort hos Vegvesenet

 (© Thailands Tidende 12. mars 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)